• C Novo mesto
  • 03:14
  • Tor, 21.05.2024

Top 10 Ukrajina: Kje potovati v Ukrajini?

Ukrajina je druga največja država v Evropi in je bila vedno ena izmed najbolj priljubljenih turističnih točk v vzhodni Evropi. Nekdanja republika Sovjetske zveze ponuja veliko raznolikih destinacij. Žal v državi vihra vojna, kar pa mnogih ni odvrnilo od potovanj v deželo. Vsi na svetu želimo, da se vojna prekine in konča. V upanju, da je bo konec, smo pripravili lepote Ukrajine z istočasno željo po spoznavanju lepot te zgodovinsko, kulturno in naravno bogate države. Pred vami je Top 10 Ukrajina.

Potovanje v Ukrajino naj bo na seznamu

Še preden se lahko lotimo lepot Ukrajine, lahko povemo nekaj številk oziroma kar statistike o državi. Na področju velikem 603 tisoč kvadratnih kilometrov živi nekoliko več kot 40 milijonov prebivalcev. Skoraj osemdeset odstotkov prebivalstva je Ukrajincev, približno petnajst odstotkov je Rusov in preostanek prebivalstva je drugih narodnosti. Ko govorimo o veri je daleč v ospredju krščanstvo, ki beleži približno 87 odstotkov pripadnikov. Ukrajina je neodvisna država vse od leta 1990, do danes pa je področje zaznamoval konflikt s sosednjo Rusijo.

Kijev – glavno mesto, ki je vredno tega naslova

Mesto, ki ga večina turistov v Ukrajini tudi obišče. Glavno mesto s skoraj tremi milijoni prebivalcev je napolnjeno s čudovitimi cerkvami, ulicami, prelepo arhitekturo, samostanov in drugih atrakcij vrednih naziva glavno mesto. Kijev je eno najstarejših mest v vzhodni Evropi, ki je bilo v svoji zgodovini tako pod nemško kot rusko vladavino. V mestu se tako opazi pridih obeh stilov in tvori celoto, ki je glavno mesto Ukrajine. Poleg tega je Kijev moderno mesto polno klubov, kavarn, muzejev in galerij, ki bodo navdušile vsakogar.

  • Spomenik Rodina Mat

  • Andreyevsiy Spusk

  • Khreshcatyk

  • Narodni muzej zgodovine in druge svetovne vojne

  • Katedrala svete Sofije

Glavno mesto Ukrajine Kijev je vredno tega naziva

Glavno mesto Ukrajine Kijev je vredno tega naziva

Lvov – največje mesto zahodne Ukrajine

Lvov oziroma Lviv je največje mesto zahodne Ukrajine in šesto največje ukrajinsko mesto. Z manj kot milijonom prebivalcev je Lvov eno najpomembnejših kulturnih središč. Polno arheoloških najdb, ki datirajo vse do petega stoletja, je Lvov mesto polno muzejev, spomenikov, najdišč in galerij. V to je vključena tudi Narodna galerija v kateri je več kot 50 tisoč umetnin. Za ljubitelje kulture je na voljo vse, od oper in baletov do prečudovitih kavarn.

Lvov velja za kulturno središče Ukrajine

Lvov velja za kulturno središče Ukrajine

Odesa – pristanišče Ukrajine

Pristaniško mesto Ukrajine, ki je v svoji zgodovini pripadalo Grkom, Otomanskemu cesarstvu in nato Ruskemu carstvu. Na jugozahodu Ukrajine je mesto polno zanimive zgodovine, ki pogleduje na Črno morje. Pogosto se Odesa imenuje tudi »Biser Črnega morja«. Z izjemo Kijeva gre za najbolj priljubljeno mesto med mladimi, saj je polno plaž, nočnih klubov, vinarn in trgovin za neskončno potovanje. A v Odesi zanimivosti ne najdemo ne nad tlemi, ampak tudi pod njimi. Pod mestom se nahajajo katakombe v dolini več kilometrov.

Ukrajina na jugu ponuja tudi obalno življenje

Ukrajina na jugu ponuja tudi obalno življenje

Černobil – mesto duhov

Ukrajina je mesto Černobil pred leti odprla za javnost. Spomnimo, da je bilo to mesto jedrske katastrofe leta 1986, ki ga je občutil cel svet. V notranjost mesta je zdaj možno iti in si ogledati ruševine in prostor uničenja Černobilske jedrske elektrarne. Zapuščene stavbe, ki so jih ljudje zapuščali po 26. aprilu omenjenega leta okoli mesta Pripjat. Še več priljubljenosti je Černobil požel po seriji v produkciji HBO, ki je leta 2019 navdušila gledalce. Tako je Černobil eno izmed mest, ki spada na seznam temnega turizma.

Černobil v Ukrajini je eno najbolj poznanih mest na svetu, na žalost zaradi tragičnega dogodka

Černobil v Ukrajini je eno najbolj poznanih mest na svetu, na žalost zaradi tragičnega dogodka

Utrdba Kamianets-Podilskyi – ena najlepših utrdb na svetu

Na zahodu Ukrajine leži ena izmed največjih utrdb v Evropi in na svetu. Je glavni razlog, da ljudje obiščejo mesto Kamianets-Podilskyi. Nahaja se nad reko Smotrych in je videti kot iz pravljice. A kljub izjemni utrdbi, ki jo je možno obiskati, je v odličnem stanju tudi stari del mesta. Barvite hiše, prelepe srednjeveške ulice in zgodbe starega mesta so prečudovit izlet. Ena izmed najljubših atrakcij je polet z balonom na vroči zrak, kjer je možno opazovati utrdbo in slapove na reki Smotrych. Vsekakor je najlepša utrdba Ukrajine nujen ogled na potovanju po državi.

Ukrajina je dom ene najlepših utrdb na svetu Kamianets-Podilskyi

Ukrajina je dom ene najlepših utrdb na svetu Kamianets-Podilskyi

Chernivtsi – Mali Dunaj na zahodu Ukrajine

Ob vznožju karpatskega gorovja leži Chernivtsi, ki se ga je prijel vzdevek »Mali Dunaj«. Ker je bilo mestece nekoč del avstroogrskega cesarstva, je več kot opazen slog, ki bi ga povezali z avstrijskimi mesti. Ampak mestece na zahodu Ukrajine ni le prelep obraz, saj ima veliko zgodovinskega in kulturnega pomena za državo. V svoji preteklosti je bilo mesto znano tudi kot Črno mesto zaradi temne barve mestnih zidov. Mesto je bilo med invazijo Mongolov v celoti porušeno, začetki mesta pa segajo daleč nazaj. Ulice so napolnjene z baroškimi stavbami, knjigarnami in kavarnami. Vse skupaj pa napolnijo še prelepi parki, ki ponujajo prostor za počitek in oddih izven mestnega vrveža. Še posebej čudovita je državna univerza, ki je svoje mesto našla v mestni palači. Univerza je ena izmed največjih in morda celo najlepših univerz v Ukrajini.

Ukrajinsko mesto Chernivtsi je poimenovano tudi kot mali Dunaj

Ukrajinsko mesto Chernivtsi je poimenovano tudi kot mali Dunaj

Bukovel – smučanje v Ukrajini

Bukovel je najbolj priljubljeno ukrajinsko smučišče. V bistvu je največje smučarsko središče na vzhodu Evrope. Idilično zimsko letovišče je obkroženo s tremi gorami, vključno z najvišjim vrhom Karpatov. To pomeni, da so razgledi iz luksuznega kot iz pravljice in vam bodo zagotovo vzeli sapo. Visoko na zahodu Ukrajine je Bukovel pravi raj za navdušence vseh starosti. Več kot 50 kilometrov smučarskih stez za snežne dogodivščine. Najboljši čas za obisk Bukovela je vsekakor vsako leto med decembrom in aprilom.

Ukrajina ponuja tudi smučarsko letovišče v mestu Bukovel

Ukrajina ponuja tudi smučarsko letovišče v mestu Bukovel

Chernihiv – starosta Ukrajine

Eno izmed najstarejših mest v Ukrajini je bilo prvič omenjeno leta 907 okoli rusko-bizantinske pogodbe, a je pravi čas ustanovitve mesta neznan. V tej pogodbi je bil Chernihiv opisan kot drugo najpomembnejše mesto Ukrajine tik za Kijevom. Mesto stoji na bregu reke Desna na severu Ukrajine in je administrativni center chernihivske oblasti. Starodavne in srednjeveške stavbe, cerkve z zlatimi kupolami – med njimi prav petkupolna cerkev Svete Katarine. Za vse ljubitelje piva pa je mesto na severu Ukrajine tudi dom piva Cherninihivske. Tudi samo obrobje mesta ponuja nekaj izjemnih samostanov, palačo Kachanivko iz osemnajstega stoletja, jezero in prelepe vrtove.

Ukrajina je dom številnih in čudovitih cerkev, ki se nahajajo po celi državi

Ukrajina je dom številnih in čudovitih cerkev, ki se nahajajo po celi državi

Rakhiv – samooklicano središče Evrope

Čeprav ne gre ravno za geografsko središče Evrope, je Rakhiv vsekakor najvišje mesto v Ukrajini. Obdano z gozdovi karpatskega gorovja na zahodu Ukrajine, je gorsko mesto odlično izhodišče in zatočišče za ljubitelje narave, kolesarjenja in pohodništva. Čudovit razgled, objem narave in obilo možnosti za raziskovanje. Reka Tysa, okoliške vasice ali Hutsul Brynza festival. Mesto ponuja obilico možnosti ob vznožju gora in predstavlja izjemno letovišče in izhodišče za potovanja.

Rakhiv je mesto v Ukrajini, ki se je samooklicalo za geografsko središče Evrope

Rakhiv je mesto v Ukrajini, ki se je samooklicalo za geografsko središče Evrope

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com