• C Novo mesto
  • 18:53
  • Sre, 12.06.2024

Preverite teh 9 trikov za zastonj učenje tujih jezikov!

Se še spomnite učnih ur angleščine, francoščine, nemščine ali španščine iz srednje šole? Koliko znanja vam je ostalo od mnogih ur slovnice, in kako pogosto imate priložnost vaditi tuje jezike? Mnogi izmed nas si želimo naučiti se novega jezika, ali pa vsaj osvežiti staro znanje do funkcionalne ravni – bodisi zaradi udobja med potovanji, ker si želimo novih poslovnih priložnosti in napredovanja v službi, ali pa tudi zaradi osebnih razlogov in zanimanja. Znanje enega tujega jezika nam pogosto pomaga, da osvojimo tudi mnoge druge. Pa vendar, učenje jezika se pogosto zdi zelo zamuden in drag proces. Kako se učiti jezika brez dragega tečaja, kar v udobju domačega doma, na kavču pod udobno odejo in s skodelico kakava v roki?

1. Berite novice v tujem jeziku

Ko boste že obvladali osnove jezika, je zelo dobro, če začnete brati novice v tujem jeziku, ki se ga želite naučiti. Novice so kratke, vsebujejo osnovne besede, po drugi strani pa se boste vedno naučili tudi kakšnega novega izraza, ki ga boste morali preveriti.

Učenje jezika naj vam postane redna vsakodnevna navada, pa boste kmalu opazili rezultate.

2. Pogovarjajte se z naravnim govorcem

Ideja jezikovne izmenjave med dvema naravnima govorcema temelji na vzpostavitvi medsebojno koristnega odnosa, v katerem oba udeleženca delita svoje znanje in v zameno pridobivata znanje tujega jezika. Npr., nekdo se želi naučiti angleško, drugi pa italijansko, in tako dva naravna govorca drug drugega učita svojega jezika. V času, ko vsi sledimo varnostnim ukrepom, lahko zabavne učne urice izvajate kar preko videoklica, in tako vam ni treba prav nikamor. Jezikovni tandemi so sploh priljubljeni med mladimi študenti, ki želijo izboljšati svoje praktično znanje še pred ali pa med izmenjavo na tuji univerzi.

Prednost takšnega načina učenja je, da se lahko učite kar od doma, po urniku, ki vam ustreza, zastonj, in z nekom, ki se bo popolnoma prilagodil vašemu ritmu učenja in nivoju znanja. V primerjavi s tečajem, kjer morate plačati, poleg tega pa se mora učitelj držati urnika in slediti dokaj jasno določenemu učnemu načrtu, je takšen osebni pristop velika prednost. Po drugi strani je takšne vrste način učenja seveda manj profesionalen, vendar je veliko odvisno tudi od tega, kakšno osebo boste izbrali za svojega učnega partnerja  – prav mogoče je, da bo takšen način učenja rodil najboljše rezultate. Če boste našli zanesljivo in točno osebo s smislom za razlaganje jezika, ste vsekakor zadeli terno, saj ste pridobili odličnega zastonj mentorja.

3. Poskusite brati svojo najljubšo knjigo v tujem jeziku

Prav mogoče je, da imajo v vaši lokalni knjižnici na zalogi izvod vaše najljubše knjige v tujem jeziku. Branje knjige, ki jo že poznate, v tujem jeziku, je odlična ideja za izboljševanje besednega zaklada, pa tudi izboljševanje bralnega razumevanja. Tako kot bo gledanje serij in filmov izboljšalo vašo izgovorjavo, bo branje knjig izboljšalo vaše znanje o tem, kako se besede napišejo.

Vedno imejte v mislih končni želeni cilj, pa bo učenje jezika potekalo lažje.

4. Glejte sinhronizirane serije in filme s podnapisi

Prav mogoče je, da sta vaša najljubša serija in film dostopna tudi s podnapisi v tujem jeziku, ki se ga želite naučiti; morebiti sta tudi sinhronizirana. Še posebej priročno je, če se jezika učite s pomočjo serije, ki jo že poznate. Tako boste že dobro vedeli, kaj se dogaja v določeni sceni, kar vam bo pomagalo slediti dogajanju in osvojiti nove besede.

Gledanje filmov in serij, posnetih v tujem jeziku, ima tudi to prednost, da se lahko naučite veliko o kulturi, tradiciji in lokacijah države, ki jo želite obiskati.

5. Naložite si aplikacijo za zastonj učenje tujih jezikov na mobilni telefon

Svetovno znani Duolingo je aplikacija, ki jo lahko zastonj naložite na mobilni telefon, in preko kratkih vaj tako izboljšujete svoj besedni zaklad. Aplikacija deluje na tak način, da se učite besednega zaklada in slovnice parktično in sproti, z uporabo v stavkih. Na ta način dela učenje lahko in zabavno. Vaje lahko rešujete, kadar imate čas: v vrsti v trgovini, na avtobusu ali vlaku, med zajtrkom ali kosilom. Na Duolingu se lahko učite mnogih priljubljenih jezikov, od španščine, angleščine, nemščine, portugalščine, francoščine, itd., pa tudi esperanta. Obstajajo tudi druge aplikacije za učenje številnih jezikov, zato se splača raziskati teren in najti svojo najljubšo.

6. Učenje naj vam postane navada

Za uspešno učenje je nujno, da vam predstavlja redno navado. Poskusite se vsak dan učiti ob isti uri, npr. med pitjem jutranje kave ali pa med odmorom za kosilo; zvečer lahko npr. pred spanjem poslušate podcaste ali pa gledate epizodo svoje najljubše serije s podnapisi v tujem jeziku. Učenje jezika s pomočjo gledanja serij in filmov je zelo učinkovit način, pa še slabe vesti ne boste imeli, ko boste preživeli večer pred računalnikom.

7. Postavite si jasne cilje

Če si boste postavili jasne roke in vmesne cilje, je precej bolj verjetno, da boste tudi dosegli konkretne rezultate. Npr.: “do torka bom prebrala eno poglavje knjige“ ali pa “vsak teden bom rešil 5 lekcij“.

Pomembno je, da imate pred sabo ves čas jasen cilj, zakaj se učite določenega jezika. Morda, ker si želite napredovanja v službi, ki zahteva znanje tega določenega jezika? Si želite študirati na univerzi v tujini? Bi radi med svojimi počitnicami klepetali z domačini? Vas je ta jezik že od nekdaj zanimal? Zavedanje, zakaj se učite tujega jezika, je ključno. Če nimate pred seboj ves čas končnega cilja, ki vas mora zanimati in navduševati, boste imeli težave z vzdrževanjem rednega tempa reševanja lekcij in učenja.

Postavljajte si konkretne končne cilje, vendar spremljajte vmesne korake.

Učenje tujih jezikov ima lahko mnoge prednosti – od napredovanja pa do bolj sproščenih počitnic.

8. Sproti preverjajte svoj napredek v znanju

Na internetu lahko najdete veliko brezplačno dostopnih testov za različne jezike, s pomočjo katerih lahko sproti preverjate svoje znanje. Zavedanje, da ste že napredovali do določene stopnje vam bo dalo motivacijo in občutek, da se je vaše trdo delo obrestovalo. Če boste redno spremljali svoj napredek, boste tudi bolj motivirani za nadaljno učenje. Zato je pametno, da takšne teste rešujete vsake toliko časa, in tako vidite, kako ste napredovali.

9. Bodite vztrajni

Učenje tujega jezika zahteva čas, in prav mogoče je, da bo napredek počasnejši, kot bi si želeli. Pomembno je, da ne obupate in sproti spremljate svoj napredek, kar vas bo napolnilo z motivacijo za kasnejše učenje. Še posebej začetek je težak, vendar boste na neki točki ugotovili, da se besede kar same povezujejo med seboj, in razumete veliko več, kot bi si v preteklosti mislili, da boste.

Veliko sreče pri učenju tujih jezikov!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash