• 14.36C Novo mesto
  • 01:52
  • Pet, 05.06.2020

Sicilija: srkanje granite v senci palm

Sicilija je čudovit del Italije, ki se odlikuje predvsem s fantastično lokalno hrano, fascinantno tradicijo in prijaznimi domačini, ki so vajeni turistov. Če ste v preteklih letih že raziskali slavne Benetke, stari Rim, renesančno obarvane Firence, romantično Verono in prenatrpani Milano, je tokrat morda čas, da ponudite priložnost še temu manj znanemu biseru, največjemu mediteranskemu otoku. Pazite le, ko boste prečkali cesto, in že ste pripravljeni na svojo novo italijansko avanturo!

Sicilija se ponaša predvsem s čudovito naravo in izjemno kulinarično tradicijo, ki je gurmanskemu obiskovalcu dostopna po precej bolj dostopnih cenah kot v mnogih drugih delih Italije, sploh velikih mestih, ki privlačijo turiste vseh narodnosti. To je velika prednost za vas, če želite počitnice preživeti nekje, kjer vam bo toplo ter imate možnost plavanja in se sončenja na čudovitih plažah, kot vzetih s kataloga, vendar si pri tem ne želite popolnoma osušiti denarnice. Sicilija ni daleč stran in let vas – če karto kupite v pravem trenutku – ne bo stal veliko. Cenovno ugodna dobra ideja je tudi, če se z GoOptijem odpeljete za mejo na eno izmed večjih italijanskih letališč in nato vzamete notranji let za mejami Italije. Imejte oči na ugodnih letih – včasih se splača potovati izven najhujšega vrhunca turistične sezone, ko so temperature še vedno/že tople, plaže pa še vedno bolj prazne.

Za prenočišče boste našli precej udobnih hostelov ali hotelov po dokaj ugodni ceni, lahko pa se lotite tudi iskanja s pomočjo airbnb sistema. Če ste bolj avanturističnega značaja, se lahko poslužite tudi popularnega sistema couchsurfinga.

Kaj piti, ko pripeka sonce in vam je vroče

Če se na Sicilijo odpravljate v najtoplejših dneh na vrhuncu poletja, vam bo prav prišel kozarec osvežilne granite, ki si jo lahko priskrbite na mnogih stojnicah, razpostavljenih po ulicah večjih in manjših mest. Granita izvira na Siciliji, zato lahko tam dobite najboljšo, vendar jo lahko najdete tudi povsod drugod po Italiji. V nasprotju s tem, kar si morda mislite, ni sok iz granatnega jabolka (čeprav lahko na Siciliji dobite tudi tega, in sicer odličnega) ampak osvežilna pijača, sestavljena pretežno iz ledu, sladkorja in različnih sadnih okusov, splača pa se vam jo poskusiti v različnih verzijah.

Sicilija brsti tudi s sezonskim sadjem, zato se vam splača posvetiti čas tudi testiranju sokov iz svežega sadja. Ne pozabite tudi ves čas piti dovolj vode – Sicilija je, sploh v poletnih mesecih, lahko izjemno vroča regija in dehidracija je resnična nevarnost. Če imate občutljivo kožo, ki hitro pordeči in je na soncu zlahka opečena, ne pozabite na primerno zaščito.

Katere kulinarične dobrote se splača poskusiti?

Mediteranska kuhinja je dokaj lahka in ne vsebuje veliko mesa, zato pa lahko v njenih tradicionalnih receptih najdemo veliko sveže sezonske zelenjave. Obvezna sestavina na jedilniku so seveda številne paste, brez katerih si Italjani ne morejo predstavljati uravnoteženega jedilnika. Poskrbite, da boste Sicilijo zapustili z nekaj kozarci fantastične sladke pistacijine kreme, s katero lahko za nekaj časa zamenjate svojo jutranjo zvrhano žlico lešnikove kreme na rezini kruha. Raje vzemite kakšen kozarec več kot premalo, ker se pri nas te kreme ne dobi, vendar pazite, da jo boste pred nakupom vseeno najprej poskusili. Ima zelo specifičen sladek okus, zato se najprej prepričajte, da vam je zares všeč.

Dodaten nasvet za gurmane: dobite lahko tudi slano različico, ki jo lahko uporabite kot omako za špagete, skupaj z začimbnimi mešanicami, ki jih lahko dobite na tržnici Palerma, glavnega mesta regije, za ceno le 1 evra.

Odlična in nasitna jed je tudi arancini, neke vrste ocvrte kroglice velikosti teniške žogice, katere sredica je napolnjena s slastnim sirom, rižem, zelenjavo ali mesom, odvisno od preference.

Kaj pa za posladek?

Odlična ideja so vedno cannoli, neke vrste trde ocvrte zvite tubice, običajno napolnjene z ricotto (tradicionalnim kremastim sirom) ali pa drugimi sladicami, npr. že zgoraj omenjeno pistacijino kremo. Cannoli so zelo nasitna sladica, tako da nikar ne kupite največjega že v prvo – zapomnite si, da so večinoma polnjeni s sirom in drugimi izjemno nasitnimi kremami. Dobite jih lahko v najrazličnejših velikostih, vse od velikosti debelega palca pa do manjše banane. Z njimi se odlično poda tudi stepena smetana, ki jim doda nekaj svežine.

Kaj prinesti domov za darilo?

Elegantna in vedno priročna rešitev je seveda steklenica limoncella. Kupite lahko tako majhno kot tudi veliko steklenico, če na voljo nimate veliko prostora v prtljagi. Splača se prinesti tudi nekaj kozarcev že omenjene pistacijine kreme, bodisi sladke bodisi slane – takšen posladek zagotovo ne bo razočaral vaših bližnjih. Pred odhodom obiščite bogato založeno lokalno tržnico, kjer boste dobili hrano, spominke in lokalne delikatesne specialitete po najbolj ugodnih cenah. Siciljani izdelujejo odlične posebne marmelade, npr. iz kaktej ali pa limon, ki predstavljajo ključno sestavino v mnogih njihovih gurmanskih poslasticah.

Je Sicilija draga destinacija?

V primerjavi z večjimi italijanskimi mesti, ne. Če se malce potrudite, lahko najdete odlično kosilo z vsemi obveznimi oz. dobrodošlimi pritiklinami – kavo,  (predjedjo), solato, kozarcem vode in sladico – za manj kot 10 evrov. Ponekod boste našli posebne ponudbe za turiste, in brez skrbi – ni vam treba govoriti italijansko, na Siciliji so vajeni obiskovalcev, ki jih pritegnejo slikovite plaže in kulinarične poslastice.

Na plažo v slikovit Cefalù

Za piko na i se ne pozabite namočiti v topli vodi. Najlepšo plažo lahko najdete v prikupnem malem mestu v severni Siciliji, ki se ponaša s čudovitimi razgledi z vrha majhnega griča in svežimi granitami. Posebnost mesta je tudi velika normanska katedrala iz 12. stoletja z dvema značilnima stolpoma. Mestece je le kakšno uro vožnje stran od glavnega mesta Sicilije, Palerma. Če želite, se lahko odpravite z javnim prevozom, sicer pa lahko najamete tudi avto. Pazite le na cestne razmere – vožnja na Siciliji je bolj zahtevna, kakor smo navajeni, saj so cestna pravila manj upoštevana. Zato pazite tudi pri prečkanju ceste, ko se boste vračali nazaj v hotel ali pa odhajali v restavracijo; Siciljani vozijo precej svobodno, in najbolje se je vedno držati gruče lokalnih domačinov, ki vedo, kdaj je varno prečkati ulico. Domačini precej poudarka dajejo na držo in mimiko pešca, ki vozniku sporočata, da ima hodeči resen namen prečkanja ceste. Pazite tudi na svoje torbice in vredne stvari, kot npr. fotoaparate – turisti so lahka tarča v regiji, ki cveti s turizmom.

Srečno pot in dober tek!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Sicilija: srkanje granite v senci palm
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.