• C Novo mesto
  • 02:21
  • Pet, 01.07.2022

Zakaj ima hrana na letalu drugačen okus?

poletni festival

Če ste že bili na letalu, so vam verjetno že kdaj postregli prigrizek. Če ste bili na interkontinentalnem letu ali pa ste leteli v prvem razredu, so vam postregli že tudi celoten obrok. Lahko se vam zazdi, da ima hrana na letalu drugačen okus kot sicer. In to je povsem normalna misel, saj za tem leži prava znanstvena razlaga.

Okušalne brbončice in voh

Na letalu se premikate z ogromno hitrostjo v smeri vaše destinacije. Tako kot zrak znotraj letala je tudi vaše telo pod večjim pritiskom, kar ima neposreden vpliv na vaš voh in okus. Ko ste v tesnem prostoru na takšni višini, začne izgubljati občutek za voh in okus. Ne pozabite, da sposobnost voha močno vpliva na naše okušanje. Na letalu je tudi bistveno manjša vlažnost kot smo vajeni, kar lahko zmanjša občutljivost za slane oziroma sladke stvari za kar 30%. Tudi hrup iz letalskih motorjev lahko vpliva na vaš jezik, saj močan hrup inhibira našo sposobnost okušanja sladkih okusov. Po drugi strani pa spodbudi okušanje okusa »umami«, ki je tipičen za paradižnik. Nekatere letalske družbe so začele ta dejstva uporabljati, da bi izboljšale okus njihovih obrokov na letalu.

Okusi, ki so spremenjeni

Zanimivo je, da je na višini najbolj zmanjšana naša sposobnost okušanja slanega in sladkega. Okušanje kislega, grenkega, pekočega in umami je praktično nespremenjeno.

Kaj je najboljše jesti ali piti na letalu?

Kot že omenjeno so paradižniki polni okusa »umami«, ki ohranja svojo polnost tudi na letalu. Zato boste skoraj na vsakem letalu v ponudbi zagledali paradižnikovo omako, juho ali paradižnikov sok. Slani in sladki prigrizki pa bodo zagotovo imeli manj intenziven okus, zato je morda boljše, da si jih prihranite za malico po pristanku. Če si za potovanje radi doma pripravite hrano, uporabite sestavine, ki na letalu ne bodo bistveno spremenile okusa. Takšne sestavine so parmezan, sojina omaka, tuna, meso, paradižnik itn.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

 

sejmi
poletni festival