• C Novo mesto
  • 03:00
  • Pet, 01.07.2022

Tudi vi ne znate izbrati destinacije za naslednje potovanje?

poletni festival

Odločitev za potovanje je že prvi korak k odkrivanju vseh čudes in zanimivosti, ki jih naš planet ponuja. Vendar pa je dandanes že toliko možnosti za potovanja, da se težko odločimo, kam si želimo iti.

Zakaj potujemo?

Pred izbiro destinacije se vprašajmo, zakaj si sploh želimo tega potovanja in kaj od njega pričakujemo. Če potrebujemo brezskrben oddih od službe, zahteva to povsem drugačne destinacije, kot če si želimo dogodivščin in raziskovanja novih kultur. Razlogi za potovanje se med nami močno razlikujejo, zato je nesmiselno, da se primerjamo s prijatelji in preprosto prevzamemo njihove destinacije. Najprej se vprašajmo, kaj si želimo živeti in se nato na podlagi tega odločajmo naprej.

  1. Definirajmo namen našega potovanja

Kot že omenjeno, je prvi korak to, da definiramo naša pričakovanja in želje. Si želimo ležati na plaži in odmisliti svet okoli nas? V tem primeru izbirajmo med morskimi destinacijami, ki so v naši neposredni bližini ali pa na drugem koncu sveta. Poiščimo čudovit hotelski resort in se udobno namestimo. Če pa si želimo divjih izkušenj in doživetij, pa se preusmerimo na drugačne destinacije. Odlična izbira je na primer Afrika, ki nudi veliko športnih in kulturnih doživetij, ki so pomešane še s pestrim živalskim in rastlinskim svetom.

  1. Določimo, koliko časa imamo

Čas je eden izmed glavnih dejavnikov pri izbiri potovanja. Če imamo veliko časa, se lahko odpravimo daleč stran od doma in raziščemo daljni svet. Če pa smo časovno omejeni, izberimo raje bližnjo lokacijo, da ne bomo prevelikega deleža časa porabili za samo vožnjo do destinacije. Za potovanja na drug kontinent se načeloma priporoča približno 14 dni časa, da se lahko prilagodimo tudi na časovno razliko.

  1. Definirajmo maksimalen strošek potovanja

Ni nujno, da bodo bolj oddaljene destinacije tudi dražje. Po navadi so letalske karte seveda dražje od bližnjih destinacij, vendar pa je lahko bivanje na drugi strani sveta toliko cenejše, da se nam bolj splača iti dlje od doma. Vsekakor pa je pomembno, da takoj definiramo svoj strošek potovanja, da vemo, v kakšnih okvirjih se gibamo, nato pa se lotimo raziskovanja možnosti, ki so nam ponujene.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

sejmi