• 10.5C Novo mesto
  • 02:33
  • Sre, 08.07.2020

Odhajate na Hrvaško: kdaj in kje kupiti kune?

Odsvetuje se uporaba obmejnih menjalnic.

LJUBLJANA – Številni med nami bodo letošnji dopust preživeli v zdaj že pregovorno dragi Hrvaški. Tudi za to ne bo odveč vprašanje in pojasnilo, kdaj in kje kupiti hrvaško valuto kune in kako je s plačevanjem s kreditno kartico.

Bankomati

„Najbolj ugodna možnost za dvig denarja so bankomati. Bodimo pa pozorni, da podpirajo naše plačilne kartice,“ je pred dnevi v oddaji Dobro jutro razmišljal Aleksandar Karać iz Združenja bank Slovenije.

Brez konverzije

Spomnil pa je, da pri dvigu denarja z bankomata na Hrvaškem (ali pa pri plačilu z bančno kartico) ne uporabljate konverzije! „Če se strinjate s konverzijo, potem se vam obračuna tečaj kune na osnovi tečaja banke, v kateri lasti je bankomat. Če se s konverzijo ne strinjate, potem se vam obračuna tečaj kune, kot ga ima vaša matična banka,“ je nadaljeval sogovornik.

Na večerjo s kartico

Nekateri menjajo evre v kune že na slovensko – hrvaški meji. „Vsak mora pred dopustom načrtovati, kako z denarjem. Dobro je preveriti tečaj valute doma in na tujem, potem pa npr. še na meji. Po mojih izkušnjah pa ti tečaji na meji niso preveč ugodni! Naj nam služijo le v skrajni sili!“ je dodala Karać in poudaril, da je smiselno, da npr. tudi večerjo plačujemo na Hrvaškem z bančno kartico. Praksa je taka, da se evri v kune pretvarjajo v teh danih situacijah po srednjem tečaju, ki pa ni škodljiv za uporabnika.

D.P.