• 11.2C Novo mesto
  • 02:01
  • Sre, 08.07.2020

New York: čarobna destinacija v vsakem letnem času

New York je eno izmed tistih mest, ki se jih splača videti vsaj enkrat v življenju; sprehoditi se po Centralnem parku, videti Rockefeller Center v božičnem času, Times Square, ovešen s številnimi reklamnimi panoji, in Kip svobode, dvigajoč se visoko nad vodo v New York Harbor. Ste si vedno želeli obiskati to čarobno mesto? Morda je zdaj prava priložnost, da božične praznike izkoristite za načrtovanje naslednjega magičnega izleta s svojimi najdražljimi … Kaj vse ponuja New York? Kakšen budget sploh potrebujemo? 

Zakaj se vsaj enkrat v življenju splača videti New York

New York je najbolj gosto poseljeno mesto v celotnih Združenih državah Amerike; glede na to, da v njih v celoti prebiva dobrih 327 milijonov ljudi, gre za resnično omembe vredno dejstvo. Pa vendar New York ni tako izjemen samo zaradi svoje velikosti: odlikuje se z raznolikostjo, izobiljem kulturnih dogodkov in bogastvom možnosti za kulinarično raziskovanje. Raznolikost, ki je tradicionalno gledano značilnost Združenih držav Amerike, ni nikjer tako zelo očitna kot prav v New Yorku, glavnem mestu države New York.

Vsi smo že videli največje znamenitosti in ključne točke mesta v mnogih filmih, ki so izbrali New York za prizorišče dogodivščin glavnih junakov. Pa vendar se ogled filma ne more primerjati z resničnostjo, in občutkom, ki nas prevzame, ko stopimo v ogromno metropolo. V New Yorku živi dobrih 8 in pol milijonov ljudi, in prebivalec se dobesedno počuti kot mravlja v kopici sena. To je občutek, ki se ga splača izkusiti vsaj enkrat v življenju, tudi če nas sicer ne mika živeti tako globalizirano življenje. Mesto in njegovi prebivalci živijo v ekstremno hitrem tempu, ki je navdihnil tudi izraz “New York Minute“. Ta se nanaša na dejstvo, da prebivalci mesta New York živijo ekstremno hitro, in tako minuta v tem gigantskem mestu mine hitreje kot kjer koli drugje.

Cena izleta v New York

Izlet v New York se vsekakor splača načrtovati precej vnaprej, saj gre za precej drago dogodivščino. Letalske karte kupite toliko časa vnaprej, kot je le mogoče. Najnižje cene za povratni let se gibljejo nekje okrog 450-500 EUR; manj kot to je že malo verjetno, da boste odšteli. Če si želite na dopust v sezoni, se vam lahko zgodi, da boste morali odšteti tudi kar nekaj stotakov več.

Resravracije, prehrana in taksiji; v New Yorku je vse precej, precej dražje kot pri nas, zato bodite na to pripravljeni.

V Združenih državah Amerike uporabljajo dolarje, tako da se pred odhodom prepričajte, da vam valuta ni tuja. Tako se boste lažje znašli med plačevanjem za storitve. En ameriški dolar je v tem trenutku vreden malo manj kot 1 evro, tako da se vam na spremembo ne bo težko navaditi.

New York je dom številnih znamenitosti

Preden se odpravite na počitnice, se spodobi, da se izobrazite o zgodovini največjih znamenitosti. Npr., ste vedeli, da slavni Kip svobode sploh ni bil izdelan v Ameriki? Koliko nadstropij šteje slavni Empire State Building in kako velik je dejansko Centralni park?

Empire State Building – kam po fotografije fascinantnih razgledov

Empire State Building, ki se nahaja na Manhattnu, je nebotičnik, ki je bil dokončan leta 1931. Empire State Building je ena izmed najbolj ikoničnih zgradb New Yorka, ki zbuja pozornost tako zaradi svojega Art Deco sloga kot tudi zaradi svoje veličastne višine. Odprta je vsak dan v tednu, in sicer kar do dveh zjutraj, kar pomeni, da si lahko razgled ogledate tudi ponoči.

Kakšno povezavo ima Kip svobode z Eifflovim stolpom?

Kip svobode je bil konec devetnajstega stoletja Združenim državam Amerike podarjen s strani Francozov, in predstavlja skupno delo dveh zelo znanih francoskih umetnikov. Kipar Auguste Bartholdi je izdelal sam kip, medtem ko je bilo kovinsko ogrodje načrtovano s strani inženirja Gustava Eiffla. Ja, prav ste uganili – gre za istega Eiffla, ki v naslednjem letu začel delati na slavnem Eifflovem stolpu v Parizu.

Centralni park

Centralni park je ena izmed največjih in najbolje obiskanih znamenitosti New Yorka, kjer se z veseljem ustavijo tudi domačini. Gre za ogromno površino urbanega parka, ki se nahaja na popularnem Manhattnu, prizorišču mnogih priljubljenih romantičnih filmov, in med seboj ločuje Upper East Side in Upper West Side. Gre za resnično ogromno površino, ki meri dobrih 3.40 km2.

Rockefeller center

Se še spomnite tistega filma iz slavne serije Sam doma (Home Alone), v kateri se majhen nagajiv deček brez nadzorstva odraslih sam znajde v New Yorku? Najprej ga nova svoboda navdušuje in s svojim bistrim umom krepko izkorišča vse okrog sebe in uživa v svoji dogodivščini. Ko pa se proti koncu filma počuti žalosknega in začne pogrešati družino, se zateče prav pred ogromno jelko v slavni Rockefeller center.

Če boste New York obiskali v božičnem oz. predprazničnem času, se nikakor ne smete izogniti obisku Rockefellerjevega centra. Gre za veličasten kompleks, ki se razteza preko skoraj 90,000 kvadratnih metrov med 48. in 51. ulico na Manhattnu. Rockefeller center je bil zgrajen v času po prvi svetovni vojni, in sicer je bil prvotno namenjen za novi prostor slavne opere, Metropolitan Opera. Ta si na žalost ni mogla privoščiti selitve in tako je nastal Rockefeller center v današnji podobi.

Times New Square

To je zagotovo eden izmed najbolj ikoničnih predelov New Yorka, ki vam bo s številnimi reklamnimi panoji zagotovo vzel sapo. V božičnem času ga zaznamuje tudi vsakoletni spust ogromne krogle.

Neustrašna deklica

Čeprav je arhitektura New Yorka tista, ki hitro ukrade poglede, se za konec vašega izleta vsekakor splača, da si ogledate tudi enega izmed najnovejših prispevkov k javni podobi mesta. Kip “neustrašnega dekleta”, izdelan s strani ameriške umetnice Kristen Visbal, predstavlja majhno deklico v odločni pozi, z rokami uprtimi v boke in pogumno strmeč naprej. Kip je bil javnosti predstavljen ob mednarodnem dnevu žena leta 2017. Originalno je bila drobna bronasta deklica (naj vas njena velikost ne zavede, deklica v resnici tehta več kot 100 kilogramov!) postavljena nasproti slavnega kipa bika z Wall Streeta (Wall Street Bull). Umetnik, ki je izdelal slednji kip, se je kasneje sicer pritožil, da pozicija deklice in bika uničuje originalni kontekst, v katerem je bil bik postavljen, in ga spreminja v negativno figuro. Njegova prizadevanja so rodila sadove, zato si morate zdaj kip ogledati na Broadwayu, kamor so ga prestavili.

Pa srečno pot!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

New York: čarobna destinacija v vsakem letnem času
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.