• 15.44C Novo mesto
  • 00:05
  • Čet, 04.06.2020

Ptuj je zanimiv tudi po koncu karnevala

Ptuj velja za najstarejše slovensko mesto, v času pusta pa bi bil Ptuj lahko tudi naše glavno mesto. Dogajanje v času karnevala je prava paša za oči, obiskati pa ga velja tudi izven sezone pustnih šem.

Ptuj ne bi bil pravi brez kurentov. (Vir: M. Šinkovec, www.slovenia.info)

Ptuj se je izoblikoval približno tri tisočletja pred našim štetjem, torej v času, ko sta višek civilizacije predstavljala Stari Egipt in Stara Grčija. Marsikoga pa še bolj preseneti dejstvo, da je mesto doživelo svoj vrhunec v rimskih časih, ko je v njem živelo kar trideset tisoč ljudi. Ne le, da je prekašalo vse naše druge naselbine iz časa antike, temveč bi bilo s svojo tedanjo velikostjo tudi danes tretje največje mesto v Sloveniji. Vendar pa se Ptuj danes ne ponaša z velikostjo, temveč s kakovostjo – pohvali se lahko s karnevalom, ki je bil uvrščen med deset najboljših na svetu.

Ptuj je eno najbolj pomembnih karnevalskih mest

Priprave na pust trajajo vse leto – komaj se karnevalsko dogajanje zaključi, že je potrebno misliti na naslednjega. Organizacija je vsekakor zahtevna, saj že na otvoritev dogajanja prispe več kot deset tisoč turistov iz Slovenije in sveta, ki si želijo doživeti Ptuj v vsem njegovem pisanem blišču. Kadar je organizatorjem prireditve naklonjeno tudi vreme in so zunaj prijetne pomladne temperature, je Ptuj v središču mesta tako poln, da poka po šivih.

Ptuj privabi na karneval tradicionalne maske tudi iz tujine.

Otvoritvena parada predstavi skupine različnih mask, ki predstavljajo kulturno dediščino Slovenije in drugih držav. Poleg naših kurentov, se predstavijo tudi njim sorodne maske, ki jih ravno tako odlikujejo kostumi iz živalskih kož in rogovi, nekatere pa tako kot kurenti tudi zvonijo z zvonci. Vsem je skupno, da odganjajo zimo in vse slabo, kar je ob koncu zime ostalo v deželi, s tem pa zagotavljajo prostor za pomladne novosti, za ozelenitev in plodnost zemlje. Tudi druge značilne maske, ki nam pomagajo veseljačiti in se pošaliti, ali pa opozarjajo na nevšečnosti, ki jih lahko prinese narava, so na ogled. Tako Ptuj običajno obiščejo tudi cerkniške čarovnice in Butalci, veliko smeha pa izzovejo tudi maske imenovane “baba deda nosi”. Te so znane v mnogih državah, zanje pa se moški našemijo tako, da je videti, kot bi jih v košu na ramenih nosila ženica.
In kaj vse se še dogaja v času pustnega karnevala? Tradicionalne maske se predstavljajo s svojimi značilnimi nastopi, ogledate si lahko mednarodno pustno povorko in otroško povorko (ali se ju tudi udeležite,), do pokopa Pusta na pepelnično sredo pa si lahko privoščite tudi drugo zabavo. Krofov, vina ter okusne hrane ne primanjkuje, prav tako Ptuj skrbi za pester glasbeni in umetniški program.

Ptuj vabi turiste vse leto

Če vam gneča in pustne norčije niso najbolj pri srcu, obiščite Ptuj takrat, ko se karneval že konča. Preko leta se tam odvije nekaj tradicionalnih sejmov, marsikdo se udeleži spomladanskega reza grajske vinske trte ali jesenske trgatve grozdja, kresovanja ob prazniku dela, grajskih iger ali rimskih iger. Ker leži Ptuj v deželi dobrih vin in dobrih jedi, se ga boste gotovo spominjali po dobrotah, če ga obiščete v času martinovanja ali v času razstave dobrot slovenskih kmetij, ki je na sporedu v maju. V kolikor želite k vinu dodati nekaj kulture, se tu vsako leto odvijajo dnevi poezije in vina, ki veljajo za enega najbolj pomembnih festivalov v Evropi na področju pesništva, spremljajo pa jih mnoge razstave in nastopi z drugih področij.
Kaj pa rekreacija? Kadar je okolica Ptuja pobeljena s snegom, si lahko privoščite tek na smučeh, v poletnih mesecih pa kolesarjenje. Začetek poletja že tradicionalno zaznamuje velik kolesarski maraton, ki se po priljubljeni mesnini lokalnega proizvajalca imenuje Poli kolesarski maraton.

Sprehod ob Dravi s pogledom na grad.

Ptujski grad, zakladnica zgodovine

Ko se pripeljemo na Ptuj, je grad gotovo ena prvih stavb, ki jih opazimo. Od druge svetovne vojne dalje se v njem nahaja Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, stalne zbirke pa predstavljajo arheološko, zgodovinsko, kulturno in etnološko dediščino. Muzej hrani umetniška dela, zbirko glasbil, numizmatično zbirko in zbirko orožja, zanimivo zbirko fevdalnega pohištva in celo egipčansko zbirko. Večina obiskovalcev, ki jih zanima preteklost najstarejšega mesta, pa si seveda z veseljem ogleda antični lapidarij, ki ga krasijo kipi, reliefi in druge kamnite mojstrovine iz rimskih časov.
Tik pod gradom, tako rekoč na grajskem vrtu, vas čaka še ena zanimivost. Med številnimi vodnimi ovirami in dvema jezercema, ki dajejo vrtu posebno podobo, se namreč razprostira igrišče za golf. Med 18. luknjami je najbolj zanimiva 14., ki se nahaja na otočku sredi jezera.

Sprostitev za odrasle in otroke

Ptuj nudi dovolj turističnih namestitev pri zasebnikih, ki nudijo izkušnjo kmečkega turizma, pa tudi v samem mestu. Da se lahko ne le zabava, temveč tudi sprosti vsa družina, pa poskrbijo Terme Ptuj. Termalni park nudi obilo vodnih površin, zunanji del se lahko pohvali z enim največjih toboganov pri nas, poleg čofotanja in predajanja tako mirni vodi kot valovom pa so na voljo tudi savne in masažni bazeni, privoščite si lahko tudi masažo ali jogo. Tako notranje kot zunanje bazene polnijo z naravno mineralno vodo, ki je prijetne temperature. Od mesta do term vodi prijetna sprehajalna pot ob reki Dravi, pot pa vam bo vzela zgolj 20 minut – razen, če se namesto za sprehod odločite za vožnjo z brezplačnim avtobusom.
Bi se vodnim aktivnostim raje predajali povsem v naravi? Ptujsko morje, kot imenujejo Ptujsko jezero, nudi kopanje in tudi šport. Na jezeru je “wakepark”, kjer se lahko zabavate s smučanjem ali deskanjem na vodi na “žičnici”, to pa vam omogoča tudi okoli 20 kilometrov oddaljen park v Krajinskem parku Drava. Za ljubitelje adrenalina nudi Ptuj tudi adrenalinski park, ki se nahaja v Pravljičnem gozdu Rdeča Kapica. Sicer pa je zgolj pol urice vožnje tudi do Pohorja, kjer lahko pozimi uživate na snegu, poleti pa v adrenalinskem parku, kolesarskem parku, se odločite za preizkušnjo letnega sankališča ali se enostavno podate na pohod med drevesa.
In česa še ne smete izpustiti?
Ker je ena pomembnih dejavnosti vinarstvo, vsekakor velja, da si velja ogledati vsaj kakšno vinsko klet ali vinoteko ter poizkusiti, kakšen je pridelek. Marsikatero vinarstvo dopolnjuje tudi izvrstna domača kulinarika. Gostoljubje je na prvem mestu, zato boste dobili več, kot pričakujete, in nazaj domov se boste vračali spočiti, sproščeni, nasmejani in siti

Urša Novak