• C Novo mesto
  • 03:44
  • Pon, 23.05.2022

Povzpnimo se na Triglav

Triglav je prav gotovo simbolj naše države in naš ponos, saj ga nosimo v srcu in v grbu naše zastave. Mogočna gora se namreč dviga nad osrednjimi Julijci, tako da jo lahko vidimo od blizu in od daleč. Že od nekdaj je kot najvišja slovenska gora dramila domišljijo takšnih in drugačnih raziskovalcev, gornikov  in alpinistov. Tako so vrh Triglava prvič osvojili v 18. stoletju, in sicer je to uspelo 4 možem iz Bohinja.

Kasneje so različna planinska društva iz Nemčije in Slovenije kar tekmovala med seboj, koliko markiranih poti bodo pripravila in koliko smeri bodo preplezala, da bi prišla na Triglav. Še dandanes lahko alpinisti sprejemajo izzive v severni steni te mogočne gore. Sam vzpon na vrh Triglava pa je zagotovo želja vsakega Slovenca, pa tudi marsikaterega turista

Od kod izvira ime Triglav?

Triglav

 

To žal ni najbolj jasno. Seveda lahko vidimo 3 vrhove, po katerih naj bi imel ime. Poleg glavnega vrha ima še južni predvrh Rjavec ter vzhodno Mali Tiglav. Najbolj so vidni takrat, ko nanje zremo z vrha Tosca nad Velikim poljem, pogled je čudovit tudi z Vodnikovega doma na Velem polju. Obstaja pa še ena domneva, po kateri naj bi Triglav dobil ime po starodavnem triglavem božanstvu, ki so ga Slovani daleč daleč nazaj častili kot vladarja zraka, vode in zemlje.

Kot smo že omenili, so Triglav začeli naskakovati že v drugi polovici 18. stoletja. Leta 1778 so ga uspešno osvojili Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer. Zato v Ribčevem Lazu še danes stoji spomenik na te 4 hrabre može. Seveda pa ne smemo pozabiti omeniti tudi spomenika duhovnika Jakoba Aljaža. Slednji je od občine Dovje konec 19. stoletja kupil sam vrh Triglava in tam postavil Aljažev stolp. Stolp seveda stoji še danes – nekdaj je služil kot zavetišče, danes pa tam krstijo vse, ki se prvič povzpnejo na vrh Triglava.

Vzpon na Triglav

Vzpon na katero koli goro, še posebej pa na tako visoko, kot je Triglav, se ne prične ob njenem vznožju, temveč že doma. Načrtovanje vzpona je zelo pomembna zadeva, ki jo moramo opraviti odgovorno in vestno, saj želimo s Triglava prinesti bogato doživetje ter predvsem cele ude.

Najprej se moramo seveda vprašati, ali smo dorasli poti na Triglav. Primerne gorniške izkušnje in sposobnosti, dobra kondicija in zdravstveno stanje so nujna osebna popotnica, ki pa se ji ob vznožju pridruži še materialna – tista, ki jo nosimo v nahrbtniku in na sebi. Tudi ta mora biti brezhibna.

Varno izvedbo vzpona na Triglav omogoča le zanesljivo vreme. Tu si ne smemo privoščiti nobene zaletavosti v smislu rekla: “bo že kako”. K pripravi na turo sodi tudi domače branje: opis poti, ki jo želimo prehoditi, primerjamo z zemljevidom in si pripravimo osnovno predstavo, da ne bomo potem tavali. Tudi časovna shema nameravane ture je zelo pomembna, saj menda ne želimo, da bi nas kje v skalah pričakala noč.

Pri načrtovanju se je pametno držati klasičnega gorniškega načela, ki priporoča vzpon na Triglav po zahtevnejši, sestop pa po lažji poti. V vročem poletju nam bom mnogo znoja prihranil razmislek, kdaj je načrtovana pot v senci.

Če boste ravno takrat prebrali v časopisu, da se mislijo natanko tega dne, kot ste se sami namenili na Triglav, tam zbrati slovenski direktorji ali pa mična stotnija navdušenih planink, potem morate računati tudi z mučnim prenočevanjem nekje v veži. To pa vas seveda lahko doleti tudi ob povsem navadnih dnevih.

Na veliko stvari je treba misliti, preden se odpravimo na Triglav. A vsi napotki naj bodo le opomin, da so čvrste mišice sicer nepogrešljive, a prava komanda pa mora biti nadstropje višje.

Triglav

Še nekaj nasvetov pred vzponom na Triglav

  • Nikar na Triglav ne hodite v pravkar kupljenih in še neuhojenih gorskih čevljih, saj vas lahko ožulijo tudi do krvi. Z novo obutvijo morate hoditi vsaj 1 teden pred turo.
  • V skupini naj bo najšibkejši član v sredini, vodja pa naj uravnava tempo hoje po njegovih zmožnostih. Zlasti to velja za otroke, ki večkrat iz ponosa skrivajo, da so utrujeni in morda že na meji izčrpanosti.
  • Med turo počivajte v enakomernih presledkih in ne predolgo. Med počitki se vedno ogrnite, uživajte pa manjše količine lahko prebavljive hrane. Pijte sadne sokove ali čaj.
  • V koči pa si privoščite topel obrok. Večdnevna hoja le ob suhi hrani lahko namreč povzroča prebavne motnje.

Vzpon na Triglav torej zagotovo ni mala šala. Ne glede na to, kje boste začeli svojo pot, bo le-ta dolga, v zgornjem delu pa izpostavljena in polna klinov ter jeklenic. Dobro je vedeti tudi to, da so tik pod vrhom Triglava 4 gorske koče, in sicer Triglavski dom na Kredarici, Dom Valentina Staniča, Dom Planika in Koča na Doliču. Poti do njih so iz različnih koncev in večinoma preproste. Sam vrh pa zahteva precej gorniških izkušenj ter precej previden korak.

Triglav

Kljub temu, da je vzpon na Triglav precej zahteven, je Tiglav priljubljena destinacija v vseh letnih časih. Snega ponavadi ne najdemo med junijem in septembrom, v preostalih mesecih pa boste za vzpon potrebovali zimsko opremo, primerne izkušnje in/ali vodnika.  Najzahtevnejše vzpone na Triglav pa seveda opravljajo alpinisti, ki iščejo nove izzive v triglavski severni steni. Tu se namreč nahaja kar precej smeri različnih zahtevnosti. Nekatere bodo pod vodstvom vodnika zmogli tudi navadni ljudje, spet druge pa so v domeni vrhunskih alpinistov.

Triglav je tudi središče osupljivo lepega Triglavskega narodnega parka, ki se nahaja med Bledom, Bovcem, Kranjsko Goro, Kobaridom, Tolminom ter Bohinjem. Čudovit naravni biser ponuja številne možnosti za različne aktivnosti v naravi in privablja takšne in drugačne iskalce gorskih avantur, svežih potokov in žuborečih rek, skritih sotesk in tako naprej.

Za konec naj napišemo še tole: povsem drži, da se druge planinske dežele lahko pohvalijo s še višjimi gorami, ki so pokrite z večnim snegom. A vseeno se poleg Mont Blanca, Ortlerja in drugih orjakov pogosto imenuje tudi naš očak Triglav in tudi najbolj znameniti hribolazci si štejejo v čast, da so stopili na njegov vrh. Njegova lega in pa krasen razgled tako vsako leto privablja vedno več hribolazcev – čas je, da se jim pridružite tudi vi!

Pripravila: Monika M.

cvetličarna
Povzpnimo se na Triglav
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.