• C Novo mesto
  • 20:13
  • Sre, 12.06.2024

Obertauern – idilična zimska turistična destinacija

Obertauern je mesto v regiji Salzburg v osrednji Avstriji, katerega glavna turistična atrakcija je smučanje. Gore, ki obdajajo Obertauern, so visoke med 1630 in 2526 metri. Prvi znani podatki o mestu segajo v keltsko dobo četrtega stoletja pr. n. št., zato gre za mesto, ki ima poleg čudovite narave tudi veliko zgodovine.

Geografska lega Obertauerna omogoča, da turizem ni omejen le na zimske mesece in športne aktivnosti na snegu, ampak da pokrajina omogoča turistično in počitniško destinacijo tudi v toplejših mesecih leta. Podnebje v Obertauernu je hladno, predvsem pozimi, ko temperature pogosto padejo pod 0 stopinj Celzija, pa tudi poleti nikoli ni zares vroče. Padavine pozimi so običajno zabeležene v obliki snega.

Čeprav je Obertauern od glavnega mesta regije oddaljen 100 kilometrov, je turistom vendarle Salzburg bolj poznan kot smučarsko središče. Salzburg se zdi kot pravljično mesto, ki je vzeto iz pravljice, saj že en daljši sprehod po ulicah izpolni vsa možna pričakovanja obiskovalcev. Prav zaradi tega se veliko turistov, ki so sicer nameščeni v Obertauernu, odloči za izlet do Salzburga, kjer si po navadi ogledajo glavne značilnosti, kot so Mozartova rojstna hiša, katedrala in Opatija svetega Petra.

Obertauern vsako leto obišče ogromno smučarjev.

Obertauern vsako leto obišče ogromno smučarjev.

Glavni sinonim mesta Obertauern je smučanje

Smučanje je glavna atrakcija Obertauerna, smučišča, kjer je med novembrom in majem sneg vedno zagotovljen. Smučišče Obertauern ima 100 kilometrov prog za spust in deskanje na snegu ter 26 kilometrov prog za tek na smučeh. Kljub velikemu številu smučarjev, ki se pozimi zgrinjajo v Obertauern, v letovišču poskrbijo, da se izognejo dolgim ​​vrstam za dostop do smučišč z žičnico, 19 sedežnicami in 6 vlečnicami, ki vozijo iz središča mesta.

Proge so razvrščene po barvni shemi: modra (61 %) za lahke proge, rdeča (35 %) za srednje težke proge in črna (4 %) za težke proge, pri čemer je proga poleg vlečnice Gamsleiten 2 druga najstrmejša proga v Avstriji. Dnevni obiskovalci lahko parkirajo na 24.000 m2 parkiriščih v bližini smučišča.

Obertauern ima živahno nočno življenje in številne možnosti za uživanje po smučanju v barih, restavracijah, dobro opremljenih hotelih, wellness centrih in fitnes centrih. Hkrati je idealen kraj za smučanje z otroki, saj imajo ti brezplačen dostop do smučišč, na voljo pa so tudi izobraževalni in zabavni programi za otroke, medtem ko starši uživajo v športnih aktivnostih.

Veličastne gore, ki ga obdajajo, ponujajo veliko možnosti za uživanje na prostem tudi v toplejših mesecih, hkrati pa obiskovalcem omogoča maksimalno uživanje v spektakularnih pogledih na nekatere najlepše gore na svetu. V regiji, kjer se nahaja Obertauern, se lahko odpravite na pohodništvo, plezanje, gorsko kolesarjenje, ribolov, uživate pa lahko tudi v divji naravi.

Številni drugi razlogi, zakaj je vredno obiskati mesto

En izmed teh razlogov je nedvomno Naravni park Untertauern, ki se razprostira na 6 ha in se nahaja 10 kilometrov od Obertauerna. V tem parku je 40 različnih vrst živali, ki živijo delno svobodno in jih je mogoče videti prosto teči po podeželju. Park je namenjen predvsem otrokom, da se lahko zabavajo in učijo, kako se živali obnašajo. Park ima vlakec, ki vozi po vsej dolžini, z njega pa si je mogoče ogledati vse živali.

V parku je igrišče z gugalnicami, toboganom in celo kabino. V bližini se nahaja tudi območje, kjer se lahko otroci približajo živalim in celo nahranijo nekaj koz, zajcev in kokoši. V ribniku se otroci učijo loviti ribe. Ta ribnik ima 11.000 kvadratnih metrov in v njem lahko lovijo tako otroci kot odrasli. Obiskovalci se lahko v toplejših mesecih tudi kopajo v naravnem jezeru, ki je znotraj parka.

Park je namenjen predvsem otrokom, da se lahko zabavajo in učijo, kako se živali obnašajo.

Kot v vseh mestih srednje Evrope tudi v Obertauernu prihod božiča praznujejo na poseben način. Božični sejem je tradicija, ki nikoli ne razočara. Od začetka decembra pa vse do 22. so ulice Obertauerna polne tradicionalnih lesenih stojnic, okrašenih z lučkami in omelo ter božično glasbo. Te stojnice kljub nizkim temperaturam združujejo turiste, smučarje in občane.

Na stojnicah ponujajo predvsem tipično božično hrano (sladkarije, čokolade), tipično regionalno hrano (sir, klobase, slanino) in pijačo za pogrevanje, kjer kraljuje kuhano vino, čeprav je veliko tudi ljubiteljev piva, ki ostajajo zvesti svoji priljubljeni pijači. Druge stojnice prodajajo božične okraske, oblačila in obrtne izdelke.

Turisti radi obiščejo tudi sosednje večje mesto Radstadt, ki se nahaja 21 kilometrov stran od mesta Obertauern. Radstadt je mesto, ki vsem, ki ga obiščejo, ponuja marsikaj, veliko več kot uživanje na smučiščih in naravi, ki ga obdaja. Ob obisku lahko obiskovalci občudujejo sledi, ki jih je v njem pustila zgodovina, vse od keltskih časov naprej. Na osrednjem trgu mesta je stara mestna hiša in ostanki starega obrambnega obzidja.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram