• C Novo mesto
  • 23:49
  • Sob, 18.05.2024

To so najbolj religiozne države na svetu

Če veliko potujete po svetu, ste najbrž opazili razlike, kako ljudje v različnih državah dojemajo religijo, koliko jim pomeni, kakšni so njihovi običaji, tradicije in rutine, ki se nanašajo na religijo. Pri US News so s pomočjo anketiranja in vprašalnikov ustvarili seznam najbolj religioznih in vernih držav po svetu.

Savdska Arabija

Savdska Arabija je velika država na Bližnjem vzhodu, ki ima 35,3 milijonov prebivalcev, prevladujoča religija pa je islam.

Izrael

Na drugem mestu seznama se je znašel Izrael, sicer majhna, ampa edina država na svetu, kjer prevladuje judaizem. Ljudje so na splošno zelo predani religiji, kar izhaja predvsem iz burne zgodovine.

Iran

Tretje mesto najbolj religioznih držav na svetu zaseda Iran s soraj 86 milijoni prebivalcev, kjer je prevladujoča religija prav tako islam.

Združeni arabski emirati

ZAE ali Združeni arabski emirati sestavlja sedem emiratov, katerih skupno število prebivalcev je skoraj 10 milijonov. Država meji na Oman in Savdsko Arabijo, prevladujoča religija je islam.

Indija

Naslednja na seznamu je Indija, rojstni kraj hinduizma in budizma ter druga najpogosteje poseljena država na svetu takoj za Kitajsko.

Egipt

Egipt, ki na severu meji na Sredozemsko morje, na zahodu na Libijo, na jugu na Sudan, na vzhodu na Rdeče morje in na severovzhodu na Izrael, je prav tako zelo religiozna država, kjer prevladuje islam.

Katar

Prva asociacija, ki vam pride na misel ob omembi Katarja, je verjetno gostitelj svetovnega prvenstva v nogometu v preteklem letu. V resnici pa je Katar veliko več kot le to. Gre za islamsko državo, ki je zelo bogata z zemeljskim plinom, nafto in nepremičninami, ponuja pa tudi zelo osupljive naravne znamenitosti.

Turčija

Turčija je znana po svoji bogati zgodovini in raznoliki kulturi, ki je mešanica turških, anatolskih, osmanskih in zahodnih vrednot ter tradicij. Stremi k temu, da bi postala sodobna zahodna država, je pa zelo zanimivo, da je religija izredno pomembno področje za turške prebivalce.

Jordanija

Tudi Jordanija velja za precej religiozno državo, kjer prevladuje sunitski islam, muslimani pa predstavljajo približno 95 % prebivalstva.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: pexels