• C Novo mesto
  • 23:43
  • Pet, 22.09.2023

Domen Prevc: talentiran, neustrašen in priljubljen

Domen Prevc je tisti fant, ob omembi katerega marsikateremu dekletu zadrhti srce. Kako ne bi, ko pa je tako mlad, prikupen, malce odrezav, a ravno prav simpatičen, poleg vsega pa še vrhunski športnik, za katerega se zdi, da vse dosega s pravo lahkoto. A kdor misli, da je bil Domen Prevc preprosto rojen za takšne uspehe, se moti.

domen-p

Domen Prevc daje vtis, da rezultate dosega z lahkoto.

Res je, da brez izrednega talenta ne bi šlo, a za pot med najboljše smučarske skakalce na svetu je bilo potrebnega veliko dela, truda, treningov, reda, discipline, odrekanja, nič pijančevanja ter veliko, res veliko vztrajnosti. Domen Prevc odrašča v družini, ki mu ponuja prav to in kjer so mu starši omogočili, da razvija svoje potenciale do meje (ne)mogočega.

Družina je tista, kjer je Domen Prevc dobil vrednote zmagovalca

Domen Prevc se je rodil 4. junija 1999 kot tretji otrok Božidarja in Julijane Prevc. Najstarejši od bratov je Peter Prevc, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v sezoni 2015/16, temu je sledil Cene Prevc, ki se ob nekaj zmagah v celinskem pokalu zdaj ponovno preizkuša med najboljšimi smučarskimi skakalci na svetu, družini pa sta se po rojstvu Domna pridružili še sestrici Nika in Ema. Če ugibate, ali sta se tudi deklici vrgli v športno kariero, naj vam pritrdimo. Nika, ki šteje 12 let, je državna prvakinja med deklicami v njeni kategoriji, za zdaj pa očitno le še Eme niso prepričali, da bi šla na smuči. Morda pa so jo že in čakajo le še primeren trenutek, da to tudi obelodanijo.

domen-prevc-peter

Domen Prevc z bratom Petrom.

Domen Prevc z družino živi v Dolenji vasi v Selški dolini, ki je ob tekmovanjih, kot so olimpijske igre in svetovna prvenstva, tako rekoč druga prestolnica. Navijači se zgrinjajo v majhen kraj, kot bi šli v romarsko središče, in očitno bo tako še dolgo. Sploh če bo ob Petru in Cenetu tudi Domen Prevc še naprej prikazoval takšne dosežke kot doslej. Ti pa seveda niso zanemarljivi. In zelo pomembno je, da športno pot mladostnika, kot je Domen Prevc, z vsem srcem podpirajo družina, šola in celotna okolica, v kateri se fant giblje. Prevčevi ne skrivajo, da so tesno povezani z vero in cerkvijo ter da jim je delo izredno pomembna vrednota. Ker je družina velika, se morda dojemajo kot nekakšna ekipa, v kateri ima vsak član svoje mesto, svoje naloge, a seveda tudi svojo osebnost. Mama Julijana je nekoč zelo lepo povedala, kako je vzgojila svoje šampionske fante, med katerimi je tudi Domen Prevc. Dejala je, da imajo trdne temelje in da vedno vedo, kje je dom. Ta jih čaka, tudi če se bo kje drugje zalomilo, in jim daje vedeti, da na tem svetu nikoli niso sami. V vseh teh letih jim privzgaja tradicionalne krščanske vrednote, kot so poštenost, delavnost, prijateljstvo, vztrajnost in še kaj. Roko na srce, tega v marsikateri slovenski družini manjka in Prevčevi so lahko dober vzor vsem, ki se tako ali drugače ukvarjajo z vzgojo otrok.

Domen Prevc je začel eksplozivno

Sicer pa je Domen Prevc svoj neizmeren talent začel kazati zelo zgodaj in le še vprašanje časa je bilo, kdaj bo nastopil med najmočnejšimi – v svetovnem pokalu. To se je zgodilo, ko je imel 16 let in pet mesecev, pred tem je nastopal v celinskem pokalu, ki je, po domače rečeno, za en razred nižje kot svetovni pokal, a dobra šola za nabiranje izkušenj in priprava za naprej. Svojo prvo zmago je Domen Prevc v celinskem pokalu osvojil 4. oktobra 2015, kar je bila odličen temelj za nadaljevanje kariere. Že čez dober mesec dni, 21. novembra 2015, je Domen Prevc prvič nastopil na tekmi svetovnega pokala, kjer je skupaj z ekipo osvojil drugo mesto. Naslednji dan je bil kot posameznik osmi, 9. decembra 2015 pa je v Engelbergu prvič kot posameznik stopil tudi na zmagovalne stopničke in okusil vse sladkosti, ki jih te prinašajo. Premagal ga je le brat Peter, ki rad ponavlja, da je Domen Prevc zanj doma brat, na tekmi pa ga obravnava enako kot vsakega drugega sotekmovalca. No, verjamemo pa, da je bil precej vesel, ker je na stopničke stopil prav njegov mlajši bratec. Druge stopničke v svetovnem pokalu je Domen Prevc dosegel 30. januarja 2016 v japonskem Saporu, kjer ga je spet premagal le brat Peter, sezono pa sklenil na skupnem 14. mestu. Februarja 2016 je bil srebrn tudi na domen-prevcmladinskem svetovnem prvenstvu, medtem ko je z ekipo (poleg njega še Bor Pavlovčič, Nika Križnar in Ema Klinec) postal mladinski svetovni prvak.

Še posebej lepo pa se je zanj začela sezona 2016/17. Z drugim mestom na tekmi celinskega pokala je Domen Prevc dokazal, da ohranja vrhunsko pripravljenost, to pa je le še potrdil na prvi tekmi sezone 25. novembra 2016, ko je prvič v karieri zmagal. Sledilo je sanjsko nadaljevanje, ko je na prvih sedmih tekmah kar petkrat stopil na zmagovalni oder, od tega je dosegel kar štiri zmage. Na novoletni turneji je prikazal nekoliko slabše skoke in izgubil rumeno majico, pa vendar to sploh ni pomembno, saj je Domen Prevc res še zelo mlad in ima še veliko časa, da se dokaže in pokaže, kaj vse se skriva v njem. Poleg tega se zaradi mladosti sploh še ni preizkusil na letalnicah, kar je lahko dodatna motivacija za nadaljnje delo.

Domen Prevc je pravi posebnež

Odlikuje ga zlasti poseben slog skakanja, ki so ga nekateri poimenovali kar slog prihodnosti. Domen Prevc je namreč zelo gibljiv in kombinacija njegovih telesnih ter psihičnih lastnosti mu omogoča, da se takoj po odskoku dobesedno uleže na smuči. Mnogi se šalijo, da takrat da »smučke za vrat«. Če boste pozorni, boste res opazili, da glavo potisne izjemno nizko in dobesedno plava na smučeh in v zraku. In ni ga strah – morda tudi zato, ker v karieri še ni resneje padel in se poškodoval, na kar opozarjajo tudi različni tuji strokovnjaki. Domen Prevc se na njihova mnenja ne ozira, prav tako ne na namigovanja, da se ne znajde v razmerah, ko mu veter piha v hrbet. Mladenič je za svoja leta zelo zrel in v parih besedah pove vse, kar misli. Nedavno je tako dejal, da kdor zna skakati, skoči daleč ne glede na razmere, novinarjem pa govori, da ne razume njihove logike. Vztrajno ponavlja, da gre na vsaki tekmi do konca in da se ne oziroma na minule lovorike, dekleta pa ga obletavajo bolj kot starejšega brata Petra, ki ima že nekaj let resno življenjsko sopotnico. Domen Prevc o svoji zasebnosti ne razglablja javno, kar mladim puncam daje upanje. A na njihove »snubitve« se, tako vsaj kaže, požvižga in vztrajno čaka tisto pravo. Če je že nima. No, dokler je ne pokaže v javnosti, bo vsaj med najstnicami veljalo, da je Domen Prevc samski in dosegljiv.

Znan je po posebnem slogu skakanja.

Znan je po posebnem slogu skakanja.

Kakor koli že, želimo mu vso srečo, tako na športnem kot zasebnem področju. In naj se z njim ne zgodi enako, kot se je s Primožem Peterko, ko je vrhunec svoje športne poti dosegel v najstniških letih, potem pa je šlo vse le še navzdol. Kaže pa, da je Domen Prevc iz drugačnega testa in da se dobro zaveda, kakšne preizkušnje ga čakajo. To pa dobro vedo tudi njegovi trenerji, celotna ekipa in družina, ki mu bodo zvesto stali ob strani in ga podpirali – ne glede na vse.

Avtorica: Mojca Sladič
Foto: Fb