• 15.51C Novo mesto
  • 05:09
  • Sob, 11.07.2020

Wengen: idilična smučarska destinacija

Imate radi smučanje in obožujete vedno znova odkrivati nova smučišča v sosednjih in drugih, bolj oddaljenih državah? Imate srečo! Pred kratkim smo že pisali o prekrasnem francoskem Val Thorensu, najvišje lociranem smučarskem resortu v Evropi, in pa o nekoliko bližji Jahorini, tokrat pa bomo zapisali več koristnih informacij, ki vam bodo prišle prav, če se boste odločili za obisk švicarskega smučarskega resorta Wengen. Wengen je priljubljena lokacija za smučarske navdušence s cele Evrope in privablja ljudi z dobro urejeno infrastrukturo resorta, po drugi strani pa z idilično odmaknjenostjo vasice, ki nudi dovolj prostora za kontemplacijo in poglabljanje vase. Ali še vedno iščete naslednjo smučarsko destinacijo? V tretje gre rado, pravijo. Berite dalje …

Kje se sploh nahaja Wengen?

Wengen je gorska vasica, locirana v centralni Švici, in spada pod pristojnost kantona Bern. Prve omembe naselbine na tem območju segajo že daleč nazaj, v 13. stoletje, in ni čisto jasno, od kje izhaja ime in kaj naj bi pomenilo. Naselbina se je kljub mrzlim okoliščinam trmasto obdržala vse do danes, in nekako v 19. stoletju je pritegnila pozornost radovednih turistov. Celo slavni pesniško-pisateljski par, Mary in Percy Shelley, je pokukal v Wengen, in pa tudi njun prijatelj, zloglasni Lord Byron. Zapisi, ki sta jih Shelleyeva ustvarila o svojem potovanju, sicer niso tako slavni kot Frankenstein, vendar so v strokovni javnosti prejeli dokaj pozitivne kritike. Tudi Byron je pisal o svojem času v švicarskih gorah, in če še iščete idealno branje, ki bi ga lahko vzeli s seboj na počitnice v Wengen, lahko tako vzamete večno klasiko, Byronovega Manfreda.

Po obisku slavnih velikanov romantičnega obdobja se je vasica še bolj odprla javnosti. V sredini 19. stoletja so začeli graditi hotele, na koncu stoletja pa se je v vasici pojavila tudi železnica. Ta je omogočila, da so turisti začeli še bolj vztrajno kapljati v Wengen, saj jim nič več ni bilo treba plezati po strmih stopnicah, da bi dospeli v vasico, kar je v veliki meri pripomoglo k njeni rastoči turistični priljubljenosti.

Wengen se nahaja na 1,274 m nadmorske višine in ima le malce več prebivalcev kot metrov; je dom približno 1300 prebivalcem, ki v vasici ostajajo celo leto. Poleti število obiskovalcev precej naraste, vendar je prava turistična sezona pozimi. Wengen je vasica, katere lepota resnično zasije v zimskih mesecih, in takrat se jo tudi res splača obiskati; med sezono smučanja je v njej skorajda več turistov kot prebivalcev.  Poleg tega Wengen vsako leto januarja gosti tudi smučarske dirke v alpskem smučanju, kar seveda prav tako pripomore k splošni svetovni prepoznavnosti.

Zakaj je Wengen malce poseben v smislu dostopa 

Do Wengna lahko obiskovalci dostopajo samo z vlakom. Če se ljudje pripeljejo z avtom, lahko parkirajo v garaži v Lauterbrunnenu in nato vzamejo vlak do samega Wengna. Sama vožnja z vlakom je sicer dokaj kratka, tako da to ne predstavlja velike težave. Imejte pa v mislih, da je garaža v Lauterbrunnenu plačljiva.
Če želite, lahko od Lauterbrunnena do Wengna tudi hodite, vendar bodite pripravljeni, da je pot nekoliko strma in vam bo vzela nekaj energije.

Wengen in Interlaken

V relativni bližini Wengna se nahaja tudi mesto Interlaken, popularna turistična destinacija, ki privablja turiste s prelepimi razgledi na dve jezeri, Brienz in Thun ter reko Aar. Ko načrtujete svoje potovanje, vseeno imejte v mislih, da Wengen in Interlaken nista tako zelo blizu. Sicer obadva spadata pod pristojnost kantona Bern, vendar so kantoni v Švici lahko tudi zelo veliki. Če se boste usedli na vlak od Wengna do Interlakna, boste na njem tako preživeli približno uro in dvajset minut, preden boste prispeli v Interlaken. Wengen in Interlaken sta sicer dobro povezana v smislu časovnih povezav; vlak gre skoraj vsako uro v dnevnem času. Vsekakor si pred načrtovanjem izleta v Interlaken poglejte urnik odhodov in prihodov in načrtujte tudi čas povratka. Če se odpravite s prvim jutranjim vlakom in vrnete zvečer, boste vseeno imeli dovolj časa, da uživate v prelepih razgledih in posnamete nekaj krasnih fotografij. Interlaken je z razlogom tako popularna destinacija, zato se jo splača obiskati, če boste obiskali tudi Wengen, pomembno je le, da si za to rezervirate dovolj časa.

Švica je tudi sicer najbolj znana prav po svojih gorah, smučiščih in pohodniških poteh, pa tudi po izdelavi izjemno kakovostnih ur, poznanih po celem svetu, in slastni čokoladi. Pred odhodom si ne pozabite napolniti kovčkov s slastnimi sladkarijami – vaši najbližji bodo zagotovo veseli daril.

Znamenitosti v kantonu Bern

Urni stolp Zytglogge

Bern je sicer zelo znan po stolpu Zytglogge, ki nosi uro. Gre za spomenik, ki je bil zgrajen že v 13. stoletju in od takrat ponosno stoji in prebivalcem pomaga meriti čas. V različnih obdobjih je sicer služil kot stražni stolp in pa celo zapor, danes pa je predvsem mesto za srečevanje in turistična točka, ki si jo res splača ogledati, če imate čas.

Veličastna gotska katedrala 

V Bernu si lahko ogledate tudi slavno gotsko katedralo, katere gradnja se je začela že v 15. stoletju, več kot 100 m visok stolp pa je bil dokončan šele konec 19. stoletja. Katedrala je prava paša za oči, in veličastna arhitektura vas bo zagotovo očarala, tudi če sicer ne spadate med največje umetnostnozgodovinske navdušence.

Park za rjave medvede

To je precej unikatna atrakcija, kakršne res nismo vajeni. T. i. Bärengraben lahko najdemo na vzhodnem robu starega mestnega jedra, zraven reke. Medvedi so sicer pomembni za Bern, ker so simbol mesta in kantona, in ga lahko najdemo tudi v njihovem grbu. Bärengrabnu je bil leta 2009 dograjen tudi park, imenovan BärenPark; obadva spadata pod bližnji živalski vrt, Dählhölzli Zoo.

Ne pozabite si urediti tudi zavarovanja, preden odrinete na pot

Kadar smučamo v tujini, je še posebej pomembno, da se vedno opremimo z zavarovanjem; nikoli namreč ne vemo, kaj vse se lahko zgodi, in bolje je biti previden kot da bi nam bilo kasneje žal. Tudi cene za preproste posege so lahko precej visoke, če nimamo urejenega zavarovanja, zato temu posvetite nekaj pozornosti, preden odidete. Ureditev zavarovanja je danes že tako preprosta in poceni, da res predstavlja malenkost, sploh če jo primerjate s stroški same poti, nastanitve, vozovnic in vstopnic, …

Srečno pot, in pa veselo in varno zabavo na smučišču!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Wengen: idilična smučarska destinacija
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.