• C Novo mesto
  • 08:24
  • Ned, 26.06.2022

Brezčasna Provansa – ste si jo že ogledali?

Sanjska francoska pokrajina, ki sliši na ime Provansa, zaradi svoji lepot že stoletja privablja številne umetnike. Kako tudi ne, saj so v tem kotičku sveta našli popolno mediteransko svetlobo, sinjino neba in vonj po sivki. Tako ni nič čudnega, da je pokrajina svoj pečat pustila na mnogih slikarskih platnih ter v številnih pesmih. Tak pečat pusti tudi na vsakem obiskovalcu, zato ste vabljeni, da jo obiščete tudi sami!

Provansa

Provansa ima značilna vijolična polja sivke ter z razlogom slovi kot ena izmed najlepših francoskih pokrajin. Z juga meji na Sredozemsko morje, na vzhodu jo omejuje italijanska meja, na severu Alpe, na zahodu pa reka Rhône. Je polna takšnih in drugačnih lepot. Oči si lahko spočijete na privlačni in raznoliki pokrajini, ki je posejana s polji sivke, razbrazdana z griči in skalami in tako naprej. Tu je tudi čudovita obala s plažami, ki jih obdajajo številni otočki. Nekaj zase bodo našli tudi ljubitelji zgodovine, saj bodo lahko uživali v zgodovinskih mestih, arhitekturnih spomenikih in podobnemu.  

Kot smo že namignili, so v njej navdih našli številni umetniki, med njimi naj omenimo naslednja imena: Paul Cezanne, Vincent van Gogh, Frederic Mistral, Alphonse Daudet in še bi lahko naštevali. Ime Provansa izvira iz besede provinca, to pa zato, ker je bila ta pokrajina prva rimska severna provinca izven Italije. Ime, ki so ji ga nadeli Italijani, se je obdržalo do današnjih časov.

Provansa – kaj si ogledati v njej?

  • Svoje častno mesto med ogleda vrednimi znamenitosmi si prav gotovo zasluži mesto Avignon, ki je vpisano na svetovni seznam dediščine UNESCA. Ponaša se z Avignonskim mostom, ki ga obdajajo štirje ohranjeni oboki od prvotnih dvaindvajsetih. V mestu se nahaja tudi Papeška palača z obzidjem iz 14. stoletja.
  • Provansa se ponaša z glavnim mestom Marseille, ki je drugo največje mesto v Franciji. Danes lahko za to mesto rečemo, da je prava kozmopolitska metropola s skoraj 1,4 milijoni prebivalcev in dom vseh svetovnih narodov.
  • Med slovite znamenitosti, ki jih vsebuje Provansa, sodi tudi avadukt Pont du Gard, ki izhaja še iz rimskih časov. Visok je 49 metrov in dolg kar 275 metrov.
  • Potem je tu tudi amfiteater Orange iz 1. stoletja, ki sodi med najbolj ohranjene na svetu.

    Provansa

  • Ne pozabite na naravni rezervat Camargue, ki nudi dom več kot 400 vrstam živali, pri tem naj posebej omenimo bike, plamence ter kamarške konje.
  • Provansa je zaslovela tudi zaradi pogorja Luberon. Ogledate si lahko apnenčaste vrhove, zelene gozdove, polja sivke, gradove te ljubke vasice, …

Poleg vsega naštetega si lahko ogledate tudi mogočne rimske ruševine, slikovito sotesko Verdon, ki je največji kanjon v Evropi, uživate lahko v plovbi z ladjico na reki Rone ter občudujete prestiž in blišč Azurne obale.

Po drugi strani pa boste pokrajino Provansa pristno doživeli le v primeru, da boste obiskali vsaj kakšen sejem ali tržnico, kjer vas čaka pestra ponudba različnih lokalnih dobrot in cvetja. Vsaka še tako majhna vasica ima svojo tržnico.

Provansa vas bo razvajala s številnimi izdelki iz sivke, naravno kozmetiko iz posebnih zelišč, s čudovitim olivnim oljem ter okusnim vinom, dekorativnim blagom, …. Najbolj priljubljena nakupovalna točka je zagotovo Saint Tropez, ki se lahko pohvali s trgovinami, ki prodajajo blago prestižnih blagovnih znamk. Tudi Avignon ponuja veliko izbiro takšnih in drugačnih trgovin. Vsem sladokuscem pa priporočamo, da Provanse ne zapustijo, ne da bi si privoiščili čokoladne užitke.

Provansa – kje bivati?

Provansa

Če se  boste odločili za obisk pokrajine Provansa, potem ne boste imeli s tem, kje boste spali in bivali, prav nobenih težav. Provansa namreč ponuja širok izbor ponudb za prenočevanje, vse od kampov, poceni kamnitih hišic, vil pa do hotelov, kjer boste za eno noč odšteli astronomsko ceno. Trenutna moda se nagiba k temu, da tam najamete vilo ali hišo za nekaj dni. Lahko najamete tudi kamnito kočo, tako boste še bolj v pristnem stiku s to čudovito pokrajino.

Poskrbljeno je za vse lačne (in žejne)

V pokrajini Provansa bivajo ljudje, ki imajo hrano zelo radi. Svoje vinograde negujejo s posebno ljubeznijo, njihov vsakdanjih pa je poln različnih vrhunskih vin. Zaščitni znak njihove kulinarike so zagotovo olive, ki so jih že pred 2500 leti prinesli Grki. V jedeh boste našli kopico različnih provansalskih zelišč. Značilne so tudi ribje juhe. Odlukujejo se še po tartufih in izvrstnih slaščicah.

Provansa je zagotovo dežela za vse okuse in vse čute – vabimo vas, da jo obiščete čim prej!

Pripravila: Monika M.

Brezčasna Provansa – ste si jo že ogledali?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.