• C Novo mesto
  • 11:25
  • Sob, 23.09.2023

Zakintos: grški raj na zemlji

Grški otok Zakintos velja za enega najlepših in najbolj priljubljenih otokov v Evropi. Je del grških Jonskih otokov in se razprostira na 409 kvadratnih kilometrih površine. Glavno mesto otoka je mesto Zante. Čeprav veliko turistov otok obišče predvsem zaradi njegovih sanjskih plaž, Zakintos ponuja še veliko več od tega. Velja za pravi raj na zemlji.

Zakintos je popolna turistična destinacija s pravo mešanico narave, kulture in zabave. Od maja do oktobra je praktično ves čas dobro obiskana s strani turistov, jeseni in pozimi pa poljedelstvo in pašništvo ponovno zaznamujeta vsakdanje življenje prebivalcev, zlasti v mestih v notranjosti otoka.

Sredozemsko podnebje prinaša otoku vroča poletja. Junij, julij in avgust so tako meseci, ko je na Zakintosu najbolj vroče, kar posledično pomeni, da je takrat otok tudi najbolj obiskan. Če se boste na dopust odpravili maja ali septembra, bodo temperature prijaznejše in tudi turistov bo bistveno manj. Uživanje je zagotovljeno v vsakem primeru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zakynthos (@zakynthos.official)

Poletje je čas, ko Zakintos oživi

Otok, ki se nahaja na SV delu Peloponeza, je zelo razdeljen. Na zahodnem delu se razprostirajo vzpetine in apnenčaste pečine, medtem ko je zahodni tisti najbolj turističen, saj se na njem razprostirajo sanjske grške plaže. Najbolj poznana plaža je Navagio, ki ji z drugimi besedami pravijo tudi plaža brodolomcev.

Plaža Navagio je v bistvu samoten, izpostavljeni zaliv, ki se nahaja med čudovitimi klifi in je obdan s kristalno čisto turkizno vodo in belim peskom. Tam se nahaja tudi potopljena ladja, ki je v preteklosti nasedla na plaži.

Panagiotis je bila tihotapska ladja za tobak in pijačo iz Turčije, ki se je 1. oktobra 1980 potopila v tem zalivu. Domačini pravijo, da so ob brodolomu lahko videli posadko plavati in bežati pred pomorsko policijo. Poleg tega so imeli prebivalci otoka nekaj mesecev tobak in alkohol, ki so ga našli na nasedli turški ladji.

Zakintos je ravno prav velik, da ga lahko v nekaj dnevnem izletu v celoti raziščete. Na otoku lahko najamete avtomobil ali motor, lahko pa si tudi najamete ladjico, s katero se boste lahko zapeljali do sanjskih turkizno modrih plaž. Ker je večina plaž peščenih, so le te primerne tudi za družine z majhnimi otroki. Zaradi tega je Zakintos tudi tako priljubljena destinacije turistov iz vsega sveta. V poletnih mesecih obstaja tudi direktna letalska povezava med Ljubljano in Zakintosom, kar pridno izkorišča vedno več Slovencev in Slovenk.

Najbolj priljubljene destinacije in znamenitosti na grškem otoku

Ena izmed najbolj atraktivnih znamenitosti so tako imenovane ‘modre jame‘, ki so dostopne samo z ladjo in si jih lahko ogledate zgolj kot del organiziranega izleta. Gre za jame, v notranjosti katerih se skriva značilna modra morska voda, iz katere tudi izvira ime. Definitivno nekaj, kar si enostavno morate ogledati v živo!

Na svoj seznam znamenitosti vpišite tudi naselje Loucha. Gre za vasico na zahodni strani otoka. Kdor obišče mesto, ima jasen občutek, da se je čas ustavil. Naselje je v veliki meri ostalo enako od leta 1953, ko je Zakintos in bližnjo Kefalonijo prizadel silovit potres. Tukaj se je za razliko od okoliških mest tradicionalna arhitektura kamnitih hiš, obzidanih vrtov in tlakovanih ulic uprla napredku sodobne gradnje.

Ogleda vredna je tudi plaža Porto Limnionas. Je čudovit zaliv na zahodni strani Zakintosa, vendar ga ni prav lahko doseči niti po morju niti po kopnem. Trud se poplača takrat, ko prispete do plaže: kristalno čista voda, razčlenjena obala in majhna prodnata plaža, na kateri boste z veseljem razgrnili svojo brisačo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zakynthos (@zakynthos.official)


Otok Marathonissi je poznan kot otok želv in je zato tudi zaščiten s strani grških oblasti. Sidranje je strogo prepovedano, na otok pa je možno priti s kanujem. Obale otoka so pravi raj za potapljače, ki bodo z malo sreče v vodi naleteli na eno ali več želv.

Najbolj razvit del Zakintosa je naselje Laganas. Prisotnost največje plaže na otoku in bližina letališča sta naselju omogočila hitro rast in razvoj. Gre za kraj, kjer mrgoli hotelov, barov, restavracij in življenja nasploh, zato je Laganas sploh v poletnih časih tudi najbolj poseljen in obiskan del Zakintosa.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram