• 14.36C Novo mesto
  • 01:58
  • Pet, 05.06.2020

Portugalska: kjer sonce sreča Atlantski ocean

Portugalska je čudovita dežela, ki jo zaznamujejo sonce, prekrasne plaže in valovi, o katerih sanjajo vsi deskarji. Le kje je lepše preživeti svoje poletne počitnice kot na plažah Algarveja med poskušanjem morskih sadežev v Faru ali Lagosu? Portugalska se ponaša z dostopnimi cenami, prijaznimi ljudmi in mnogimi čudovitimi razglednimi točkami (miradouros). Kaj še čakate? Čas je, da začnete polniti kovček s kopalkami in natikači!

Pričetek potovanja: Porto

Izlet se vam najbolj splača začeti v Portu, od koder lahko vsak dan letite v prestolnico Portugalske za manj kot dvajset evrov (če kupite letalsko karto dovolj zgodaj). Porto je majhno mestece, ki vas bo presenetilo s pravljičnim pogledom na reko. V njem si lahko ogledate Livrario Lello, ki je po urbani legendi navdihnila J. K. Rowling za pisanje Harryja Potterja. Za vstop boste sicer morali plačati vstopnino, vendar se vam to vsekakor splača: z vstopnico boste prejeli tudi kupon za pet evrov, ki ga boste lahko porabili pri nakupu katerekoli knjige. Livraria Lello je knjigarna z dolgoletno tradicijo, v kateri lahko najdete široko izbiro knjig v angleščini, vse od knjig o aktualni politični situaciji, humorističnih in potovalnih vodičev pa do strokovne literature, tako da boste zagotovo našli nekaj zase. Ne pozabite narediti slike s slavnim lesenim zavitim stopniščem, pred odhodom pa si oglejte tudi posebno sobo, v kateri hranijo najstarejša dragocena dela. Popoldan lahko zaokrožite s poskušanjem močnega rdečega vina, značilnega za to staro mesto.

Kam v Lizboni?

Največ pozornosti na Portugalskem seveda pritegne šarmantna prestolnica, ki je prejšnje leto sijala v lučeh Evrovizije. Glavni trg, Praça do Comércio, je bil takrat oblegan s strani turistov in drugih, ki so prišli spremljat evrovizijsko dogajanje. Ves blišč in pomp, ki spremljata prireditev, je na Portugalsko pritegnil mnoge obiskovalce, ki so bili navdušeni nad nizkimi cenami in okusno hrano. Čeprav Portugalska ponuja svoje največje naravne zaklade izven prestolnice, pa je tudi v Lizboni mogoče najti ogromno zabavnih kotičkov.

Najprej se sprehodite po pisani soseski Alfama, v kateri boste našli mnogo prikupnih barov, trgovinic in kavarnic, predvsem pa polno miradourov, s katerih boste ujeli pogled na čudovito mesto in lesketajočo se široko reko Tagos. Nato se lahko ob reki sprehodite naprej proti glavnemu trgu Praça do Comércio oz. trgovskemu trgu, ki predstavlja srce tega privlačnega mesta. Tam lahko posnamete tudi fotografijo pred slavnim mostom 25. aprila – Portugalci na ta dan praznujejo svojo osvoboditev od diktatorja Salazarja.
V bližini glavnega trga in mosta si lahko privoščite kavico s pogledom, nato pa se pod velikim belim slavolokom Arco da Rua Augusta odpravite proti Praça da Figueira in Rossiu.

Kam po spominke?

Rua Augusta je trgovsko središče Lizbone. Na njej lahko kupite vse od spominkov pa do tradicionalnih izdelkov domače obrti ali pa nogavic, šmink, parfumov in nakita. Po njej se nahajajo mnogi ulični umetniki in živi kipi, pa tudi študentje v tradicionalnih dolgih črnih oblačilih, ki skušajo zbrati denar z igranjem na inštrumente. Ustavite se tudi na številki 106, ki se nahaja prav blizu oboka: tam se nahaja slavna Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau, v kateri lahko poskusite slastne slane prigrizke iz sira in rib.

Na Praça da Figueira se lahko ohladite ob čudoviti fontani, nato pa zavijte na trg Rossio: če boste imeli srečo, boste uzrli tudi dobro obiskano tržnico, na kateri lahko kupite vse od odličnega vina pa do slaščic, čevljev in sirov.

Naslednja postaja: Belém

Potem, ko ste si že ogledali središče mesta in vas je začela grabiti lakota, se lahko odpravite proti Belému. Na poti si lahko ogledati slavni MAAT, muzej sodobne umetnosti avantgardnega videza, in pa Lx Factory. To je pravzaprav dolga ulica z različnimi kavarnami, restavracijami, trgovinami in knjigarnami, na kateri si lahko napolnite želodec s slastno hrano in vinom, torbo pa s spominki in literaturo. Prednost Lx Factory je to, da lahko na njej kupite veliko izdelkov domače obrti.

Ko se boste do sitega nagledali Lx Factory, je čas, da se napotite naprej proti Belému. Ta je precej oddaljen od glavnega trga, tako da poskrbite, da boste imeli na poti dovolj vode in na nogah udobne čevlje. Na poti se ustavite in si oglejte slavno srednjeveško utrdbo Torre de Belém, pred katero lahko posnamete ikonično sliko. Ko boste dosegli Belém, se ustavite v tamkajšnji pastelarii Pastéis de Belém, v kateri si privoščite nekaj pastéis: tradicionalne sladice, katere glavni sestavni del je krema iz jajčnih rumenjakov.

Kaj pa nočno življenje?

Zvečer se odpravite v pisan Bairro Alto, t. i. »visoko sosesko«. Tam boste srečali vse od domačinov pa do turistov, ki bodo uživali v kozarcih Sagresa ali pa Super Bocka. Portugalska je znana po dobrem in poceni vinu, kar pa se tiče piva, vso pozornost pobereta dve znamki: Sagres in Super Bock. Razlika med njima je minimalna, tako da si lahko naročite kateregakoli izmed njiju. Ustavite se v prikupnem malem baru, imenovanem Spot; morda ne boste našli prostega sedeža, vendar boste z malce sreče lahko uživali v živi tradicionalni fado glasbi.

Kam pa izven Lizbone?

Portugalska ponuja mnogo naravnih zakladov; če imate možnost, obiščite katerega izmed otokov, Azore ali pa Madeiro. Oboji ponujajo bogastvo naravnih lepot, prekrasnih nedotaknjenih jam, slapov, rek in vrhov z dih jemajočimi pogledi. Bodite previdni: če boste plezali po vrhovih Madeire, vedno pojdite z vodičem, saj lahko le nekaj napačnih korakov pomeni poškodbo ali pa še kaj hujšega. V neposredni bližini Lizbone, slabo uro z vlakom stran, se nahaja tudi Cascais, kamor se splača odpraviti na plažo ali pa na svojo prvo lekcijo surfanja. Zakaj se ne bi na Portugalskem poskusili tudi v nečem novem? Surfanje je preprosto in zabavno, lekcija v šoli pa tudi ni draga.

Blizu je tudi čudovita Sintra, v kateri si lahko ogledate pisane prikupne gradove in utrdbe ter prekrasne parke. Poleti so cene vstopnic sicer bolj zasoljene, vendar se vsekakor splača nameniti nekaj časa obisku tega resnično pravljičnega naselja. Cene stanovanj v Sintri so izjemno visoke – še hujše kot v Lizboni, saj je ta regija izjemno priljubljena med turisti. Ne pozabite tudi na že omenjeno regijo Algarve, v kateri se lahko naslajate nad odličnimi ribjimi jedmi in čudovitimi pogledi na klife in nedotaknjeno naravo.

Pa srečno pot!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Portugalska: kjer sonce sreča Atlantski ocean
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.