• C Novo mesto
  • 23:31
  • Pon, 04.03.2024

Top 10 Wales: Kaj je nujno videti v valižanski deželi?

Wales, čudovita država na britanskem Otoku, ki s svojo bogato zgodovino, raznoliko geografijo in prečudovitimi kraji vabi na ogled. Prav zaradi tega smo pregledali arhive in sestavili seznam 10 najboljših destinacij Walesa, ki si jih mora ogledati vsak, ki potuje v deželo valižansko. To je Top 10 Wales.

Nacionalni park Snowdonia

Narodni park Snowdonia, ki se nahaja v osrčju Walesa, je zatočišče tako za navdušence nad naravo kot za iskalce pustolovščin. V njegovem središču stoji Mount Snowdon, najvišji vrh v Walesu. Gora ponuja zahteven, a nagrajujoč vzpon za pohodnike, z več potmi, ki skrbijo za različne stopnje znanja. Za tiste, ki imajo raje bolj ležerno doživetje, Snowdon Mountain Railway ponuja slikovito potovanje do vrha, potnikom pa ponuja dih jemajoče razglede na okoliške pokrajine.

Narodni park, ki obdaja znameniti vrh, se ponaša z raznoliko pokrajino, od mirnih jezer in gostih gozdov do gričev in slikovitih dolin. Očarljiva vasica Betws-y-Coed, ki jo pogosto imenujejo prehod v Snowdonia, zagotavlja prijetno vzdušje in služi kot odlično izhodišče za raziskovanje naravnih čudes parka.

Conwy, srednjeveški biser Walesa

Mesto Conwy, prežeto s srednjeveško zgodovino, je dokaz bogate preteklosti Walesa. Mesto, ki ga obkroža mogočni grad Conwy, Unescov seznam svetovne dediščine, obdaja dobro ohranjeno obzidje, ki ponuja vpogled v srednjeveško obrambno arhitekturo. Sam grad, ki ga je zgradil Edvard I. v poznem 13. stoletju, vzbuja pozornost s svojo masivno kamnito zgradbo in strateško lokacijo s pogledom na izliv reke Conwy.

Poleg svojih zgodovinskih utrdb se Conwy ponaša s privlačnostjo Plas Mawr, izjemno ohranjene elizabetinske meščanske hiše. Ta arhitekturni dragulj ponuja fascinanten vpogled v razkošen življenjski slog plemstva Tudorjev s svojimi zapleteno okrašenimi sobami in dvorišči. Med potepanjem po ozkih ulicah obiskovalci naletijo na harmonično mešanico srednjeveških zgradb in stavb iz obdobja Tudorjev, kar ustvari atmosfersko potovanje v preteklost.

Cardiff, glavno mesto Walesa

Cardiff kot živahno glavno mesto Walesa neopazno združuje sodobnost z bogato zgodovinsko dediščino. Grad Cardiff, ikonična znamenitost v središču mesta, ponuja očarljivo raziskovanje njegovega rimskega in srednjeveškega izvora. Ozemlje gradu je dokaz razvoja mesta, saj se ponaša z normansko trdnjavo, dovršeno viktorijansko gotsko arhitekturo in ostanki rimskega obzidja.

Pomlajena obala Cardiffa, Cardiff Bay, je dokaz prenove mesta. Nekoč industrijsko pristanišče se je spremenilo v kulturno in zabavno središče. Wales Millennium Centre s svojo značilno bakreno obarvano fasado je osrednja točka umetnosti, kjer se odvijajo predstave, od opere do sodobnega plesa. Pomlajeno območje Mermaid Quay vabi obiskovalce, da se sprehodijo ob obali, obedujejo v različnih restavracijah in uživajo v pogledu na zaliv.

Nacionalni park Brecon Beacons

Nacionalni park Brecon Beacons, ki se nahaja v južnem delu Walesa, obiskovalce očara s svojimi obsežnimi pokrajinami in naravnimi čudesi. Istoimenski svetilniki, vrsta slikovitih hribov in vrhov, vabijo pohodnike in raziskovalce, da prečkajo njihova pobočja in uživajo v panoramskih razgledih. Park je zatočišče za navdušence na prostem, saj ponuja obsežno mrežo poti, ki se vijejo skozi zelene doline, goste gozdove in ob kaskadnih slapovih.

Za opazovalce zvezd park Brecon Beacons prinaša prestižno oznako mednarodnega rezervata temnega neba, kar ponuja neprimerljivo priložnost, da se čudite nočnemu nebu. Mesto Brecon, ki se nahaja znotraj parka, je očarljivo izhodišče za raziskovanje s svojo zgodovinsko katedralo, tradicionalno tržnico in prijetnimi pubi.

Grad Caernarfon

Grad Caernarfon, ki se dramatično nahaja na bregovih ožine Menai, je simbol srednjeveške veličine. Grad, ki ga je zgradil Edvard I. kot del svoje kampanje za uveljavitev prevlade nad Walesom, je grad Unescov seznam svetovne dediščine, ki ga slavijo zaradi svoje arhitekturne moči in zgodovinskega pomena. Mogočni poligonalni stolpi, obzidje in utrjeno obzidje ustvarjajo mogočno silhueto v ozadju Snowdonije.

Orlov stolp znotraj grajskega obzidja prikazuje razkošno nastanitev, primerno za kralja. Zaradi velikega obsega gradu Caernarfon in njegove strateške lege ga morajo obiskati ljubitelji zgodovine. Samo mesto s svojimi ozkimi ulicami in barvitimi stavbami dopolnjuje srednjeveški čar gradu in ponuja vpogled v zgodovinsko preteklost Walesa.

Nacionalni park Pembrokeshire Coast

Nacionalni park Pembrokeshire Coast, ki se razteza vzdolž jugozahodnega roba Walesa, je tapiserija razgibanih pečin, peščenih plaž in obalnih čudes. Pembrokeshire Coast Path, pot na dolge razdalje, ki objema obalo, ponuja priložnost za raziskovanje raznolikih ekosistemov in morskih pokrajin, ki opredeljujejo to obalno zatočišče.

Mesto Tenby s hišami v pastelnih barvah s pogledom na morje stoji kot dragulj v okrožju Pembrokeshire. Njegovo srednjeveško mestno obzidje obkroža labirint ozkih ulic, ki vodijo do slikovitih razglednih točk in neokrnjenih plaž. Park je zatočišče za divje živali, s kolonijami morskih ptic, tjulnji in delfini, ki krasijo obalne vode. Ne glede na to, ali raziskujejo sloviti zaliv Barafundle ali opazujejo moč valižanskega zelenega mostu, so obiskovalci Pembrokeshira potopljeni v neukročeno lepoto valižanske obale.

Llandudno

Llandudno, ki leži med rtovi Great Orme in Little Orme, izžareva viktorijanski šarm in brezčasno obmorsko privlačnost. Elegantna mestna promenada, obdana s hoteli v pastelnih barvah in tradicionalnimi zabavami na pomolu, vabi obiskovalce na sprehod ob obali. Ikonični tramvaj Great Orme ponuja nostalgično potovanje do vrha Great Orme s panoramskim razgledom na zaliv Llandudno in okoliško obalo.

Viktorijanska arhitektura Llandudna, ki jo ponazarjajo zgradbe, kot sta Grand Hotel in gledališče Pier Pavilion, odraža razcvet mesta kot modnega viktorijanskega letovišča. Sam Veliki Orme je naravni rezervat, posejan s sprehajalnimi potmi in ostanki starodavnih rudnikov. Ob vznožju rta živahno vzdušje mesta v kombinaciji z bližino naravnih čudes ustvarja čudovito mešanico tradicije in raziskovanja.

Katedrala sv. Davida

Katedrala sv. Davida, ki se nahaja v najmanjšem mestu v Združenem kraljestvu, je duhovna in arhitekturna mojstrovina. Začetki katedrale, posvečene zavetniku Walesa, segajo v 6. stoletje, zaradi česar je romarsko in zgodovinsko pomembno mesto. Veličino katedrale sv. Davida dopolnjuje mirno okolje narodnega parka Pembrokeshire Coast.

Notranjost katedrale prikazuje osupljivo srednjeveško arhitekturo, vključno z ladjo, kapelo Gospe in svetiščem sv. Davida. Bližnja škofovska palača sv. Davida, ki je danes v ruševinah, nudi nadaljnji vpogled v cerkveno zgodovino regije. Samo mesto St. David’s s svojimi očarljivimi ulicami in obrtniškimi trgovinami ponuja miren zatočišče za tiste, ki iščejo duhovni razmislek in kulturno raziskovanje.

Swansea Bay

Swansea Bay na južni obali Walesa združuje urbano prefinjenost z obalno privlačnostjo. Mesto Swansea s svojo pomorsko dediščino in kulturno ponudbo vabi obiskovalce, da raziščejo National Waterfront Museum, ki poudarja industrijsko preteklost regije. Bližnja Mumbles, očarljiva obmorska vasica, služi kot prehod na polotok Gower.

Polotok Gower, označen kot prvo območje izjemne naravne lepote v Združenem kraljestvu, je znan po svojih zlatih plažah, apnenčastih pečinah in starodavnih gozdovih. Zaliv Rhossili s svojimi širokimi peščenimi obalami in panoramskim razgledom je vrhunec Gowerja in se vedno uvršča med najboljše plaže na svetu. Ne glede na to, ali surfate v zalivu Caswell ali pa se tam zgolj sprehajate.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com