• -0.17C Novo mesto
  • 07:42
  • Ned, 08.12.2019

Planina Vogar

Vogar je izredno lepa razpotegnjena planina, ki jo krasijo grbinasti travniki in številne pastirske kočice, ki so spremenjene v počitniške hišice. Lahko ste prepričani, da vam bo obisk Vogarja polepšal dan, saj se boste lahko naužili čudovitega razgleda na Bohinj, poležavali v travi ali pa se prepustili kakšni drugi športni aktivnosti, na primer jadralnemu padalstvu.

Planota Vogar prav gotovo sodi med najbližje in najbolj priljubljene izletniške točke v bohinjskem koncu. Leži na samem vrhu visokogorske planote, zato nam lahko postreže prelepe razglede na številne okoliške gore. Seveda nudi pogled tudi na tektonsko in ledeniško preoblikovano udorino, v kateri se nahaja eno izmed najlepših jezer na svetu.

Vogar je priljubljena izletniška točka

Vogar

Vogar predstavlja najbolj vzhodni vrh grebena, ki se nahaja nad severno obalo Bohinjskega jezera. Višina vašega cilja je kar 1054 m (Kosijev dom na Vogarju), premagali pa boste skoraj 500 m višinske razlike, zato vam zaradi strme poti priporočamo dobro pohodno obutev. Pri planinskem domu vas čakata tudi žig in vpisna knjiga.

Vogar je del Triglavskega narodnega parka, zato ga je potrebno ohraniti takega, kot je. Dom na Vogarju je odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih, v sezoni med 15. junijem in 30. septembrom pa prav vsak dan v tednu.

Vogar in razgledni točki

Vogar ponuja čudovit razgled kar iz dveh točk. Do prve boste prišli po pešpoti iz Stare Fužine, od tod pa boste do planinskega doma potrebovali še kakšnih 10 minut. Razgledišče res ponuja osupljiv razgled: ogledali si boste lahko Pokljuko, bohinjsko dolino in jezero ter mogočne grebene Spodnjih bohinjskih gora. Do drugega razgledišča pa boste prišli tako, da se boste odpravili naprej, mimo planinskega doma, in sicer proti zahodu. Uhojena potka vas bo popeljala do roba prepada, kjer boste lahko občudovali Spodnje bohinjske gore, Vogel, Komno in Ukanc.

Vogar

Vogar se lahko pohvali s kar nekaj zanimivostmi. Spada v sklop Fužinarskih planin. Omenili smo že grbinaste travnike, ne smemo pa pozabiti na brezno pri Gamsovi glavici, ter slap pri Drtu, ki sliši na ime Vodice. Pohvali pa se lahko tudi z nekaj kulturnimi zanimivostmi, saj ima ohranjeno stavbno dediščino in spomenik padlim planincem železničarjem.

Vogar  ima strm dostop, a kljub temu ostaja privlačen za številne domačine in tuje turiste. Lahko predstavlja samostojen cilj, je pa tudi izhodišče za številne gorske ture – zato se imenuje tudi preddverje Fužinskih planin.

Vogar in legenda o Hudičevem mostu

Most se nahaja pod vznožjem planote Vogar. Legenda pripoveduje o tem, kako so delavci gradili most, vsako jutro, ko so se zbudili, pa je bil most porušen. V jezi je delavec vzkliknil: “Hudič naj dela ta most, jaz ga ne bom!” To je slišal hudič in ga zares začel graditi, vendar je za poplačilo želel prvo dušo, ki bo most prečkala. Bohinjci so čez most poslali psa, tako da je hudič dobil pasjo dušo. Od jeze je tako zamahnil z repom, da je podrl ograjo.

Pripravila: Monika M.

Planina Vogar
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.