• C Novo mesto
  • 03:18
  • Sob, 13.08.2022

Terme v Evropi, ki jih je vredno obiskati

Terme se povezuje z zdravjem in počitkom, kar je tudi njihov namen. V termah se lahko združi prijetno s koristim in s počitkom poskrbimo za svoje zdravje in počutje. Večina term v Sloveniji in po svetu ponuja ob termalni vodi tudi zdravilišča in druge prijetne aktivnosti. Vse je namenjeno dobremu počutju, saj gre za specifično vrsto turizma. Slovenske terme že poznamo in jih obožujemo. Ker terme in zdravilišča niso samo v Sloveniji, smo skočili preko meja naše države in preverili evropske terme. Našli smo deset najboljših term, najbolj zanimivih ali najbolj vrednih obiska, če boste potovali v tiste kraje. Vsake terme ponujajo svoje prednosti in izkušnje, ki si jih je vredno privoščiti.

Modra Laguna – Islandija (Blue Lagoon)

Trideset minut vožnje iz Reykjavika po poljih okamenele lave se nahajajo najlepše islandske terme. Čeprav bi jih lahko enostavno zamenjali za delo narave, tako kot preostanek Islandije, gre za delo človeških rok. Še manj gre za skriti kotiček, saj gre za priljubljeno turistično in lokalno točko počitka ter ogleda. Voda je bogata z minerali in reciklirana s pomočjo bližnjega geotermalne naprave Svartsengi. V letu 2017 je laguna zabeležila kar 1,3 milijona obiskovalcev in ustvarila 31 milijonov evrov čistega dobička. Terme nudijo tri različne nivoje vstopnine. Vstopnica Comfort stane 50 evrov, sledi vstopnica Premium v vrednosti 65 evrov in najdražja vstopnica Retreat Spa, ki se prične pri 430 evrih.

Terme Modra Laguna na Islandiji

Terme Modra Laguna na Islandiji

Terme Bath Spa – Anglija

Rimski imperij je na britanskem otočju pustil velik vtis, ki se pozna še danes. Ena sled so rimske terme v mestu Bath, ki se nahaja zahodno od Londona. Seveda jih niso ustvarili Rimljani, saj so jih pred njimi uporabljali tudi Saksoni in Kelti vse tja do osmega stoletja pred našim štetjem, verjetno še prej. Glavni znak modernosti so vsekakor dodali Rimljani, saj se terme še zdaj imenujejo po njih pri lokalnih prebivalcih. Že samo mesto Bath je vredno obiska (tam so snemali tudi Harry Pottra in Jane Eyre), ki mu češnjo na torti dodajo prav istoimenske terme. Ponujajo tudi bazen z odprto streho, herbalne savne in še mnogo drugih aktivnosti. Dnevna karta za obisk termalnega zdravilišča se prične pri 30 evrih.

Mesto Bath v Veliki Britaniji je poznano po rimskih termah

Mesto Bath v Veliki Britaniji je poznano po rimskih termah

Terme 7132 Vals – Švica

Terme v objemu alpskega gorovja nosijo zanimivo ime – 7132 Therme Vals. Še pred desetimi leti so se te švicarske terme imenovale le Terme Vals, a je novi lastnik dodal še štiri številke. Gre za luksuzno letovišče, ki se nahaja dvesto kilometrov stran od Zuricha in ponuja izklop od modernega sveta. Ustvarjene so v stilu minimalizma, na kar nakazuje tudi arhitektura glavnega kompleksa in vseh pridruženih stavb. Saj v švicarskih Alpah ne potrebuješ več kot le razgled in toplino. Voda prihaja iz vrelca svetega Petra, ki nosi temperaturo trideset stopinj Celzija. Ob vsemu, kar smo našteli, gre tudi za zelo luksuzen hotel in terme. Cena je temu primerna, saj bi za eno nočitev, ki vključuje tudi terme odšteli več sto evrov.

7132 Terme Vals so luksuzne terme v Švici

7132 Terme Vals so luksuzne terme v Švici

Karlovy Vary – Češka

Nekaj več kot sto kilometrov zahodno od Prage se nahaja termalno mesto Karlovy Vary. Mesto in terme so poimenovane po Karlu četrtem, ki je tudi ustanovitelj mesta. V celotnem mestu se nahaj trinajst večjih vrelcev in več kot tristo manjših, kar ga uvršča na prvo mesto termalnih središč v Evropi. Letos je bilo uvrščeno tudi na Unescov seznam svetovne dediščine pod imenom »Velika termalna mesta Evrope«. Češko mesto mora biti na seznamu vsakega potovalnega seznama, saj si lahko ob vseh termalnih vodah privoščite tudi češko kulinariko.

Karlovy Vary štejejo med najstarejše in najbolj slavne terme na svetu

Karlovy Vary štejejo med najstarejše in najbolj slavne terme na svetu

Pantellaria – Italija

Mali vulkanski otok blizu Sicilije ni daleč od Tunizije, a še vedno spada pod Italijo. Skriva številne javne bazene, ki so naravnega izvora. Na otoku včasih domuje tudi Giorgio Armani, ki ima na otoku domovanje in se pogosto namaka v bazenčkih otoka Pantellaria. Najbolj modne terme v Evropi so čudovita izletna točka za vse ljubitelje samote in italijanske mentalitete.

Termalni vrelci na otoku Pantellaria v Italiji

Termalni vrelci na otoku Pantellaria v Italiji

Chateau des Thermes – Belgija

V bližini mesta Liege se nahajajo belgijske terme Chateau des Thermes. Napaja jih najbolj vroč belgijski naravni vrelec, ki se nahaja v dolini Vesdre. Vsebujejo zunanji termalni bazen, dve turški kopeli in še mnogo druge podobne. Prijetne in mondene terme v Belgiji ponujajo tudi okoliške aktivnosti, ki so na precej visokem nivoju. Še bolj zanimivo je dejstvo, da se v termah nahaja tudi vrhunska francoska restavracija. Primerne so za oddih stran od vsega, a vseeno z določenim standardom.

Chateau de Thermes so najbolj slavne belgijske terme

Chateau de Thermes so najbolj slavne belgijske terme

Terme Aqua Dome – Avstrija

Futuristične terme pri naših severnih sosedih so precej priljubljene. Vrelec Landenfeld je bil odkrit v šestnajstem stoletju, a se je skoraj v celoti izsušil do šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 1977 so zvrtali globlje in ga ponovno »odkrili«. Še danes polni to tirolsko mesto in predstavlja kombinacijo zunanjih bazenov z razgledom na alpsko podeželje. Ponuja tudi hotel s štirimi zvezdicami in več kot dvesto sobami, ki so večinsko narejene iz obstoječih materialov. Prepoznavni znak avstrijskih term Aqua Dome so lebdeči bazeni, ki so prava paša za oči. Za vse romantike je poskrbljeno ob petkih, ko je na urniku plavanje pod zvezdnatim nebom.

Aqua Dome so futuristične terme v Avstriji

Aqua Dome so futuristične terme v Avstriji

Caldea – Andorra

Več kot šest tisoč kvadratnih metrov bazenov se nahaja v glavnem mestu Andorre. Gre za največji termalni kompleks v južni Evropi in predstavlja odlično izbiro za vse željne oddiha v socializiranem zatočišču. Navdušil bo predvsem tiste obiskovalce, ki se ne bi branili večernih koktejlov in poznejših zabav. K sreči ponuja tudi bolj intimne in samostojne hotele, ki so primerni za počitek in uživanje na samem.

Caldea so terme v Andorri

Caldea so terme v Andorri

Pamukkale – Turčija

Predzadnje terme na našem seznamu desetih najbolj zanimivih term v Evropi so terme Pamukkale v Turčiji. Ime se v prevodu glasi bombažni grad. Je naravni in vizualni termalni kompleks, ki je v uporabi že več stoletij in še vedno navdušuje obiskovalce. Terasasti vrelci zrejo na pomembno zgodovinsko mesto Hierapolis. Morda gre za celo najbolj naraven fenomen na celotnem seznamu, kar terme Pamukkale najverjetneje tudi so.

Naravne terme in vrelci Pamukkale

Naravne terme in vrelci Pamukkale

Piestany – Slovaška

Zadnje mesto pripada slovaškim termam Piestany, ki so največje termalno mesto te slovanske države. Manj kot devetdeset kilometrov iz Bratislave se nahaja gozdnat park, ki ga domačini imenujejo kar termalni otok. Mesto in okolica bosta navdušila ljubitelje zgodovine, narave in mestne idile. Voda v vrelcih izvira iz preloma tektonskih plošč na več kot dva tisoč metrih globine, kar pomeni precej vročo vodo. Ta dosega skoraj štirideset stopinj Celzija. Terme so poznane predvsem po blatnih kopelih, elektroterapiji in drugih zdraviliških dejavnostih.

Eden izmed hotelov v termalnem mestu Piestany

Eden izmed hotelov v termalnem mestu Piestany

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

e-bike
poletni festival