• C Novo mesto
  • 03:44
  • Ned, 03.03.2024

Šunikov vodni gaj: košček miru sredi Triglavskega narodnega parka

Sredi Triglavskega narodnega parka v Posočju se skriva majhna gozdnata pokrajina, ki je mnogi Slovenci zagotovo sploh ne poznajo. Šunikov vodni gaj je pravi raj na zemlji, kjer se obiskovalci ob šumečih slapovih in energijskih vrelcih sprostijo in naberejo nove moči.

Potok Lepenjica je tik pred sotočjem s potokom Šunikom izdolbel globoka korita z zelenimi tolmuni, v katere padajo čudoviti slapovi. Gre za približno 100 metrov globoka in 10 metrov široka korita, ki so danes poimenovana kot Šunikov vodni gaj. Ta naravni zaklad velja za eno izmed najbolj priljubljenih turističnih točk v Triglavskem narodnem parku.

Temu magičnemu kraju sredi neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka pripisujejo tudi zdravilne učinke. Tam se namreč skrivajo zdravilni energijski vrelci, ki naj bi pozitivno vplivali na človekovo počutje in razpoloženje. Človek naj bi preko vode in vodnih kapljiv vase vpil informacije, ki so zanj in za njegovo zdravstveno stanje koristne in pomembne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LepoteSlovenije (@lepote.slovenije)

Šunikov vodni gaj je priljubljena turistična destinacija v Sloveniji

Vodni gaj ustvarjajo vode potoka Lepenjice v Posočju, v bližini pa se nahaja tudi potok Šunik. V omenjenem gaju je največ vode poleti, ko se s sosednjih gora stopi sneg. Takrat so slapovi tudi najbolj močni in mogočni ter čudoviti za opazovanje.

Do osrčja vodnega gaja vodita dve poti, ki sta primerni tudi za čiste začetnike oziroma tiste obiskovalce, ki morda niso najbolje fizično pripravljeni. Daljša pot je dolga približno 3 kilometre, medtem ko je druga še krajša. Gre torej za nekoliko daljši sprehod, ob katerem lahko nemoteno opazujete čudovito okolico in napravite ogromno fotografij.

V poletnem času je v bližini korit veliko obiskovalcev, tudi iz sosednjih in bolj oddaljenih držav. Čeprav je voda zelo hladna, se tisti najbolj pogumni celo odločijo za skok v vodo, čeprav je to zelo odsvetovano. Kristalno čista voda zelene barve je vsekakor pravi magnet za tiste, ki se raje kot na morje odpravijo v naravo in raziskujejo njene neokrnjene skrite bisere.

Obiskovalci, ki se odločijo za obisk Šunikovega vodnega gaja in se odpravijo na 3 kilometre dolgo pot, lahko med hojo opazujejo okolico, z mahom obdane skale in padajoče slapove. Med potjo bodo naleteli tudi na ostanke mlina, ki je deloval vse do prve svetovne vojne in ostanke stare žage. Če se med potjo utrudimo, se lahko brez težav ustavimo in usedemo na klopi, ki so postavljene ob poti.

Kako priti do vodnega gaja?

Glavno izhodišče je dolina Lepene. Peljemo se v smeri Bovec – Trenta. V vasi Soča zavijemo za Lepeno in proti Velikim koritom Soče. Sledimo tablam in hitro pridemo do manjšega parkirišča, ob njem pa tablo za Šunikov vodni gaj. Avto pustimo na malem parkirišču in se peš odpravimo proti gaju.

Kot že omenjeno, je pot enostavna in primerna za čisto vsakega pohodnika. Pot začnemo pri prvem mostu in zgolj sledimo tablam, ki nas vodijo skozi vodni gaj. Ker je pot krožna, se lahko nazaj vrnemo po isti poti, po kateri smo prišli in še enkrat uživamo ob čudovitih razgledih narave.

Pri prečkanju katerega izmed dveh mostov, ki se nahajajo po poti, moramo biti zelo previdni, saj je teren zaradi prisotnosti vode izjemno spolzek. Območje velja za energijsko zelo bogato, kar naj bi pozitivno vplivalo na naše počutje, ko se nahajamo na območju vodnega gaja.

Med označeno potjo si lahko v svojo plastenko nalijemo izvirsko vodo ter tako le še dodatno napolnimo svoje telo z energijo, ki naj bi jo to območje oddajalo. V bližini tega bisera Triglavskega narodnega parka je veliko možnosti za prenočitev, zato je izlet primeren tudi za tiste, ki prihajajo iz bolj oddaljenih koncev Slovenije. Lepena je sicer znana tudi po turistični ponudbi, v okolici je kar nekaj športnih igrišč in domačij, na katerih lahko opazujemo tudi konje.

Celotno območje, na katerem se nahaja Šunikov vodni gaj, je turistično zelo razvito in obiskovalcev nudi veliko izbire za krajše enodnevne izlete. V bližini so Krnska jezera, pa tudi Velika korita reke Soča ter predvsem ogromno narave in miru, ki nam omogoča, da se po stresnem tednu končno spočijemo in napolnimo z energijo.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram