• C Novo mesto
 • 19:04
 • Sre, 12.06.2024

Živalski vrt: kam se odpraviti in kaj morate vedeti pred obiskom

Živalski vrt je zagotovo kraj, ki ga dnevno obišče ogromno ljudi. Nekateri, sploh družine z majhnimi otroki, tja namensko organzirajo izlet, nekateri se v živalskem vrtu zgolj ustavijo na poti do druge končne destinacije, marsikdo pa celo živi blizu živalskega vrta in ga zato večkrat obišče. Na različnih koncih Slovenije imamo več živalskih vrtov, čeprav za največjega in najbolj poznanega zagotovo velja ljubljanski živalski vrt. Če se sprašujete, zakaj bi obiskali živalski vrt, na kaj morate biti pozorni in katerega obiskati, berite naprej.

Prednosti in slabosti živalskih vrtov

Živalski vrtovi obstajajo že več tisoč let, moderni živalski vrtovi, kot jih poznamo danes v zahodnem svetu, pa so se začeli pojavljati v 18. stoletju, ko so znanstveniki in raziskovalci začeli preučevati zoologijo, živalsko vedenje in anatamijo. Danes so mnenja glede etičnosti živalskih vrtov deljena; podporniki trdijo, da živalski vrtovi rešujejo ogrožene živalske vrste in izobražujejo javnost. V živalskih vrtovih naj bi delali visoko izobraženi ljudje, ki vedo, kaj je za živali dobro; zagotavljajo jim primerne pogoje za bivanje: dovolj prostora, ustrezno prehrano, nego in animacije, da živalim nikoli ni dolgčas. Obisk živalskega vrta naj bi prebujal v ljudeh empatijo in jih učil odgovornega ravnanja z živalmi, poleg tega se ponekod trudijo za rehabilitacijo divjih živali, ki jih drugje nočejo oziroma niso sposobni pravilno skrbeti zanje.

Pomembno je, da obiščete živalski vrt, kjer skrbijo za dobrobit živali.

Na drugi strani veliko aktivistov, ki se potegujejo za pravice živali, trdi, da z obstojem živalskih vrtov preveč posegamo v živalski svet, živali v ujetništvu so po njihovem mnenju v stresu in zdolgočasene. Če si nekdo želi ogledati divje živali, jih lahko opazuje v naravi ali divjem safariju. Po svetu žal obstaja ogromno živalskih vrtov, kjer standardi oskrbe živali niso izpolnjeni, včasih so lahko takšni kraji celo vir prenašanja različnih bolezni, tudi na ljudi. Če veliko potujete in radi obiskujete živalske vrtove, imamo za vas nekaj nasvetov, da bo vaš izlet čim bolj prijeten in se ne boste srečali z neprijetnimi situacijami.

Kaj morate vedeti, preden se odpravite v živalski vrt?

Preden se odpravite v živalski vrt, je zelo pomembno, da se o njem predhodno pozanimate, sploh če pogosto obiskujete živalske vrtove v tujih državah. Nekateri živalski vrtovi so namreč bolj urejeni in živalim prijazni, drugi manj. Različne države imajo tudi različne standarde in različne zakone o živalih. Odločite se in podprite živalske vrtove, ki dajo prednost dobrobiti živali, izobraževanju in pravilnemu osveščanju ljudi. Kakšni so znaki, da je v živalskem vrtu za živali dobro poskrbljeno?

 • Živali imajo dovolj prostora, njihov bivalni prostor je čim bolj podoben naravnemu habitatu
 • Dotikanje in interakcija z divjimi živalmi ni dovoljena
 • Oskrbniki živalskega vrta so dobro izobraženi in lepo ravnajo z živalmi, med zaposlenimi so tudi veterinarji
 • Poleganje mladičev je redko in vedno najavljeno javnosti
 • Mladiči ostanejo z materami, interakcija obiskovalcev z njimi ni dovoljena
 • Spodbuja se naravno obnašanje živali, ne uči se jih trikov za občinstva
 • Na voljo je veliko informacij o živalih
 • Živali ne izražajo čudnega obnašanja, kot so ponavljajoči se gibi, korakanje sem in tja, kroženje na mestu
 • Živali izgledajo zdrave in zadovoljne

Živalski vrtovi so priljubljene destinacije za družine z otroki.

Kako prepoznate neetični živalski vrt?

 • Majhne kletke, v katerih je več živali
 • Živali so oblečene, izvajajo cirkuške trike za občinstvo, ljudje se lahko dotikajo divjih živali, jih držijo v naročju
 • Mladiči so ločeni od mater in so na voljo obiskovalcem, da se z njimi fotografirajo ali jih božajo
 • Zelo malo informacij o živalih
 • Med obiskovalci in živalmi ni nobene ograje
 • Živali zaradi stiske izvajajo ponavljajoče gibe (hodijo v krogu, stopajo sem in tja)
 • Živali izgledajo utrujeno in nezdravo

V primeru, da tekom obiska živalskega vrta opazite znake, da za živali ni dobro poskrbljeno, nemudoma obvestite pristojno osebje. Če sumite, da živalski vrt ne deluje v dobrobit živali, lahko podate tudi pritožbo.

3 razlogi, zakaj obiskati etični živalski vrt

1. Naučite se nekaj novega o živalih

Živalski vrtovi so zelo priljubljeni za družine z otroki, saj predstavljajo enostaven način, kako otroke seznaniti z različnimi vrstami živali, jih naučiti pravilnega odnosa do živali in razširiti njihova obzorja. Z učenjem o živalih in branju tabel, kjer so opisane posamezne vrste, lahko vaši otroci obogatijo besedni zaklad in vadijo branje, hkrati pa se učijo odgovornega ravnanja z živalmi in številnih novih informacij. Seveda pa je obisk živalskega vrta priporočljiv za vsakogar, ne glede na to, ali so zraven otroci ali ne. Tudi, če ste že bili v živalskem vrtu, morate vedeti, da je vsak vrt drugačen in od povsod lahko odnesete nekaj novega znanja ter zanimivosti.

2. Sprostite se

Obisk živalskega vrta je zagotovo poučen, lahko pa je tudi zelo sproščujoč. Sploh, če ste ljubitelji živali, vas lahko sprehod po urejenem živalskem vrtu spravi v dobro voljo, prežene stran stres in vam dovoli, da vaše misli zaplavajo daleč stran od vseh skrbi.

3. Aktivno preživljajte prosti čas na svežem zraku

Namesto, da vikend preživite pred televizijo, se za spremembo odpravite ven. Živalski vrt ni le zabavno preživljanje časa na prostem, ampak vam omogoča, da se zraven tudi malo razmigate. Sploh v primeru lepega vremena vam bo sprehod po živalskem vrtu dobro del.

V živalskem vrtu se lahko sprostite, razgibate in naučite česa novega.

Živalski vrtovi v Sloveniji

 • ZOO Ljubljana: največji in najbolj znan živalski vrt v Ljubljani, ki ponuja različne aktivnosti in izobraževalne programe. Na voljo so tudi igrala za otroke in restavracija.
 • ZOO Park Rožman: gre za naraven živalski vrt v Vrzdencu pri Horjulu, ki je bil včasih dom za poškodovane, bolne in osirotele živali, v letu 2013 pa so pridobili status živalskega vrta, kjer si lahko ogledate domorodne in tujerodne živali.
 • Živalski vrt SIKALUZOO: živalski vrt se nahaja v Boračevi v Radencih, blizu zdravilišča, ogledate pa si lahko več kot 80 različnih vrst živali.
 • Mini ZOO Land: živalski vrt in tematski park, kjer so na voljo tudi številna igrala in animacije za otroke.
 • Mini ZOO Orle: mini živalski vrt v Škofljici, kjer je vstopnina brezplačna, obiskovalci spoznajo živali in njihove navade ter uživajo v naravi.
 • Živalski park Na Jasi: nahaja se v Dobovi, ponuja pa naravni habitat, kjer spoznavate zanimive rastline in živali.
 • Poni ranč Ogrizek: ekološki ranč se nahaja v Podčetrtku, ponuja pa ogled, hranjenje in številne aktivnosti z okoli 70 različnimi živalmi.
 • Ranč Aladin: ranč se nahaja v kraju Mirna, kjer lahko vidite več kot 60 živali, seveda pa je z igrali in različnimi aktivnostmi poskrbljeno tudi za zabavo najmlajših.

Pripravil: NaDlani.si; foto: Pexels