• C Novo mesto
  • 05:02
  • Ned, 02.10.2022

Rotterdam: Top 10 destinacij nizozemskega bisera

Rotterdam se nahaja na južnem delu Nizozemske. Kljub temu, da gre za drugo največje mesto v državi, ima »zgolj« 630 tisoč prebivalcev. Na prvem mestu je kakopak nizozemska prestolnica Amsterdam. Rotterdam je na Nizozemskem in v Evropi že več stoletij eno najbolj pomembnih transportnih mest, saj se nahaja na križišču rek Ren, Meuse in Scheldt. Vsako leto je Rotterdam zelo priljubljena destinacija, ki jo obišče na milijone ljudi. Zakaj ljudje obiskujejo mesto na jugu dežele tulipanov in kaj obiščejo, ko so tam? Za lažji obisk Rotterdama, smo pripravili Top 10 Rotterdam destinacij.

Rotterdam je nujen ogled, ko ste na Nizozemskem

S kratkim in obenem mnogo prekratkim opisom zgodovine Rotterdama, nam bo postalo jasno, kako pomembno je bilo mesto. Vse od 13. stoletja je bil Rotterdam pomembno pristanišče Nizozemske vzhodnoindijske družbe (Dutch West India Company). Skok naprej do druge svetovne vojne nam pokaže skoraj popolno uničenje mesta zaradi bombardiranja. Počasi se je mesto postavljalo na noge in znova postajalo pomembno pristanišče, povrh tega pa tudi zelo moderno mesto. Rotterdam je danes prečudovito mesto, ki ponuja obilo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti. Z roko v roki se drži modernosti, aktivnosti in narave.

Markthal Rotterdam kot ena najlepših tržnic na svetu

Rotterdam se bohoti s prečudovito pokrito tržnico imenovano Markthal Rotterdam. Zgrajena je bila leta 2009 od takrat pa se predstavlja kot ena najbolj znanih turističnih točk v celotni državi. Dizajn, oblika in barve tržnice so unikatne na svoji polkrožni fasadi, ki je sicer sive barve. Notranjost strukture je obogatena z umetninami Arna Coenena in nam kaže številno sadjevje, rastline, žuželke in cvetlice.

Ker pa gre pri Markthal Rotterdam za tržnico, je to njena osnovna dejavnost. Stojnice, trgovinice, restavracije, kavarnice in mnogo drugega je na voljo obiskovalcem roterdamske tržnice. Več kot 70 različnih »poslovalnic« čaka na vas.

Rotterdam ZOO

Živalski vrt Rotterdam je poznan tudi kot Diergaarde Blijdrop. Rotterdam ZOO je v odličnem stanju, vsebuje pa tudi botanični in oceanski del, ki navdušujeta obiskovalce. Sam živalski vrt je razdeljen v številne predele: kitajski vrt, malajški gozd, mongolske stepe in krokodiljo reko. Katere živali lahko vidite v Rotterdam ZOO? Črni nosorog, sumatranski tiger, azijski slon, amurski leopard in mnoge druge živali, ki jih ni moč videti v naši okolici. Živalski vrt je nujen ogled v Rotterdamu, ki bo zadovoljil mlade in starejše, vsem skupaj pa ponudil več ur zabave in znanja.

Rotterdamski Euromast stolp

Razgledna oziroma ogledovalna postaja je bila narejena leta 1960 in vse od takrat opravlja svoje delo. Ponuja prečudovit razgled nad mestom Rotterdam, ki ga je moč videti z višine več kot 100 metrov, čeprav je končna višina stolpa 185 metrov. Stolp ima v sebi tudi restavracijo, konferenčno sobo, hotelsko suito in razgledno ploščad. Ta predstavlja glavno turistično točko stolpa in ponuja razgled nad pristaniščem, rekami, travnatimi površinami in visokimi stavbami. Iz stolpa se je močno spustiti tudi po zip-linu, a je ta le za najbolj adrenalinske osebe.

Razgled Rotterdama je prečudovit

Razgled Rotterdama je prečudovit

Most Erasmus sredi Rotterdama

Več kot 800 metrov dolg most je drugi najdaljši most na Nizozemskem. Ljubiteljsko ime mosta je »Labod«, saj njegova oblika spominja na labodji vrat. Če se s tem strinjate, boste videli ob ogledu mostu. Na središču mosta je razpoka, ki se premakne, ko morajo pristaniško mesto zapustiti večje ladje. Moderno inženirstvo se fantastično poklopi s tradicijo Rotterdama,k i je v ozadju te panoramske slike.

Glavna postaja Rotterdama

Rotterdam je mesto polno unikatne, inovativne in moderne arhitekture v katero spada tudi glavna postaja. Rotterdamski glavni terminal je bil odprt leta 2014, njegova podoba pa se je takoj zapisala med najbolj zanimive v Evropi. Trikotna oblika postaje je usmerjena v nebo pod poševnim kotom. Ob vhodu v postajo Rotterdama je postavljena velika ura, ki ji družbo delajo enormne črke. Oboje je bilo na novo postajo preseljeno s stare, kar ji da ravno dovolj tradicionalne oblike, da ni preveč novo. Rotterdamska postaja povezuje mesto z Amsterdamom, Den Haagom, Groningenom, Tilburgom in drugimi kraji. Na dan jo obišče več kot 100 tisoč potnikov in obiskovalcev.

Cerkev svetega Lovrenca v Rotterdamu

Zadnji ostanek srednjeveškega Rotterdama je edini košček arhitekture, ki je obstal iz srednjega veka. Cerkev je bila zgrajena davnega leta 1449, vse do danes pa se je dopolnjevala in obnavljala. Prečudovita cerkev je bila prva zgradba v Rotterdamu, ki je bila narejena v celoti iz kamna. Stoji v središču mesta, blizu mesta Erasmus in Maritime muzeja, dviga pa se visoko v zrak Rotterdama. Če vas je navdušila že zunanjost, potem se pripravite na prelepo notranjost cerkve. Dekorirani oboki, visoki stropi, prelepa svetloba in podrobnosti, ki jih ni konec.

Rotterdam Europort

Del mesta, imenovan kot Europort, je pravzaprav sklop pristanišč v Rotterdamu. Velja za enega najbolj obljudenih in delovnih pristanišč v Evropi. Gre za gromozanski kraj, ki je prav zares fascinanten. Da bi povsem razumeli koliko dela in ljudi je potrebnih za obratovanje tako velikega prostora, se lahko sprehodite ob pristanišču in vse bo jasno. Na voljo so tudi izleti z ladjo, kjer se lahko približate pristanišču z druge strani in se prepustite navdušenosti.

Pomorski muzej v Rotterdamu

Pomorski muzej oziroma Maritime muzej v Rotterdamu je eden največjih svoje vrste. Velikanska kolekcija kartografije, pomorstva in umetnosti je na ogled v muzeju. Najdete ga v centru Rotterdama, v bližini Markthal tržnice in kockastih hiš. Ena izmed največjih umetnin je kontroverzna slika Bitke pri Trafalgarju. Na ogled so tudi raznorazni deli ladij, pomorske uniforme in zastave z vseh koncev sveta in vseh delov zgodovine. Ni le za ljubitelje morja in zgodovine, ampak za vse turiste, ki se znajdejo v Rotterdamu.

Mlini na veter v bližini Rotterdama

Mlini na veter so tradicionalni in predvsem ikonični del Nizozemske, po katerem jo prepozna večina ljudi. Približno 20 kilometrov vzhodno od Rotterdama leži mala vasica Kinderdijk, ki je kot iz pravljice. Devetnajst mlinov na veter je bilo pred leti prenovljenih in zdaj trdno drži svoje mesto na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Kockaste hiše Rotterdama

Na kratko smo jih že omenili, a kockaste hiše Rotterdama so vredne svojega ogleda. So točno to, kar bi pričakovali od njihovega imena. Ekcentrične in bizarne hiše je oblikoval Piet Blom. Stojijo pod kotom 45 stopinj in so unikatne na našem planetu, kar pomeni, da jih preprosto morate videti. Od daleč so videti kot neki elementi računalniških iger, ena od hiš pa je odprta tudi za javnost, kar je povsem svoja izkušnja.

Rotterdam ponuja nekatere izmed najbolj unikatnih hiš na svetu

Rotterdam ponuja nekatere izmed najbolj unikatnih hiš na svetu

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com