• C Novo mesto
  • 12:47
  • Ned, 13.06.2021

Prepovedano mesto: 10 mest, ki jih je prepovedano obiskati

Na svetu obstajajo neverjetna mesta, ki jih je prepovedano obiskati. V večini so to mesta, ki so nevarna in kjer bi bilo ob morebitnem obisku ogroženo življenje obiskovalcev. Nekatera mesta pa so iz različnih razlogov strogo varovana, najpogosteje so to zgodovinski ali civilizacijski razlogi.

Na teh 10 mest po svetu je prepovedano iti, a so kljub temu za številne izredno privlačna in jih ljudje neustavljivo obiskujejo. Vendar pa obiskovalci ob prihodu v izbrano prepovedano mesto spoznajo, da je to za obiskovalce bodisi popolnoma zaprto, bodisi obstajajo stroga pravila za vstop v prepovedano mesto. Ljudje so le redko vstopili na taka mesta, saj jih lahko vidi zelo omejeno število ljudi.

1. Kačji otok v Braziliji

Kačji otok v Braziliji je prepovedano mesto. Ilha da Queimada Grande ali Kačji otok se tako imenuje z razlogom. Namreč na tem grozljivem otoku živi ena najsmrtonosnejših vrst kač na svetu, zlata kača, katere strup praktično raztaplja človeško meso.

Prepovedano mesto je od obale Sao Paula oddaljeno približno 32 kilometrov. Ocenjujejo, da je na otoku približno 4000 kač. Ljudje tam ne živijo, tam ni nikogar in obstaja samo en svetilnik, ki je bil zgrajen v 19. stoletju.

Brazilska vlada je stroko prepovedala obisk Kačjega otoka. Dopuščajo le eno izjemo – vsakih nekaj let lahko to prepovedano mesto obiščejo znanstveniki in biologi, ki preučujejo kače.

2. Otok Sentinel, Andamanski otoki

Otok Sentinel je popolnoma obdan s koralnimi grebeni, zaradi česar je dostop do otoka skoraj nemogoč. Toda koralni grebeni niso edini razlog, da otok velja za prepovedano mesto. Na njem živijo domorodci v prostovoljni izolaciji, ki zavračajo, pogosto nasilno, kakršen koli stik z zunanjim svetom. So med zadnjimi plemenskimi ljudmi, ki niso v stiku z moderno civilizacijo.

Zakon o zaščiti staroselskih plemen Andamanov iz leta 1956 obravnava otok kot prepovedano mesto in kakršen koli pristop bližje petim navtičnim miljam (9,26 km) je prepovedan. S tem se želi preprečiti prebivalcem plemena, da bi prišli v stik z boleznimi, na katere nimajo imunosti. Ob tem pa območje patruljira indijska mornarica.

Po uničujočem potresu in cunamiju v Indijskem oceanu leta 2004, so preiskovalci želeli oceniti škodo na otoku, ki jo je povzročila katastrofa. Staroselci se s tem niso strinjali, saj so v helikopterje v zraku metali kamenje in izstreljevali puščice, kar je preiskovalcem onemogočilo oceniti posledice cunamija.

Norveški trezor semen je prepovedano mesto. FOTO: SteinEgilLiland / Pexels

3. Otok Heard in vulkan v Avstraliji

To prepovedano mesto v Avstraliji je eno najbolj odročnih krajev na zemlji, kjer živijo pingvini, tjulnji in morske ptice. Prepovedano mesto se nahaja nekje med Madagaskarjem in Antarktiko ter spada k zunanjemu ozemlju Avstralije. Na 953 kvadratnih kilometrih je 41 ledenikov.

Leta 2000 so strokovnjaki z univerze na Havajih opazili dva kilometra dolg tok lave, ki izvira iz jugozahodne strani Mawson Peak. Mawson Peak je del 837 metrov visokega vulkana, ki je že od nekdaj aktiven. Do otoka je zaradi izjemno neugodnih vremenskih razmer možno pluti le dva tedna v letu in je najtežja dostopna točka na svetu.

4. Grobnica Qin Shi Huang, Kitajska

Grob prvega kitajskega cesarja Qin Shi Huanga, ki je umrl leta 210 pred našim štetjem, se nahaja globoko v gorah osrednje Kitajske in velja za prepovedano mesto. Nagrobni kompleks je sestavljen iz zapletene mreže podzemnih jam, napolnjenih s stvarmi, ki jih cesar potrebuje za posmrtno življenje, vključno z glinenimi reprodukcijami svoje vojske, družine, hlapcev, konj in drugega osebja, znanega kot terakotska vojska.

Odkar so grob odkrili, so se marca 1974 začela izkopavanja in odkritih je bilo več kot 2000 edinstvenih figur. Ob tem so arheologi prepričani, da je v notranjosti še približno 8000 edinstvenih figur. Toda kitajska vlada je grobnico razglasila za prepovedano mesto in verjetno ne bo nikoli dovolila izkopavanja cele grobnice zaradi starodavnih verovanj in obredov. En majhen odsek je odprt za turiste, glavna grobnica pa bo verjetno ostala večno prepovedano mesto.

5. Jama Lascaux, Francija

Prepovedano mesto se nahaja tudi v Franciji. Gre za jame na katerih stenah so ohranjene najstarejše slike, ki so jih kdaj našli iz obdobja paleolitika, za katere se domneva, da so nastale približno 2,5 milijona let pred Kristusom. Slike pa so nastale pred približno 17.000 leti in so neprecenljive vrednote civilizacije.

Jame so pod Unescovo zaščito in so na seznamu svetovne dediščine. Še en razlog, zaradi katerega je bilo treba ta kraj zapreti za javnost, pa je ta, da so obiskovalci zaradi vedenja ogrožali preživetje neprecenljivih risb. Jamski kompleks je prepovedano mesto, popolnoma zaprto za javnost od leta 2008 po tem, ko so se v jamah začele razmnoževati glive.

6. Poveglia, Italija

Ta majhen otok med Benetkami in Lido v beneški laguni velja za enega najbolj preganjanih krajev na svetu. Opuščen je bil leta 1968, ko se je tam zaprla psihiatrična bolnišnica. Pred tem je služil tudi kot karantena za obolele od kuge, skozi zgodovino pa je bil trdnjava in kontrolna točka za plovbo.

Krožijo govorice, da po otoku hodijo duhovi žrtev kuge in vojne. Italijanska vlada je lani otok ponudila v dolgoročni 99-letni najem in upajo, da jo bo kdo vzel in oživel. Čeprav Poveglia ni uradno prepovedano mesto, so obiskovalci zelo redki.

7. Območje 51, Nevada

Prepovedano mesto je tudi Območje 51. Na to območje v Severni Nevadi nihče ne sme dostopati, razen tajnih služb in vojaškega osebja s posebnim dovoljenjem. Območje 51 je vzdevek za oddaljeno ameriško letalsko bazo Edward.

Že dolgo se verjame, da na tem območju testirajo letala in orožje, medtem ko so teoretiki zarote naklonjeni teoriji, da je to prepovedano mesto baza, kjer ameriška vlada hrani dokaze o nezemeljskem življenju. Tudi zračni prostor nad to bazo je zaščiten, kar pomeni, da je nad Območjem 51 prepovedano leteti.

Vatikanski arhivi so prepovedano mesto za obiskovalce. FOTO: JeswinThomas / Pexels

8. Vatikanski skrivni arhivi

Globoko pod ulicami Vatikana je prepovedano mesto s pismi Michelangela, škotske kraljice Marije, ki je čakala na usmrtitev, pa tudi s prošnjao kralja Henrika VIII za razveljavitev zakonske zveze. O Svetem sedežu obstajajo tudi različni zgodovinski dokumenti, nekateri celo iz osmega stoletja. Arhiv je v lasti sedanjega papeža, po ocenah pa je na policah več kot 35.000 dokumentov, ki se raztezajo na 83 kilometrih.

Vatikanski arhivi veljajo za prepovedano mesto, saj lahko v te prostore vstopi zelo majhen in izbran krog ljudi, ki morajo pred vstopom skozi strog varnostni postopek. To so ljudje, ki skrbijo za arhiv, skrbno izbrani vrhunski študenti s prestižnih svetovnih šol in znanstveniki iz raziskovalnih inštitutov. Za vse ostale so vatikanski skrivni arhivi prepovedano mesto.

9. Trezor na otočju Svalbard, Norveška

Svalbardski trezor je globalni podzemni trezor semen in velja za prepovedano mesto. Ta ‘banka’ se nahaja približno tisoč kilometrov od Severnega pola. Gre za najsodobnejšo zgradbo z okoli 840.000 vzorci kar 4.000 zgodnjih semen z vsega sveta. Trezor je bil zgrajen z namenom ohraniti raznolikost pridelkov v primeru svetovne katastrofe ali česa podobnega, kar bi povzročilo izginotje različnih pridelkov, iz katerih dobivamo hrano.

V primeru regionalne ali svetovne nesreče to najsodobnejšo prepovedano mesto zagotavlja ponovni zagon globalne proizvodnje hrane. Banka semen se nahaja 120 metrov znotraj gore. Do banke imajo dostop le zaposleni in vladne organizacije z vsega sveta, ki tam hranijo semena.

10. Severna Koreja

Severnokorejska vlada strogo nadzira turizem v svoji državi, zato tudi ta velja za prepovedano mesto. Le približno 4.000 do 6.000 zahodnih turistov lahko vsako leto obišče Severno Korejo. Prav tako so interakcije med tujimi turisti in lokalnimi prebivalci strogo nadzorovane.

Prepovedano mesto je tudi večkrat brez obtožb pridržalo predvsem ameriške državljane in jim ni dovolilo odhoda iz države. Od leta 2017 so ZDA svojim državljanom izdale potovalno opozorilo, v katerem so opozorile morebitne obiskovalce na nevarnosti v Severni Koreji.

Avtor: Ana Nikolić