• C Novo mesto
  • 09:34
  • Čet, 19.05.2022

Varnost na potovanjih

Nič ne pokvari dobre potovalne avanture tako, kot to, da nas na potovanju oropajo ali izvedejo kakšno drugo potegavščino. Resnici na ljubo je potovanje po svetu precej varno, a v vsakem primeru je dobro, da se pripravite tudi na najhujše. Z mislijo na to smo za vas pripravili kopico nasvetov, s katerimi boste na potovanjih dobro poskrbeli tudi za svojo varnost. Ne spreglejte!

Varnost na potovanjih je pomembna. Preberite si spodnje nasvete, kaj vse vas lahko doleti na potovanjih.

Seznanite se z najpogostejšimi prevarami, ki vas lahko doletijo na potovanjih

Kamorkoli boste že odšli, vedno se bodo našli ljudje, ki vas bodo želeli prelisičiti in se polastiti vašega težko prisluženega denarja. Če boste imeli srečo, bodo njihovi slabi nameni dobro vidni. A žal obstajajo tudi prekaljeni prevaranti, pri katerih sploh ne boste vedeli, kaj se dogaja. Več o potovalnih prevarah si preberite tukaj.

Poskrbite za svojo varnost: zapišite si podatke o policiji, reševalni službi in podobno

Ko bo prišlo do nesreče, zagotovo ne boste imeli časa iskati pravih informacij o policiji ali reševalni službi. Pa tudi o tem ne, kje je najbližja ambasada za Slovenijo. Pri tem morate pomisliti tudi na to, da boste takrat v velikem stresu, morda boste doživeli tudi napad panike. Za svojo varnost boste najbolje poskrbeli tako, da si boste vse pomembne podatke že prej zapisali v zvezek ali v mobitel, ki ga imate vedno s seboj. Če bo že šlo kaj narobe, boste tako imeli vse podatke pri sebi.

Varnost na potovanjih je na prvem mestu: pospravite vse svoje vredne predmete v trezor

Že tako je potovanje s predmeti, ki imajo veliko vrednost, milo rečeno slaba ideja. Kakorkoli že gledamo na to, vedno boste imeli  pri sebi nekaj, kar vam nikakor ne sme biti ukradeno. Vaša naloga je, da poskrbite za varnost takšnih predmetov ter jih na ustrezen način zaščitite. Zavedati se morate, da takšne in drugačne torbe ne nudijo nobene varnosti pred tatovi, saj jih le-ti lahko na enostaven način prerežejo in ukradejo vsebino. Zato imejte svoje predmete vedno na očeh, še bolje pa bo, če jih zaklenete kar v hotelski trezor. Za varnost bo tako poskrbljeno kar najbolje!

Na potovanje pojdite le ustrezno zavarovani

Morda mislite, da takšnega zavarovanja sploh ne potrebujete, a žal nesreča nikoli ne počiva. Če ste res zaskrbljeni za svojo varnost na potovanjih in varnost predmetov, s katerimi potujete, potem poskrbite za ustrezno zavarovanje.

Za nasvet povprašajte kar domačine

Za svojo varnost na potovanjih lahko poskrbite tudi tako, da domačine povprašate o tem, katera področja so varna za turiste. Večina domačinov je vedno prijaznih in radi pomagajo turistom. Vedno pa si zagotovite še drugo mnenje. Pri tem bodite pozorni prav na taksiste. Medtem ko vam bodo nekateri želeli le iskreno pomagati, vas bodo drugi želeli na tak ali drugačen način prevarati in izkoristiti. Za nasvet pa lahko brez skrbi povprašate tudi osebje v hotelu ali v hostlu, kjer prebivate.

O tem, kam boste odšli, obvestite svojo družino in prijatelje

Za varnost na potovanjih poskrbite tudi tako, da obvestite svojo družino in prijatelje o svoji poti. Tega nikakor ne pozabite storiti, saj lahko na ta način najboljše poskrbite za svojo varnost na potovanju. Najbolje je, da podatke o tem, kje bivate, pošljete kar po elektronski pošti. Seveda pri tem ne pozabite preveriti, če so vaši najbližji sporočilo res prejeli. S svojih potovanj se jim redno oglašajte, sporočite pa jim tudi okvirni datum vaše vrnitve. Tako bodo v primeru, da se ne boste vrnili ob dogovorjenem času, lahko kontaktirali odgovorne osebe.

Svojih namer ne delite s tujci

Seveda boste svoje dogodivščine želeli deliti tudi z drugimi, na primer z objavami na Facebooku. A ne pozabite, na varnost na potovanjih, saj bodo bodo tako vaše namere vidne tudi tistim, ki vas morda želijo na kakršen koli način izkoristiti ali prevarati. Vedno pomislite tudi na svojo varnost in nikar ne delite preveč natančnih informacij s tujci.

Bodite primerno oblečeni

Nikar ne naredite napake in se oblecite tako, da vas bodo že iz daljave prepoznali kot turista. S takšnimi oblačili boste kar klicali po različnih nepridipravih. Tudi z oblačili lahko še kako poskrbite za svojo varnost. Bodite oblečeni tako, kot so domačini, saj na ta način ne boste preveč izstopali.

Ne pozabite tudi na to, da je nošenje primernih oblačil znak spoštovanja. V številnih islamskih državah velja stroga koda oblačenja, ki jo morate upoštevati tudi sami.

Nikar preveč ne skoparite

Morda vas bo zamikalo, da bi čim več denarja prihranili tako, da boste izbrali poceni hotel, poceni prevoz in tako naprej. A pomislite tudi na svojo varnost na potovanjih: najcenejše ni vedno tudi najbolj varno. Zelo poceni namestitve so lahko tudi nevarne, saj na vratih sobe ni niti ustrezne ključavnice, da o čem drugem sploh ne govorimo. Zato je včasih veliko bolje, če za svoje potovanje namenite nekaj več denarja in tako poskrbite tudi za varnost na potovanju.

Naučite se osnove samoobrambe

Večkrat smo že omenili, da mora biti vaša varnost na prvem mestu. Zato se vpišite tudi v kakšen tečaj samoobrambe. Pri tem ni ravno potrebno, da ste lastnik črnega pasa, a nekaj zvijač in taktik vam bo zagotovo pomagalo, da boste kos nepridipravom. Da ne bo pomote: naredite vse, kar se da, da se izognete fizičnemu kontaktu. Svoje znanje uporabite le takrat, ko res ne bo na voljo nobene druge možnosti.

Skrijte denar za nujne primere

To je morda najbolj pomemben nasvet za vašo varnost. Nekaj denarja za nujne primere skrijte v skriven žep v hlačah, v prazno embalažo balzama za ustnice in podobno. Tako boste imeli  nekaj denarja vedno pri roki.

Pripravila: Monika M.

dolenjske lekarne
Varnost na potovanjih
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.