• 15.24C Novo mesto
  • 23:31
  • Pon, 06.07.2020

Portugalska: nedotaknjena narava otokov

Prejšnji mesec smo že pisali o prekrasni Portugalski, ki predstavlja odlično last-minute destinacijo za letošnje poletje, pa tudi za že bolj hladne jesenske dni; ko bo pri nas v septembru in oktobru že malce zapihalo in se bodo temperature že spustile, bo Portugalska ponujala idealne pogoje za dolge romantične sprehode ob Atlantskem oceanu po nižjih, izvensezonskih cenah. 

Šarmantna Lizbona

Prestolnica Portugalske je seveda očitna destinacija, ki se jo splača ogledati; privlačna je zaradi mednarodne orientiranosti, prijaznih domačinov in nizkih cen. Zavite ulice, ki se ves čas dvigajo in spuščajo na različnih izmed sedmih hribov, na katerih je zgrajeno mesto, imajo svojevrsten šarm. Precejšen del Lizbone, vključno z osrednjim delom okrog glavnega trga Praça do Comércio, je bil ponovno zgrajen po velikem potresu sredi 18. stoletja, ki je porušil precej hiš. Naravna katastrofa je zaznamovala predvsem center mesta, ki pa je nato ponovno zaživel v novi arhitekturi.

Sintra

Malce izven Lizbone, le kratko vožnjo z vlakom stran, se nahaja čudovita Sintra. Gre za manjše naselje, ki je videti, kot da bi bilo vzeto iz pravljice. Idilična narava je posuta z gradovi in dvorci pisanih barv in s številnimi stolpiči. Dve izmed najbolj znanih lokacij, ki ju vsekakor morate obiskati, sta palača Pena in grad Mouros. Na njiju, pa tudi v okoliških vrtovih oz. parkih, lahko posnamete številne prekrasne fotografije, ki bodo zasijale na vaših družabnih omrežjih.

Splača si ogledati tudi prekrasen park iz 20. stoletja, Quinta da Regaleira, poln simbolizma in skritih prehodov. Parki, palače in gradovi so glavna znamenitost Sintre.

Azori

Ena izmed glavnih znamenitosti Portugalske so prav njeni otoki, ki obiskovalcem ponujajo obilo možnosti zabave. Če v svoj spletni brskalnik vtipkate besedo “Azores”, boste našli dolge strani spektakularnih slik idiličnih jezer in kristalno čiste vode, ki se nahajajo v tej avtonomni regiji Portugalske. Prebivalci se večinoma preživljajo z ribolovom, ki je glede na lego otoka sredi Atlantskega oceana logična zaposlitev, vendar je turizem na portugalskih otokih v zadnjih letih postal prav tako zelo priljubljen in donosen način zaslužka.

Azori imajo tri prestolnice, ki se nahajajo na najpomembnejših treh otokih. Prestolnica prvega otoka, ki nosi ime sv. Miguela, je Ponta Delgada. Prestolnica drugega, Faiala, se imenuje Horta, prestolnica tretjega, Terceire, pa je Angra do Heroísmo, na kratko imenovana kar Angra.

Azori privlačijo turiste zaradi svoje nenavadne pokrajine, ki je zaznamovana z vulkansko aktivnostjo. Na zahodni strani otoka sv. Miguela (São Miguel Island) si lahko ogledate čudovit razgled na Sete Cidades Massif. Pokrajina je bila oblikovana v tisočetjih dogodkov, povezanih z vulkansko aktivnostjo; zadnja je bila morda še v začetku 15. stoletja, ko je bil otok koloniziran. Naselja v zavetju zelene narave ščiti in obkroža ogromen krater, posledica vulkanske narave otoka.

Vulkan Capelinhos

Ta vulkan lahko najdete na otoku Faial, njegova zgodovina pa beleži precej bolj nedavno aktivnost kot jo lahko zaznamo na že zgoraj omenjenem otoku sv. Miguela. Capelinhos je bil precej aktiven še v 60. letih prejšnjega stoletja. Rezultat tega izbruha je bil nastanek novega polotoka. Na srečo ob izbruhu ni bilo človeških žrtev, vendar se je precej domačinov moralo preseliti.

Kaj početi na Azorih?

Veriga vulkanskih otokov je danes odličen prostor za preživljanje aktivnih počitnic. Lahko pohajkujete po hribih, odkrivate odročne zelene kotičke ali se kopate v mnogih prekrasnih jezerih. Splača se vam poskusiti tudi številne jedi portugalske tradicionalne kuhinje, ki daje velik poudarek fantastičnim ribjim jedem s prilogami iz sveže lokalne zelenjave.

Madeira

Če raje hodite v hribe in obožujete dih jemajoče poglede s strmih vrhov, se vam resnično splača obiskati Madeiro. Ta vsebuje štiri otoke v severnem Atlantskem oceanu, jugozahodno od celine, ki jih je prav tako pošteno zaznamovalo delovanje vulkanov.

Če se odpravljate na Madeiro, se vam splača najti prenočišče v prestolnici Funchal. Tam si lahko ogledate muzej v tem trenutku morda najbolj znane osebe, ki se je rodila na tem otoku: Christiana Ronalda. Muzej je zelo zanimiv tako zato, ker je eden izmed redkih tovrstnih institucij na svetu, ki je postavljen še vedno živi osebi. Predstavlja idealno lokacijo, s katere lahko domov odnesete kakšen spominek za mlade nogometne navdušence, obesek za ključe ali pa zlato nogometno žogo. Pred samim muzejem se lahko tudi slikate s slavnim Ronaldovim kipom, ki stoji široko razkoračen pred vrati. Na sliko z njem vedno čaka kar nekaj nadobudnih obiskovalcev.

Funchal je sicer manjše mesto, vendar si lahko za ceno nekaj evrov v okviru ene izmed številnih turističnih agencij, ki so gosto posejane ob vseh glavnih točkah mesta, najamete izkušenega vodiča, ki vas bo popeljal po ozkih poteh mimo prepadov vse do slikovitih vrhov. Nikar se na te visoke točke ne odpravljajte sami, saj so poti resnično nevarne in ob sebi potrebujete nekoga, ki jih dobro pozna in jih je preplezal že neštetokrat. Bodite previdni, imejte s sabo dovoljšnjo zalogo vode, udobne gorske čevlje, ki ne drsijo in nepremočljiva oblačila, saj se prav lahko zgodi, da boste na poti do vrha morali splezati tudi skozi kakšen tunel. Tudi topel pulover ne bo škodil, saj lahko na Madeiri tudi v času največje pripeke v gorah precej piha.

Najbolj znana vrha Madeire sta Pico de Arieiro in Pico Ruivo; če boste imeli čas, voljo, energijo in vzdržljivost, lahko obiščete kar oba. Pico de Arieiro je s 1818 m nadmorske višine tretji najvišji vrh na Madeiri. Če boste priplezali do vrha, boste lahko naredili nekaj zares izjemnih fotografij, na katerih boste gledali dol na oblake.

Pico Ruivo je malce višji od Pico de Arieiro, vendar je njegovih 1868 m nadmorske višine dovolj, da šteje za najvišjo točko Madeire. Dosežete ga lahko kar s Pico de Arieiro ali pa z bližnje Achade do Teixeira.

Tržnica

Leta 1940 je bila v Funchalu odprta tudi slavna tržnica, ki deluje vse do danes. To je odličen prostor za nakup sveže zelenjave, rib in rož ter različnih izdelkov domače obrti, ki jih lahko odnesete domov kot spominke.

Kam pa še?

Če vam otoki ne dišijo in bolj kot lepote narave cenite prikupno mestno arhitekturo, se vam splača ustaviti tudi v Portu, od koder lahko dnevno potujete v Lizbono tako s poceni leti kot tudi zemeljskim prevozom. Tam si lahko ogledate slavno Livrario Lello, ki je menda navdihnila tudi pisateljico J. K. Rowling za slavno knjižnico na Bradavičarki.

Pa srečno pot!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Portugalska: nedotaknjena narava otokov
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.