• 18.18C Novo mesto
  • 17:20
  • Pet, 05.06.2020

Opatija

Opatija je mesto, ki si zagotovo zasluži ime kraljica Jadrana. Številni gostje se vsak dan zaljubljajo v njo, saj ponuja veliko lepote, sproščenih trenutkov in zabave. Opatija leži ob vznožju planote Učka, od slovensko-hrvaške meje pa je oddaljena dobrih 30 minut. Mesto pa ni vredno ogleda le v poletnih mesecih, ampak boste v obisku uživali tudi v mrzlih zimskih mesecih.

Opatija

Opatija je torej šarmantno obmorsko mesto, ki ima bogato zgodovino in kulturo, zato je oaza številnih prekrasnih lokacij, spomenikov in idiličnih vil. Pogosto jo imenujejo tudi jadranska Nica, saj je mesto, ki diha s turizmom. Tu se je pravzaprav rodil hrvaški turizem. Leta 1844 je bil namreč zgrajen hotel Kvarner, ki ga štejemo za začetnika turistične tradicije v tem mestu. Že leta 1900 je turistični sloves mesta Opatija segal daleč po Evropi. Prvi turistični val je potekal med letoma 1890 in 1914, nakar ga je prekinila prva svetovna vojna. Zato ni nič čudnega, da je Opatija gostila tudi številne prince in kralje, dandanes pa je priljubljena destinacija poslovnežev in zvezdnikov.

Če boste obiskali to čudovito in mondeno obmorsko letovišče, vam zagotovo ne bo žal. Opatija namreč ponuja številne cenjene in prvovrstne hotele, čudovite parke, številne wellness centre ter prijazno osebje, ki vas bo razvajalo s gurmanskimi poslasticami ter odličnim vinom

Opatija in njena zgodovina

Opatija se lahko pohvali s tem, da jo je odkrila avstro-ogrska elita, ki je na njej pustila velik pečat. Vpliv avstroogrske se odraža tako v arhitekturi kot tudi pri spomenikih slavnim osebam. Opatija je ime dobila po samostanu svetega Jakova. Zaradi bogate zgodovine ima številne znamenitosti, ki so prava atrakcija za turiste. Tu naj na primer omenimo sprehajalno pot Lungo Mare ali kar lungomare, o kateri bomo nekaj več besed napisali v nadaljevanju članka.

Opatija – kaj si zasluži vašo posebno pozornost

Spomenik Dekle z galebom

Spomenik je s svojimi spretnimi rokami izdelal priznani kipar Zvonko Car, danes pa zagotovo velja za enega najbolj prepoznanih simbolov Opatije. Spomenik predstavlja dekle na čeri, ki kuka iz morja in pozdravlja vse mimoidoče na sprehodu po sprehajališču lungomare.

Lungo Mare ali kar lungomare

Opatija se lahko pohvali z 12 kilometrov dolgim sprehajališčem med Voloskim, Opatijo, Ičiči, Iko in Lovranom. Je pravi raj za vse ljubitelje sprehodov.

Volosko

Opatija ponuja tudi Volosko, ki je manjše ribiško in turistično naselje. Njegovo jedro leži okrog manjšega pristanišča. Novejši del pa vsebuje hotele in počitniške hišice ter se povezuje z okoli kilometer oddaljeno Opatijo. Nekoč je bil Volosko pomembno pristanišče, dandanes pa ga krasi naziv čudovitega primorskega mesteca, v katerem najdejo navdih številni umetniki.

Vila in park Angiolina

Opatija

Sta pravi turistični magnet. V vili je urejen muzej turizma, park pa vsebuje številne različne rastline, zbrane skupaj iz različnih koncev sveta.

Ostalo

Opatija nudi še številne druge lokacije, ki si jih je vredno ogledati. Tako naj na primer omenimo Veprinac, cerkev in park Sv. Jakoba, umetniški paviljon Juraj Šporer, Iko, Švicarsko hišo, Ičiči, hrvaško ulico slavnih, tržnico, letni oder in tako naprej.

Prireditve, ki jih ponuja Opatija

Seveda Opatija ponuja bogat kulturni program. Med najpomembnejše prireditve sodijo Opatija, Carski grad, Rally Opatija, Festival ognjemetov, festival Melodije Istre i Kvarnera, festival čokolede, pustni karneval, letni kino pod zvezdami in še bi lahko naštevali.

Kaj pa nastanitev?

Omenili smo že, da Opatija ponuja številne odlične hotele. Pa jih kar naštejmo: Hotel Navis, Grand Hotel Adriatic, Boutique Hotel Mali Raj, Remisens Hotel Palace Bellevue, Hotel Bevanda, Grand Hotel 4 Opatijska Cvijeta, Hotel Astoria by OHM Group, Remisens Premium Villa Ambasador, Remisens Hotel Kristal, Hotel Savoy, Hotel Milenij, Remisens Hotel Admiral, Hotel Continental, Hotel W.A. Mozart, Remisens Premium Hotel Ambasador, Remisens Premium Hotel Kvarner, Remisens Premium Villa Amalia, Hotel Sveti Jakov, Remisens Premium Villa Abbazia …

Opatija ponuja številne aktivnosti

Opatija se ponaša s številnimi sprehajalnimi potmi ob morju, od koder lahko občudujete lepoto mesta. Če ste ljubitelj športov, vas vabimo v Učko, ki je zaščiten naravni park in bo kot nalašč za vse gorske kolesarje ter pohodnike. Če ste bolj naklonjeni zgodovini in umetnosti, pa lahko obiščete številne parke in cerkve. Utrip mesta pa boste najbolje začutili na mestni tržnici.

Izleti v okolico

Opatija ponuja tudi številne izlete s čolni, jadrnicami in katamarani, ki vas popeljejo do skritih plaž ali pa do bližnjih otokov. Obiščete lahko tudi eno izmed n

Opatija

ajvečjih hrvaških znamenitosti Plitvice, prav tako pa tudi Pulo, Rovinj, Poreč in podobno. Ne smemo pozabiti tudi na rafting v Gorskem Kotarju ter obisk Benetk.

Opatija in kulinarika

Seveda Opatija ponuja tudi številne vrhunske restavracije z morskimi specialitetami, ne manjka pa tudi lokalnih restavracij, barov in podobno. Pri tem naj še posebej izpostavimo restavracijo Amfora, ki vas bo navdušila z morskimi in mediteranskimi specialitetami. Potem je tu še restavracija Bevanda, ki očara s pripravo jedi iz sezonskih sestavin. Restavracija Galeb pripravlja jedi po naročilu. Tudi vegetarijanci bodo prišli na svoj račun, saj je tu restavracija Kamelija.

Hrana, ki jo ponujajo omenjene in druge restavracije, so različne morske specialitete, predvsem plava riba, sredozemsko sadje in zelenjava, različne aromatične rastline, jedi, pripravljene izpod peke, poleg pa vam bodo postregli tudi z vrhunskim vinom.

Kako do Opatije?

V Opatijo vodijo številne poti. Tako lahko vanjo pridete z letalom preko letališča na otoku Krk, z avtobusom, avtom ali vlakom. Izbira je samo vaša.

Pripravila: Monika M.

Opatija
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.