Pametna ura – Nam ta res lahko pomaga, da ostanemo zdravi?

30. sep. 2018, ob 14.01
Posodobljeno pred 5 meseci
10
250 SEK

September je pomemben mesec, za pametne ure. V tem mesecu je Apple predstavil najnovejšo različico svoje pametne ure, ki je poleg »kozmetičnih« posodobitev dobila tudi nove funkcije, kot je denimo aplikacija EKG (elektrokardiogram), ki omogoča obveščenost o srčnem utripu in zaznavanje padca človeka. Medtem je Qualcomm predstavil nov čip v svoji pametni uri, ki obljublja veliko daljši čas delovanja baterije. Google pa je nedavno objavil najnovejšo različico Wear OS, ki vaše zdravstvene podatke postavlja na prvo mesto. Podjetje Google je sodelovalo tudi z ameriškim združenjem zdravnikov za srčne bolnike (AHA), da bi njihova pametna ura predstavljala nov sistem zdravstvenega sledenja z aplikacijo Google Fit, ki bi uporabnike spodbudila k večji kardiološki aktivnosti.

Vsaka od teh izboljšav na pametnih urah je pomembna (vendar ne prelomna). Kljub temu pa se s tovrstnimi pridobitvami pametne ure postavljajo na višjo raven in zagotovo veliko obetajo v prihodnosti, saj se pametne ure že več let trudijo dokazati uporabnikom svojo koristnost.

Medtem ko se že dolgo zavedamo, da bi bili tovrstni dodatki (pametne ure) lahko odlični spremljevalci našega zdravja, nam najnovejše različice pametnih ur kažejo, da podjetja veliko bolj resno jemljejo skrb za naše zdravje. Od leta 2018 naprej bodo pametne ure ponujale veliko več kot le slavni pedometer. Pa ne samo to, pametne ure bodo dejansko ponujale koristne informacije, na primer, ali se vaše zdravje ujema s priporočenimi standardi dejavnosti, ki jo opravljate.

Kje zobozdravstvene storitve rušijo rekorde v cenah?
Ali ste vedeli, da so lahko cene za enako zobozdravstveno storitev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji različne tudi do skoraj 3-krat? Pri izbiri pravega zobozdravnika ni samo strokovnost tista, ki šteje – pomembna je tudi cena. Primerjava cen za zobne prevleke, mostičke, implantate in zobne aparate lahko razkrije presenetljive razlike.

Pametna ura

Applov in Googlov razvoj pametnih ur, je s sodelovanje z AHA omogočilo boljšo interpretacijo podatkov o srčnem utripu, ki jih pametne ure Apple Watch in Wear OS stalno zbirajo. Na ta način lahko pametne ure privlačijo ne le tekmovalce in športne navdušence, temveč tudi širše občinstvo, ki jih bolj zanima njihovo splošno zdravstveno stanje.

Zanimivo je tudi, da je pametni uri Apple Watch serije 4 uspelo pridobiti podatke FDA (Food and Drug Administration) za svoj EKG in možnost obveščanja pametne ure o nepravilnem bitju srca – vendar nisem povsem prepričan, če se na te značilnosti pametne ure res lahko zanesemo. Prvič, odločba FDA razvršča ti dve specifični funkciji pametne ure kot orodja brez nadzora, ki se ne smejo uporabljati namesto “tradicionalnih metod diagnoze ali zdravljenja”. Plus, nisem prepričan, da lahko večina ljudi razume EKG na svoji pametni uri. Sam sem namreč za pomoč prosil bratranca, ki dela kot zdravnik, da bi ugotovil, kakšno je sporočilo grafa na papirju, ko sem pred leti opravil pregled.

Novodobne pametne ure v končni fazi nudijo odkrivanje anomalij – dogodkov, ki odstopajo od vašega tipičnega vzorca. Na novi pametni uri Apple Watch serije 4 to pomeni stvari, kot so nepravilni srčni ritem (možen znak atrijske fibrilacije) ali padci. V primeru slednjega, torej če padete in ne morete vstati, lahko pametna ura samodejno tudi pokliče na pomoč.

Pametna ura

Poleg splošnega sledenja zdravju, bodo ti podatki koristni za vašega zdravnika (seveda, če se odločite, da svojo statistiko delite z njim). Naš spomin je nezanesljiv, zato je reden zapis o našem srčnem utripu veliko bolj koristen pri zgodnjem odkrivanju potencialnih zdravstvenih težav.

Izboljšane tehnološke različice pametnih ur ne beležijo le vaših faz spanja in vadb, kar omogočajo drugi sledilci, ampak ponujajo tudi dodatno vrednost pri uporabi vaših kardio podatkov (t.j. nizko-intenzivna neprekinjena dejavnost, ki traja dalj časa: tek, kolesarjenje, plavanje) za merjenje vaše dnevne aktivnosti. Čeprav to ni edini pokazatelj vašega splošnega zdravja, je za vaše zdravje srca to »pametno uho« izredno pomembno. Google pri svoji novo izdani pametni uri te podatke uporablja v novi izboljšani aplikaciji Google Fit, da bi spodbudil ljudi, k bolj aktivnemu življenju tako, da vsak teden dosežejo priporočeno število srčnih točk. Na ta način pametne ure ne samo, da iščejo zaskrbljujoče simptome, temveč tudi izboljšajo preventivno oskrbo. Z drugimi besedami, naslednja generacija nošenih modnih dodatkov ali pametnih ur je lahko tako varna in skrbna, kot starš do svojega otroka.

Ne pozabimo na Fitbit! Sicer v beta različici, ki ga je v zadnjem mesecu uvedel v svoji pametni uri Charge 3. – Fitbit  uporablja nove senzorje za merjenje krvi in ​​kisika na svojih novih napravah za preučevanje motenj spanja. Samsung je lani objavil svoj pametno uro Galaxy Watch, ki ponuja funkcijo, ki testira vašo stopnjo stresa.

Ena od največjih izboljšav pri pametnih urah je zagotovo življenjska doba baterije. Ni hujšega, kot da moram pustiti svojo pametno uro na polnilniku, ko se odpravim v službo. Izgleda, da bi novi procesor Worm 3100 v Qualcommu zahvaljujoč prenovljeni arhitekturi in novim načinom delovanja pametne ure, lahko izboljšal zmogljivost na tem področju. Počakati je treba, da najprej preizkusim pametno uro z novim čipom, da bi to zagotovo lahko potrdil, vendar je vzpodbudno vedeti, da je nekdo delal na tem.

S prihajajočimi odgovori na največje pritožbe v kategoriji pametnih ur, kot so na primer pomanjkanje uporabnih aplikacij in razočaranje nad življenjsko dobo baterije, lahko priznamo, da je čas, da še enkrat razmislimo glede nakupa pametne ure. Medtem ko pametne ure še vedno ne bodo nadomestile obiska zdravnika (verjetno nikoli), je morda naslednja generacija pametnih ur končno našla način, kako ostati na zapestju.

Avtor: Marko Vidrih

10
250 SEK