• C Novo mesto
  • 08:51
  • Sob, 23.09.2023

Posavje: Izlet po sedmih veličastnih gradovih

Posavje samo zase pravi, da ni obala ali gorenjsko hribovje, ampak ima svoj čar. Eden izmed teh čarov je vsekakor sedem gradov oziroma sedem veličastnih, kot jima radi ponosno rečemo v Sloveniji. Odlično ohranjeni gradovi v Posavju predstavljajo čaroben, zgodovinski in nadvse pustolovski izlet v ta del naše države. Kateri gradovi v Posavju sestavljajo teh sedem veličastnih, kje ležijo, kaj je možno videti in druge zanimive informacije o njih izveste v nadaljevanju.

Izlet v Posavje in ogled sedmh veličastnih gradov

»Imamo vse, kar imajo drugi, samo bolj umirjeno, bolj usklajeno, bolj harmonično,« lahko  beremo na eni izmed spletnih straneh, ki vabi v Posavje. Regija, ki neformalno zajema šest občin, se nahaja na vzhodu Slovenije. Brežice, Bistrica ob Sotli, Radeče, Krško, Kostanjevica na Krki in Sevnica so občine, ki jo neuradno sestavljajo, a to je dejstvo, ki sloni na njihovih prebivalcih. Vsekakor pa vemo, kateri so tisti gradovi, ki jim radi rečemo kar sedem veličastnih.

Posavski gradovi so kulturna dediščina, vstop v zgodovino Slovenije, spoznavanje lokalnosti in kulinarike ter ponos naše države ter njenih prebivalcev. Izjemno in čudovito ohranjeni gradovi spominjajo na pretekle čase, obenem pa so stopili v korak s časom in obstali. Kateri gradovi so to?

  • Grad Brežice
  • Grad Kunšperk
  • Grad Mokrice
  • Grad Rajhenburg
  • Grad Sevnica
  • Grad Svibno
  • Samostan Kostanjevica na Krki

Gostoljubje, izjemni okusi ter kulturna, zgodovinska in naravna dediščina Posavja je odlična lokacija za izlet. Spoznavanje države je nekaj, kar smo se v zadnjih dveh letih navadili in bi morali prakticirati že prej in večkrat. Slovenija v sebi skriva veliko število biserov in mednje spadajo tudi gradovi. Četudi jim včasih pripišemo obrabljenost, starost in neskrb, so tudi nekateri, ki so pravi ponos.

Grad Brežice

Na levem bregu Save se bohoti dvonadstropni grad, ki je najmogočnejša stavba v Brežicah. Najverjetneje je bil zgrajen v 12. stoletju s strani Salzburžanov, a vsekakor porušen med kmečkimi upori leta 1515 in kasneje na novo zgrajen sredi 16. stoletju. Viteška dvorana gradu je bila leta 2011 obnovljena, v njej pa lahko prisluhnemo koncertom ali drugim prireditvam. Svoj dom je v gradu našel tudi Posavski muzej Brežice, ki tam domuje že vse od leta 1949. Predstavlja dediščino Posavja in Brežic vse od prazgodovine dalje. Bogata arheološka zbirka in razstave so na ogled. Grad Brežice v Posavju je odličen kraj za izlet, ponuja pa tudi marsikaj drugega. Poroke, koncerti, slovesnosti, delavnice in drugo.

Grad Brežice je čudovit izlet v Posavju

Grad Brežice je čudovit izlet v Posavju

Grad Kunšperk

Prva omemba gradu v zgodovinskih virih sega v sedemdeseta leta dvanajstega stoletja, a je njegov nastanek možen že prej. Več omembo gradu najdem v času med trinajstim in šestnajstim stoletjem. Grad stoji na skalni polici nad Kunšperk trgom v Bistrici ob Sotli. Ker gre za grad, ki je največkrat opisan prav za čas vladavine Celjskih grofov, je pomembna slovenska dediščina. Sam grad je začel razpadati v 17. stoletju, njegovi lastniki pa so bili po koncu druge svetovne vojne iz rodbine Windischgrätz. Bili so tudi njihovi zadnji lastniki.

Grad Mokrice

Srednjeveški grad Mokrice je prvi grad Posavja na našem seznamu, ki je bil preurejen v hotel. Butični hotel visoke kategorije, ki je opremljen s sobami in apartmaji v stolpih gradu. Poleg samega gradu je na voljo tudi vrhunsko golf igrišče z osemnajstimi luknjami, restavracija gradu in vinska klet. Vsekakor gre za oddih in izlet za najbolj zahtevne goste ter tiste, ki si želijo mir in vrhunsko ponudbo. Blizu Čateža ob Savi je grad Mokrice prvič opisan v štirinajstem stoletju, še pred tem pa je stala na istem mestu rimska utrdba.

Grad Mokrice je eden najlepših gradov v Posavju in Sloveniji

Grad Mokrice je eden najlepših gradov v Posavju in Sloveniji

Grad Rajhenburg

Posavje, natančneje sotočje potoka Brestanica in reke Save, nadzoruje grad Rajhenburg. Ime je dobil po njegovih lastnikih oziroma upravljalcih, ministerialih Rajhenburških. V viteške namene je bil uporabljen vse do leta 1881, ko so ga kupili meniha trapisti. Takšen je deloval do leta 1941, ko se z njim pomeša grozovita zgodovina nemške okupacije, saj je bil namenjen taborišču za izgon Slovencev. Vse od sedemdesetih let je namenjen muzejski in prireditveni dejavnosti. Z njim upravlja Kulturni dom Krško, poleg muzejskega dela pa je na voljo tudi za najem. Peninoteka, čokoladnica, razstave, kavarna, slaščičarna in muzejska trgovina so odlična izbira za izlet v Posavje oziroma Brestanico.

Grad Rajhenburg v Krškem je perfektna postojanka na izletu v Posavju

Grad Rajhenburg v Krškem je perfektna postojanka na izletu v Posavju

Grad Sevnica

Nad starim mestnim jedrom Sevnice stoji istoimenski grad, ki z razglednega griča opazuje okolico. Na njegovem mestu je nekoč stal grad sezidan v 12. stoletju, prvič pa je bil omenjen leta 1309. V petnajstem stoletju se je v času kmečkega upora izognil porušenju in obstal. V preteklosti ga je obiskoval tudi prevajalec svetega pisma v slovenščino, Jurij Dalmatin. V Sevnici je grad središče kulturnega dogajanja, skupaj z mestnim jedrom pa predstavlja zgodovinsko dediščino. V gradu delujejo tudi lutkovno gledališče, vinoteka, prodajalna, programi za otroke in potekajo marsikateri dogodki.

Grad Sevnica velja za nujen obisk med izletom v Posavje

Grad Sevnica velja za nujen obisk med izletom v Posavje

Grad Svibno

V Radečah stoji grad Svibno, ki je bil zgrajen v 12. stoletju in je eden izmed tistih, ki ni vzdrževan. Od nekdaj lepega in čudovitega gradu, kar je vidno tudi v delih Valvasorja, je ostalo le nekaj ruševin. Razdejan in puščen propadanju v 17. stoletju, si grad Svibno ni nikoli opomogel. Kljub temu ostaja opomin državi, da naj skrbi za svoje gradove in priča o veličini kraja.

Grad Kostanjevica / Samostan Kostanjevica

Bolj kot grad Kostanjevica je zgradba znana kot Cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki. Zgrajen je bil leta 1234 blizu istoimenskega naselja, ustanovil pa ga je Bernard Spanheimski koroški vojvoda. Gre za spomenik državnega pomena s kulturno vrednostjo ter je tako vpisan v Register nepremične kulturne dediščiune. Samostan je danes dom galerije Božidar Jakac, ki navdušuje s stalnimi in občasnimi razstavami. Poleg galerije je tu še Forme Vive z lesenimi skulpturami. V samostanu se odvijajo tudi civilne poroke, vsekakor pa gre za čudovit izlet v Posavje in Kostanjevico na Krki.

Cisterijanski samostan Kostanjevica na Krki ponuja veliko razlogov za izlet

Cisterijanski samostan Kostanjevica na Krki ponuja veliko razlogov za izlet

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: gradovislovenije.si, posavje.com, visitsevnica.com