• C Novo mesto
  • 19:05
  • Čet, 30.03.2023

Zakaj bi morali vsaj enkrat obiskati Cancun, najbolj turistično mehiško destinacijo?

Cancun velja za najbolj obiskano destinacijo v Mehiki in najverjetneje eno izmed najbolj pogosto obiskanih destinacij tudi na svetu. Ima vse, kar je potrebno, da si je mesto pridobilo takšen laskavi naziv: plaže s finim peskom, arheološka najdišča, bleščečo in raznoliko pokrajino, hrano, ki navduši brbončice in ročne izdelke, ki si jih želi kupiti praktično vsak turist, ko enkrat obišče ta raj na zemlji.

Nahaja se na severovzhodni obali zvezne države Quintana Roo, njegova slikovita in krajinska lepota, še posebej kar se tiče sanjskih peščenih plaž, razširjenost in biotska raznovrstnost njegovih grebenov, otokov, lagun, pa tudi velika raznolikost flore in favne, so omogočili trajnostno načrtovanje in spremenili Cancun v eno najsodobnejših in najpomembnejših mest v Latinski Ameriki. Posledično je mesto postalo tudi najbolj prepoznavna mehiška turistična destinacija po vsem svetu.

Razvoj mesta, lega in predvsem ugodno podnebje predstavljajo idealno možnost za razvoj turizma, kar pridno izkoriščajo vsa hotelska, komercialna in stanovanjska območja. Cancun se lahko pohvali s 23 kilometri obale z infrastrukturo in storitvami, ki izpolnjujejo najvišje standarde kakovosti in oblikovanja za različne dejavnosti, kot so vodni športi, potapljanje v naravnih okoljih, globokomorski ribolov in ekstremni športi.

Cancun velja za najbolj turistično mehiko destinacijo.

Največje znamenitosti, ki jih ponuja mehiški dragulj

Isla Mujeres je majhno mesto na istoimenskem otoku v Karibskem morju, zelo blizu polotoka Jukatan, jugovzhodno od Mehike. Je eden tistih krajev, ki jih enostavno ne gre zamuditi. Otok je del ene od enajstih občin zvezne države Quintana Roo in se nahaja trinajst kilometrov od mesta Cancun, glavnega turističnega središča v regiji. Gre za območje, kjer lahko turisti poskusijo domače morske specialitete v mehiškem slogu, preiščejo celi otok, po želji pa lahko tudi prenočijo v enem izmed hotelov na otoku.

Skupaj z Isla Mujeres se povezuje tudi izled na otok Isla Contoy. Od pristanišča v Cancunu se pluje približno eno uro, dokler turisti ne prispejo do otoka, kjer se lahko odpravijo v muzej. V njem je mogoče občudovati favno in floro kraja, laguno, razgledišče in sipine, dovoljeno je pa tudi fotografiranje.

Za turiste je zanimiv in vsekakor priporočljiv ogled akvarija v Cancunu. V njem je mogoče videti več kot 140 različnih živalskih vrst, vključno z najbolj priljubljenimi morskimi želvami, mantami in morskimi psi.

Naslednja zanimiva znamenitost je park Xel-Ha. Gre za neke vrste naravni zaliv. Potapljanje z masko in plavanje z delfini sta glavni atrakciji tega parka z laguno kristalne vode. Druga aktivnost, ki prav tako pritegne veliko pozornosti, je Sea Trek, to je način raziskovanja morskega dna, pri čemer uporabljamo čelade z dihalnimi cevkami.

Cancun Spot je ena izmed najbolj poznanih točk, ki je za mnoge pravzaprav razlog, da se odpravijo v Cancun. To je namreč točka, kjer se je praktično obvezno fotografirati, saj je razgled okoli nje tisti najbolj tipičen, ki dokazuje, da ste res bili v Cancunu. Omenjena točka se nahaja v eni od hotelskih con Boulevard Kukulkan.

V Cancunu najdemo plaže s finim peskom, arheološka najdišča, bleščečo in raznoliko pokrajino, slastno hrano …

Zakaj turisti ljubijo Cancun?

Čeprav je razlogov verjetno zares ogromno, je nedvomno eden od največjih razlogov mehiška kulinarika. Še posebej v otoških mestih je mogoče čutiti tisto pravo domačo in pristno vzdušje, ki ga ustvarja dobra hrana. V Cancunu je mogoče poskusiti zares vse – od nam poznanih piščančjih tortilj z zelenjavo pa vse do eksotičnih jedi, kot so na primer takosi s kobilicami.

Ste že poskusili mehiški takose?

Eden od razlogov, da obiščete in vzljubite Cancun, je vsekakor ta, da iz prve roke spoznate majevsko kulturo, kar je tam zaradi mnogih arheoloških najdišč zares enostavno. Obiščete lahko na primer arheološko območje El Rey, najdišče različnih predkolumbovskih majevskih kultur, ki so imele funkcije pomorske trgovine in ribiških dejavnosti.

Mehika ima zelo bogato zgodovino in kulturo.

Ustavite se lahko tudi  v Chichen Itze in Tulumu, ki sta eni od najpomembnejših znamenitosti te zanimive kulture in sta od Cancuna oddaljeni le nekaj ur. Ne samo turistično, Cancun je torej zanimiv tudi iz zgodovinskega vidika, saj je njihova kultura zares edinstvena in marsikomu v navdih.

Seveda pa ne gre brez omembe peščenih plaž, ki so za marsikoga prav prva asociacija, ko nekdo omeni Cancun. Naravna lepota tega mesta je zares naravnost idilična in Mehičani to seveda z veseljem tudi izkoriščajo. Ne glede na letni čas je Cancun zanimiv vsem popotnikom, saj se v vsakem delu leta zagotovo najde nekaj, kar jih pritegne in prepriča, da se odločijo za obisk tega mehiškega raja na zemlji.

Mehičani so po vsem svetu znani kot izredno gostoljubni gostitelji, ki zares poskrbijo, da se njihovi obiskovalci v njihovih krajih počutijo kot doma. Gostoljubnost, prijaznost in veselje domačega naroda je nekaj, kar turiste tudi zaznamuje in povzroči, da se marsikdo med njimi še več krat vrne v njihove čudovite kraje.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay, Pexels