• C Novo mesto
  • 03:40
  • Pet, 02.06.2023

Poceni dopust: najboljši triki za za prihranek denarja na počitnicah!

Si planirate svoj letni dopust? Počitnice. Dnevi brezskrbnega poležavanja na plaži. Noči, kot nalašč za romantične sprehode ali divje zabave. Človek se med svojim letnim dopustom res želi popolnoma sprostiti in si seveda tudi kaj privoščiti. A preden globoko posežete v denarnico, raje dobro premislite. Po prihodu domov res ni potrebno, da doživite pravi bankrot.

Prav gotovo se zavedate, da lahko prihranite že pri nakupu letalskih kart ali izbiri apartmaja oziroma hotela. A težko prislužen denar lahko privarčujete tudi takrat, ko ste že na počitnicah. Zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako si letos privoščiti dopust, na katerem boste kakšen evro tudi prihranili.

Uživajte v cenovno ugodnem dopustu, ne da bi se kasneje za to kesali.

  1. Načrtujte z glavo

Poceni dopust se začne s pametnim predhodnim načrtovanjem. Že vnaprej natančno določite, koliko denarja lahko na dopustu zapravite in se tega vestno držite. Tako boste imeli svoje finance pod kontrolo in vas ne bo pekla vest.

  2. Pravočasno kupite letalske vozovnice

dopust

Planirajte si svoj letni dopust.

Nakup v zadnjem hipu vas lahko kar precej udari po žepuZato ne čakajte na zadnji trenutek. Preklikajte strani različnih letalskih družb, saj lahko le tako najdete kakšno super ugodno ponudbo in si s tem zagotovite ugoden dopust.

  1. Pravočasno poskrbite tudi za to, kje boste bivali

Tudi tu velja pravilo, da lahko z vnaprejšnjim načrtovanjem  prihranite, saj tako poskrbite za cenejšo obliko bivanja oz. za bolj ugoden dopust.  Boste izbrali hotel, apartma ali sobo? Izbira je vaša. Priporočamo vam tudi hostel, ki je na splošno že kar sinonim za poceni dopust. Tudi za družine z otroki je to več kot odlična izbira!

  1. S seboj na dopust vzemite GPS

Če boste na dopustu najeli vozilopotem v kovček ne pozabite spakirati tudi svoje GPS naprave. Agencije, ki izposojajo avtomobile, vam bodo poskusile “prodati” še GPS, a denar, ki bi ga namenili za izposojo te naprave, lahko bolje uporabite kje drugje.

  1. Kozmetične potrebščine lahko v določenih primerih pustite kar doma

To velja predvsem za takrat, ko na dopustu bivate v hotelu. Zakaj bi v kovček pospravili šampon, balzam za lase ali zobno pasto? Če greste v hotel, so te potrebščine za vas že na voljo v kopalnici. Tam so zato, da jih uporabite. S tem boste prihranili pri svojih domačih kozmetičnih pripomočkih. Ravno tako pa boste zmanjšali težo vašega kovčka in na ta način prihranili denar, če boste na dopust potovali z letalom. Vsaka majhna sprememba v teži prtljage šteje!

6. Bistvo poceni dopusta ni v tem, da za prevoz naokrog najemate taksi

dopust

Če želite ugoden dopust, morate vnaprej razmišljati tudi o tem, kje boste jedli.

Varčevati za poceni dopust začnite že kar pri odhodu z letališča do vašega hotela. V ta namen se raje poslužite avtobusa ali vlaka. V velikih mestih izberite za prevoz tudi podzemno železnico. Tako boste v sklopu ugodnega dopusta prihranili denar za plačilo taksija, ki je ponavadi zelo drag.

  1. Poiščite poceni restavracije

Če želite ugoden dopust, morate vnaprej razmišljati tudi o tem, kje boste jedli. Na internetu poiščite cenovno ugodne restavracije, še preden boste zares lačni. Tako se boste izognili temu, da bi vsi sestradani obiskali prvi, morda najdražji lokal.

  1. Ne jejte vseh obrokov v restavracijah

Če imate možnost, seveda. Ugoden dopust in stalno obiskovanje restavracij nikakor ne gresta skupaj, saj nas takšne navade lahko kar precej stanejo. Zato pojdite po živila raje na tržnico, ki je bistveno cenejša kot so trgovine. Če imate na razpolago manjši hladilnik, potem hitro pokvarljiva živila spravite kar tja. Za čez dan si pripravite sendviče in prigrizke ter jih vzemite s seboj.

  1. Raziščite spletne strani mesta, kjer se nahajate

Tako boste spoznali, katere ugodnosti ponujajo in si s tem še polepšali dopust. Številni muzeji, živalski vrtovi ali parki imajo včasih “vstop prost” dan ali pa dan, ko so vstopnice cenejše. Če teh informacij ne najdete na spletu, vzemite telefon v roke in jih pokličite. Ali pa vprašajte domačine.

  1. Ne kupujte spominkov

Upoštevajte pravilo, da imate doma samo tiste stvari, ki res služijo nekemu namenu. V tem primeru ne boste čutili potrebe, da bi si kupili takšne in drugačne spominke, pa še domov z dopusta se boste vrnili z manj prtljage. Naj takšni in drugačni nabiralci prahu ostanejo kar tam, od koder ste prišli.

Pripravila: Monika M.