• C Novo mesto
  • 00:06
  • Čet, 30.03.2023

To je razlog, zakaj si ne bi smeli v hotelih nikoli privoščiti kopeli

Potovanja so lahko zelo naporna in povsem razumljivo je, da si po dolgem dnevu pohajkovanja želite privoščiti vročo kopel  s penečimi mehurčki in kozarcem šampanjca. Ampak preden to storite, je pomembno, da se zavedate nekaj stvari. Marsikdo, ki je bolj občutljiv glede čistoče in udobja, bo naslednjič kopel v hotelu verjetno raje preskočil …

Hotelske kadi so lahko pravo leglo bakterij

Hotelske kopalnice – tudi v petzvezdičnih hotelih – so lahko pravo leglo bakterij. Obstajajo celo raziskave, da se tam lahko nahaja več bakterij kot na letalskem stranišču. Verjetno o tem ne razmišljate, ko si zaželite vroče sproščujoče kopeli po napornem dnevu. Mikrobiolog Philip M. Tierno je za Real Simple povedal, da odsvetuje kopanje v hotelskih kadeh, saj lahko tam pogosto najdemo »biofilm« – komaj zaznavno plast bakterij, ki se drži kadi in se lahko odstrani le z resnično močnim drgnjenjem s krtačo s trdimi ščetinami in posebnim čistilom, česar pa v hotelih ponavadi ne prakticirajo za vsakih gostom. Seveda je odvisno od hotela do hotela.

Čeprav kopalna kad izgleda na videz čista, to še ne pomeni, da je v resnici tudi zares čista. Raziskava iz leta 2012, ki je bila objavljena v Journal of Microbiology, je pokazala, da so v hotelih našli ogromno število bakterij, ki se prenašajo tudi na pripomočkih z ačiščenje, kot so razne gobice in krpe, s katerimi čistijo sobarice in čistilke. Hotelske sobe naj bi bile celo bolj umazane in polne bakterij kot letala in šole, čeprav na to ponavadi nikoli ne pomislimo – sploh, kadar gre za luskuzne hotele.

Se je torej priporočljivo kopati v hotelski kadi ali ne?

Seveda to ne pomeni, da bo vsaka bakterija ali virus, ki ga najdemo v okolju, povzročila škodo našemu telesu. Ravno nasprotno, izpostavljenost določenim bakterijam celo krepi imunski sistem in odpornost ter preprečuje, da bi nas že najbolj nedolžni virusi in bakterije zares prizadeli. Zelo nizek odstotek bakterij je zares nevaren našemu telesu, je pa res, da se zagotovo ne počutimo najbolje, kadar vemo, da smo izpostavljeni bakterijam. Če si torej zaželite kopeli v hotelu, ne bo nič narobe, če si jo privoščite. Morda pred tem še sami preventivno očistite kad, da boste bolj sproščeni, ali pa si raje privoščite vročo prho, ki lahko ravno tako blagodejno vpliva na telo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash