• 15.7C Novo mesto
  • 10:14
  • Pet, 29.05.2020

Rogla

Rogla je smučarsko in olimpijsko središče, obenem pa tudi vrhunsko opremljen rekreacijski center. Ponaša se tudi s tem, da je naravno klimatsko zdravilišče, ki leži na višini 1517 metrov. Rogla je prava destinacija za vse družine, ki se želijo naužiti takšnih ali drugačnih zimskih radosti. Vabi tudi vse vrhunske smučarje in deskarje in celo tekmovalce. Rogla je namreč že več kot desetletje tudi prizorišče tekmovanj FIS-a in evropskega pokala.

Rogla se ponaša s smučiščem, kjer za družinsko razvedrilo ponujajo tudi panoramsko vožnjo z motornimi sanmi. Še posebej vabijo vsakodnevna tekmovanja rekreativcev, tekmovalni poligoni, nočna smuka, številne okrepčevalnice, snežni kanal za deskarje ter vrtec na snegu. Rogla poskrbi tudi za adrenalinske odvisneže, saj ponuja Fun park in poligon za deskarje in freestyle smučarje. Poskrbljeno je tudi za ljubitelje smučarskega teka, in sicer na novem tekaškem poligonu.

Rogla ponuja različne vrste namestitev, saj so tu hoteli, apartmaji, gostišča, penzioni, koče in turistične kmetije. Zimski turizem je na Rogli dobil zalet že leta 1980, ko so odprli Hotel Planja in vlečnico Mašinžaga. Potem so zgradili še druge hotele in vlečnice. Danes je na Rogli približno 644 turističnih postelj, vsako leto naštejejo kar 80.000 prenočitev in 190.000 smučarjev. Tudi v milejših in bolj sušnih zimah jamčijo vsaj 100 smučarskih dni, pri tem si seveda pomagajo s sistemi za zasneževanje.

Rogla se nahaja v bližini Term Zreče, kjer lahko obiskovalci uživajo v različnih bazenih s termalno vodo. Privoščijo si lahko tudi savno, sončenje v solariju in podobno.

Rogla ponuja smučanje in deskanje

Rogla ni le še eno smučišče, saj se zaposleni z vsem srcem trudijo, da bo vsak dan na Rogli naravnost nepozaben. K temu prispevajo urejene smučarske proge, aktivnosti za vso družino ter nenazadnje tudi odlična kulinarična ponudba. Rogla je tako blizu, da jo lahko obiščete samo za en dan, lahko pa si privoščite tudi večdnevne počitnice. Tu boste lahko pozabili na vsakodnevne skrbi ter se prepustili smučarskim užitkom. Proge so primerne tako za začetnike kot za bolj zahtevne smučarje, prijazni žičničarji pa skrbno bedijo tudi nad najmanjšimi obiskovalci. Proge so urejene in zagotavljajo kar največji varnost.

Rogla je kot nalašč za družinske počitnice v naravi, saj se jih boste zagotovo še dolgo z veseljem spominjali. Na smučiščih je organizirana tudi šola zimskih športov, kjer lahko otroci ali odrasli osvojijo prve zavoje. Smučišče se razprostira na približno 100 hektarih, pohvali pa se lahko z 11 vlečnicami in 2 sedežnicami. Okrog 10 kilometrov je namenjenih tudi teku na smučeh.

Rogla vam ponuja tudi izposojo smučarske ali deskarske opreme, zato ste lahko prepričani, da boste opremljeni od nog do glave. To je naravnost odlična rešitev za vse goste iz tujine ali smučarje, ki se ne želijo obremenjevati z opremo, jo redno servisirati in voziti na smučišče.

Rogla ponuja tek na smučeh

Ne glede na to, ali se s tekom na smučeh ukvarjate redno ali pa se te aktivnosti poslužite le občasno, na tekaških progah, ki vam jih ponuja Rogla, boste lahko trenirali po svojem okusu. V tekaškem centru Rogla so namreč dobrodošli prav vsi: tekaški začetniki, rekreativni ljubitelji teka na smučeh in vrhunski športniki. Na vas je, da izkoristite vse pozitivne učinke te visoko intenzivne vadbe ter poskrbite za odlično telesno pripravljenost.

Rogla ponuja več kot 24 različno zahtevnih in dolgih prog ter štartno-ciljno areno, ki je primerna za učenje začetnikov. Poligon se razprostira v čudovitem okolju, odprt pa je v času delovanja smučišča. Poligon lahko brezplačno uporabljajo vsi smučarji z veljavno smučarsko vozovnico, brezplačen je tudi za otroke do 14. leta.

Poudarimo naj še to, da Rogla gosti tudi tekmovanja svetovnega prvenstva v smučarskih tekih v organizaciji mednarodne smučarske zveze FIS ter številna regijska tekmovanja. Vabljeni k ogledu tekem!

Rogla ponuja tudi krpljanje

Krpljanje predstavlja nepozabno zabavo in odličen trening, za katerega potrebujete le par krpelj in palice. Krpljanje je telesna aktivnost, ki vsako leto osvaja mlajše in starejše ljudi. Takšen sprehod vas bo pošteno razmigal, poleg tega je tudi odlična družinska zabava.

Kaj pravzaprav je krpljanje? To je hoja po snegu, pri kateri imate posebej prilagojeno obutev. Ta obutev ima veliko površino, zato se noga ne pogrezne globoko v sneg. Tako lahko s krpljami hodite tudi po zelo globokem snegu. Pri tem bodo aktivne vse mišice v telesu, vadba pa bo poskrbela tudi za močnejše bitje srca. Če vam to še ni dovolj, pa lahko uživate tudi ob pogledu na čudovito zasneženo pokrajino. Priporočamo vam, da se krpljanja lotite z vodniki, ki vam bodo pokazali osnove tega športa. Naučili vas bodo, kako se vzpenjati ali spuščati, kako prečiti pobočje in podobno. Za krpljanje potrebujete krplje, tekaško obutev ali lahke pohodne čevlje, debele nogavice, ki vas bodo grele, ter gamaše z vodoodporno membrano.

Rogla ponuja tudi številne znamenitosti

Kaj si lahko ogledate? Na prvem mestu naj omenimo največje visokogorsko barje v Sloveniji, to so Lovrenška jezera z 20 jezerci. Skozi pragozd se lahko vzpnete na Osankarico ter si ogledate muzejsko zbirko, ki predstavlja Pohorski bataljon. Ogledate si lahko tudi več kot 8.000 let staro Črno jezero, cerkev Jezusove spremenitve ali pa farmo jelenov Arbajter. Prepričani smo, da boste našli nekaj za vsak okus.

Rogla
1 od 1
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.