• C Novo mesto
  • 08:52
  • Pet, 19.04.2024

Vse o Disneyland Paris: Cena, informacije in nasveti

Disneyland Paris je pogosto letovišče navdušencev nad Miki Miško in druščino. Bližina francoske prestolnice omogoča izlet v pariški ambient, saj se samo letovišče Disneyland nahaja približno 30 kilometrov stran od Pariza. Letošnje leto je za zabaviščni park zelo pomembno, saj praznuje svojo trideseto obletnico. To pomeni veliko zabav, atraktivnih ponudb in nepozabnih trenutkov. Zakaj je vredno obiskati Disneyland? V prispevku izveste vse o tem, izvedeli pa boste tudi ceno Disneylanda, prenočišč, atrakcij in mnoge druge informacije.

Disneyland Paris praznuje svojo 30. obletnico obstoja

Disneyland Paris se je odprl 12. aprila 1992 in letos praznuje svojo 30. obletnico obstoja. Nahaja se v mestu Chessy približno 32 kilometrov stran od Parisa. Letno zabeleži več kot deset milijonov obiskovalcev, v letu pred pandemijo koronavirusa pa je zabeležil kar 15 milijonov obiskovalcev. Dva zabaviščna parka in letovišče s hotelom obsegajo 700 hektarjev zemlje in je s tem tudi največji Disneyland zabaviščni park na svetu. Od odprtja do danes se je preimenoval trikrat in namreč iz Euro Disney Resort v Euro Disneyland Paris v Disneyland Paris in v Disneyland Resort Paris, kar je njegovo uradno ime še danes. Temu navkljub ga večina ljudi kliče kar Disneyland Paris.

V svoji osnovi je Disneyland Paris razdeljen na štiri glavne dele. To so Disneyland Park, Walt Disney Studios Park, Disney Village in Disney Hotels.

Disneyland Park je klasični zabaviščni park z legendarnim gradom Disneya. Ponaša se s kvalitetnimi in tradicionalnimi atrakcijami ter natančnimi podrobnostmi. Walt Disney Studios Park je manjši in predstavlja manjši Disney’s Hollywood Studios v Kaliforniji.

Kdaj obiskati Disneyland Paris?

V kolikor imate možnost izbire letnega časa, ko boste obiskali Disneyland Paris, vam priporočamo celo leto – pomlad, jesen, poletje in zima. Prav zares čudovit je tudi božični čas v Disneylandu, kjer se združita dve pravljični izkušnji. Izogibate se lahko najbolj vročim mesecem iz dveh razlogov. To sta vročina in gneča. Najboljši trentuek za obisk Disneylanda v Parizu so meseci april, maj, september, oktober in november. So najbolj temperaturno znosni meseci v katerih ni pretirane gneče.

V tem trenutku pa poteka tudi 2,5 milijardi ameriških dolarjev vredna prenova, ki bo dokončana do olimpijskih iger v Parizu leta 2024. Disneyland Paris bo tako prejel Avengers Campus, Kraljestvo Arendelle in Star Wars: Galaxy’s Edge. Vsekakor je obisk vredno odložiti do takrat, če se vam slučajno nikamor ne mudi.

Koliko dni ostati v Disneyland Paris?

Nikakor ne smete planirati hitrega ali enodnevnega obiska pariškega Disneylanda. Obisk združite z okolico in se namenite tudi v Pariz, v samem zabaviščnem parku pa ostanite približno tri dni. To je najboljši nasvet turistov in potnikov, ki se iz vseh koncev sveta in Evrope zgrinjajo v Disneyland. Če boste to združili še z izletom v Pariz ali omenjeni del Francije, potem gledate proti sedmim dnem ali več. Vse je odvisno od vaših želj in zmožnosti.

Disneyland Paris vsebuje šest uradnih hotelov in kopico drugih prenočišč v bližini

Disneyland Paris vsebuje šest uradnih hotelov in kopico drugih prenočišč v bližini

Kako priti do Disneyland Paris?

Glavna izhodiščna točka je seveda francoska prestolnica Pariz. Iz pariškega letališča (Charles De Gaulle Airport) do zabaviščnega parka vozijo trije shuttli – TGV, RER in VEA. Najboljša izbira naj bi bil TGV, ki vas odloži točno pred vrati Disneylanda, njegov čas vožnje pa znaša le deset minut. Če ne prihajate iz Pariza so vaše možnosti tudi Eurostar vlak in drugi prevozi kot so avtobusi.

Kje spati v Disneyland Paris?

Disneyland Paris je dom šestih uradnih hotelov in kopico neuradnih hotelov, ki so v njegovi bližini. Vsaka izmed teh možnosti prinaša svoje prednosti in svoje slabosti. Medtem, ko so uradni hoteli v povprečju dražji, se nahajajo v samem letovišču. Neuradni hoteli v bližini so v povprečju cenejši, a je potrebno do letovišča še priti.

Hoteli v samem parku Disneyland Paris so sledeči: Disneyland Hotel, Hotel New York, Newport Bay Club, Sequoia Lodge, Hotel Cheyenne in Hotel Santa Fe.

Cena Disneyland Parisa

Cene za obisk Disneyland Paris so različne, v osnovi pa se začnejo že pri 50 britanskih funtih na dan za odraslo osebo. Cena je taka v primeru obiska enega parka in to v enem dnevu. Cena nato narašča, a se z dodajanjem dni, oseb in možnosti povišujejo in obenem znižujejo, ko pogledamo dnevno ceno. Možno je kupiti tudi posebne ponudbe v času festivalov, cene se razlikujejo tudi od sezone do sezone in specialnih ponudb, kjer lahko park združite z bivanjem in drugimi rečmi. Vse informacije o vstopnicah za Disneyland Paris so na voljo na njihovi spletni strani.

Cene Disneylanda Paris se razlikujejo glede na sezono, količino dni, starost, posebno ponudbo in druge malenkosti

Cene Disneylanda Paris se razlikujejo glede na sezono, količino dni, starost, posebno ponudbo in druge malenkosti

Nasveti za obisk Disneyland Paris

Končno smo tu, kjer bi vsi radi bili – tik pred obiskom Disneylanda Paris. Pred vami je deset najboljših nasvetov za obisk Disneylanda, ki vam bodo prišli še kako prav pri obisku največjega zabaviščnega parka v Franciji in Evropi. Pametno se je ravnati po nasvetih tistih, ki so park že obiskali in so z veseljem delili svoje izkušnje z vami. Tako bo vaš izlet v Disneyland Paris lepši, boljši in ustvarili boste še več spominov.

Svoje vstopnice kupite vnaprej. To je najboljši način s katerim si boste zagotovili vstopnice za želeni datum. Le redki obiskovalci karte kupujejo pri vstopu v park, še redkejši jih dejansko lahko kupijo, saj so po navadi razprodane.

Pripravite se na čakanje. Disneyland Paris je ena najbolj obiskanih atrakcij v Evropi, kar pomeni veliko čakalnih vrst. Tega selahko ognite z dodatnim nakupom Premier Access, ki vam omogoča hitrejši dostop do vlakcev in podobnih voženj. Če si tega ne izberete, potem lahko čakate tudi do pol ure ali več.

Obujte udobne superge. Nič ni hujšega od hoje in stanja v neudobnih čevljih, kjer boste imeli po le nekaj urah otiščance in žulje. Povprečje prehojenih korakov v Disneylandu Paris je 17 tisoč korakov na dan, kar pomeni, da je udobno in športno obuvalo nujna oprema.

Uporabite aplikacijo Disneyland Paris app. Aplikacija Disneyland Paris vam bo pomagala pri navigaciji po parku, iskanju stranišč in restavracij. Povedala vam bo tudi katere atrakcije so trenutno manj obljudene in katerih se je za zdaj pametno ogniti. Aplikacija je vsekakor zelo pametna poteza, še posebej, če se vam nekoliko mudi in želite optimizirati svoj obisk parka.

Prinesite svojo hrano in pijačo. Hrana v Disneylandu je draga in po mnenju večine ne ravno najboljšega okusa v primerjavi z investicijo. Prinesite si svojo hrano in pijačo, saj boste tako privarčevali veliko denarja.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com