• 13.09C Novo mesto
  • 23:36
  • Pet, 29.05.2020

Nasveti za ogled Cathédrale Notre Dame de Paris

Cathédrale Notre Dame naredi velik vtis na vsakega obiskovalca. S čudovite lege na Ile-de-la-Cité so stolpi katedrale videti, kot da čarobno izvirajo iz reke Seine in se ambiciozno dvigajo proti nebu. 70 metrov visoka katedrala je bila stoletja najvišja zgradba v Parizu. Mojstrovina francoske gotske arhitekture, Notre Dame je eden največjih spomenikov srednjega veka. Čeprav je v primerjavi s sodobnimi znamenitostmi, kot je Eifflov stolp, morda videti arhaično, ima katedrala revolucionarno srednjeveško zasnovo. Za okrepitev masivne konstrukcije so uporabili inovativno gotsko tehnologijo »letečih opornic« (nosilnih tramov).

Katedralo Notre Dame sta si zamislila kralj Louis IX. (Sveti Louis) in škof Maurice de Sully, ki sta želela zgraditi cerkev, ki bi ukrotila Basilique Saint-Denis. Za izgradnjo katedrale Notre Dame je bilo potrebnih skoraj 200 let in nešteto arhitektov, mizarjev in kamnosekov. Rezultat je popolnost gotskega oblikovanja. Obiskovalci se navdušujejo nad čudovito podrobno fasado in skrivnostnimi znamenitosti. Spokojno svetišče je prostor, ki navdihuje dušo. Eterična svetloba je filtrirana skozi čudovite vitraže, zvečer pa v duhovni ambient dodajo prižgane sveče sveče.

Veliki požar v aprilu 2019 je povzročil znatno škodo na stolnici in podrl spiro. Notranjost je zaprta za javnost. Mesto namerava katedralo obnoviti v prejšnje stanje. Delo je v teku.

Revolucionarna gotska arhitektura

V 13. stoletju so bile »leteče opornice« revolucionarna nova tehnologija gotske arhitekture, inovativna rešitev za ojačitev težkih zidov katedrale. Nosilni tramovi podpirajo strukturo in preprečujejo, da bi se kljub ogromni teži podrla. Na stolnici Notre Dame so na vzhodni fasadi (zadaj) stavbe vidne leteče opornice. Ti 15-metrski obokani tramovi spominjajo na dolge, vreteno pajkaste noge, upognjene ob kolenu, ki obkrožajo zgradbo kot odri.

Notre, Dame, Notre Dame, Paris, Cathedral, France

Notre Dame – Revolucionarna gotska arhitektura

Notre Dame je bila ena prvih srednjeveških katedral, zgrajenih s to posebno arhitekturno tehniko. Katedrala prvotno ni bila zasnovana z letečimi opornicami, ko je bila zgrajena v 12. stoletju. Vendar so zlomi v stenah zahtevali arhitekturno rešitev v poznem 13. stoletju. Arhitekt Jean Ravy je leteče opornice zasnoval tako, da stavbo podpirajo od zunaj, ne da bi ovirali nobenega od vitražev. Čeprav so povsem funkcionalna konstrukcijska značilnost in niso bili zasnovani za polepšanje stavbe, imajo določeno harmonično kakovost. Vzemite si trenutek za občudovanje letečih opornic z vidika kraja Jean-XXIII za katedralo.

Monumentalna zahodna fronta katedrale Notre Dame razkriva mukotrpno delo srednjeveških kamnosekov, ki so natančno podrobno oblikovali skulpture v visokogotskem slogu okoli leta 1210 do 1230. Po občudovanju prefinjene celotne zasnove s petimi vodoravnimi odseki, si vzemite čas za kipe. Dolga vrsta figur nad vrati je Galerija kraljev, ki vključuje 28 figur francoskih kraljev, od Childeberta I (511-588) do Philippa Augustea (1180-1223). Glave so bile odstranjene med revolucijo in so zdaj na ogled v Musée de Cluny.

Notre Dame, Paris, Facade, Notre Dame De Chartres

Notre Dame

Obiskovalci so navdušeni nad množico svetopisemskih figur na portalih nad vrati. Portail de Sainte-Anne nad desnimi vrati prikazuje zgodbo Devičinih staršev, Oznanjenje in Kristusovo rojstvo. Portail du Jugement Dernier nad osrednjimi vrati prikazuje Kristusa sodnika in nadangela Mihaela. Nad levimi vrati Portail de la Vierge je prikazano Marijino vnebovzetje. V arhivolotih so angeli, patriarhi in preroki. Na stranskih stenah so apostoli in figure svetega Dionizija (Denisa), Janeza Krstnika, svetega Štefana in svetega Ženeviva.

Stolpi katedrale

Stolpi katedrale so odprti za obisk javnosti. Vhod (z vstopnino) do stolpov je levo od vhodnih vrat na Rue du Cloître Notre Dame, nato pa sledi vzpon prek 387 stopnic. Vstop omogoča obiskovalcem, da si ogledajo dva stolpa in balkon. Slavni zvonik, ki je zasnoval Quasimodo Victorja Huga, je na severnem stolpu. Obiskovalci si lahko od blizu ogledajo tudi največji zvonik katedrale, Zvon Emmanuel.

Cathedral, Notre Dame, Paris, Morning Light

Notre Dame v jutranji svetlobi.

Turisti so na koncu nagrajeni še s spektakularnim razgledom z vrha, ena od odličnih izkušenj obiska Pariza. Za razliko od drugih znamenitih razgledišč na Pariz (na primer Eifflov stolp in Sacré-Coeur) 70-metrov visoki stolpi Notre Dame ponujajo pogled od blizu na zgodovinsko središče mesta. S te lokacije panoramski razgled vključuje najbolj znane soseske in spomenike Pariza: Ile de la Cité, Hôtel de Ville, Louvre, Sorbone, Panthéon in Ile Saint-Louis.

Gargoyles

Gargoyles so strašljive skulpture, ki jih običajno najdemo na srednjeveških katedralah, ki so pogosto zasnovane za uporabo kot odtoki deževnice. Nekatere groteskne figure sploh niso imele funkcionalnega namena in mnogi menijo, da so bili ustvarjene za strašenje zlih duhov. Številni gargojeri (v francoščini imenovani chimères) na pariški stolnici Notre Dame so služili kot odtoki deževnice. Med deževnim vremenom pošasti delujejo kot lijaki, njihova usta postanejo izlivi mini slapov. Drugi gargojeri Notre Dame so zgolj dekorativni – od zastrašujočih hudičevih likov do graciozne štorklje in očarljivih krilnih bitij. Če si želite ogledati te neverjetne osebnosti od blizu, pojdite navzgor po stolnicah katedrale (vstopnina) in se sprehodite po Galerie des Chimères, balkonu gargojlov med stolpi. Vhod v stolpe je levo od vhodnih vrat Notre Dame na Rue du Cloître Notre Dame. Opazovanje teh od blizu je ena najbolj občudovanja vrednih stvari v Parizu.

Statue, Gargoyle, Notre Dame, Paris, Cathedral, Gothic

Gargoyles

Vitraži

Notre Dame ima posebno nebesno avro zahvaljujoč čudovitim vitražom. Barvita okna filtrirajo svetlobo z dragim tonom v sicer mračen prostor. Številna okna segajo v 13. stoletje, njihova zapletenost pa ponazarja najboljše srednjeveško obrtništvo. Najbolj slavne so tri osupljive vrtnice iz oken, ki veljajo za največje mojstrovine krščanske umetnosti. Vrtno okno zahodne fronte (nastalo leta 1255) predstavlja zgodbo Device Marije v 80 spektakularnih starozaveznih prizorih. Okno vrtnic Južni Transept (nastalo leta 1260) prikazuje Jezusa Kristusa, obkroženega s apostoli, mučenci in modre device, pa tudi zgodbo o svetem Mateju. Okno Rose s premerom več kot 12 metrov vključuje 84 stekel izredno podrobnih in lepo upodobljenih prizorov.

France, Paris, Window, Church, Notre Dame

Vitraži

Vzemite si čas tudi za občudovanje neogotskih samostanskih oken na južni strani. Ta čudovita serija 18 oken, nastala v 19. stoletju, ponazarja Legendo o sveti Ženevivi, ki je bila zavetnica Pariza. V katedrali so tudi sodobna vitraža, ki jih je ustvaril Malraux v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Svetišče Serene Delite

Že sama neizmernost svetišča s svojim nepremagljivim občutkom prostornosti pušča številne obiskovalce odprtih ust. Navdihujoča visoko obokana dvorana seže v višino 35 metrov in je dolga 130 metrov (daljša od nogometnega igrišča). Značilna za gotsko arhitekturo ima dvorana pet hodnikov s kapelicami ob straneh in zbor za transeptom. V zboru so ornamentirane lesene stojnice in kapitele, okrašene z romanskim akantom in okrasnimi listi. Dvorana iz 75 masivnih okroglih stebrov daje občutek veličastnega prostora, ki ponuja sedeže za 9.000 ljudi. Zaradi svoje velikosti in pomena je Notre Dame v svoji dolgi zgodovini častila uradne priložnosti, tudi Napoleonovo kronanje za cesarja.

Ne pozabite pogledati serije slik Les Grand Mays Charlesa Le Bruna, Sebastiena Bourdona, Jacquesa Blancharda in drugih umetnikov. Te slike iz 17. stoletja, prikazane v kapelah okoli dvorane, so bile ustvarjene v čast Devici Mariji in prikazujejo teme iz Dela apostolov svetega Luke. Prvotno je bilo v tej seriji 76 slik. Katedrala ima zdaj 13 teh slik; ostale so v Louvru in drugih muzejih v Franciji. Druga mojstrovina Notre Dame de Paris je kip Device in otroka iz 14. stoletja.

Cathedral, France, Notre-Dame, Normandy, Bayeux, Church

Svetišče Serene Delite

Zakladnica relikviarjev

Zakladnica se nahaja v zakristiji katedrale, z vhodom (vstopnina) v zbor na desni. Obstaja veliko dragocenih relikvij. Mnogi liturgični predmeti so izdelani iz zlata in ponazarjajo izjemno obrt. Najdragocenejši predmet v zakladnici je pozlačen relikviat iz brona in dragih kamnov, ki ga je oblikoval Viollet-le-Duc leta 1862. To svetišče hrani Trnovo krono, ki je bila predmet pobožnosti že več kot 1600 let nazaj, odkar je bila odstranjena iz Sionske bazilike v Jeruzalemu. Svetišče za trnovo krono je prvi petek v mesecu in na veliki petek, v stolnici Notre Dame. V zakladnici so na ogled tudi dragoceni srednjeveški rokopisi, križi, kelihi in Napoleonova oblačila. Zakladnica je odprta od ponedeljka do sobote in nedeljo popoldne.

Crypte Archéologique (Arheološki muzej)

Kripta se nahaja pod katedralo in danes predstavlja arheološki muzej. Podzemni muzej je dejansko arheološko izkopavanje, kjer so bili najdeni temelji struktur rimske dobe. V rimskih časih je bilo mesto znano kot Lutecij. S predstavitvijo starodavnih ruševin, arheoloških najdb, zemljevidov, risb in zgodovinskih informacij muzej pripoveduje zgodbo mesta od antike do srednjeveške dobe. Za dostop do muzeja (vstopnina) se spustite po stopnicah nasproti pročelja katedrale.

Avtor: M.V.

Slike: Pixabay