• C Novo mesto
  • 13:42
  • Pon, 08.08.2022

FOTO: Specialna olimpijada Slovenije

Varstveno delovni center Novo mesto je v petek, 23. maja, na stadionu Portoval in v Športnem centru Košenice organiziral 21. regijske igre Specialne olimpijade ljubljansko-dolenjske regije.

NOVO MESTO – Specialna olimpijada je svetovno gibanje, namenjeno osebam z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi družinam. Specialna olimpijada širi vrednote, ki povezujejo in temelji na enakosti, spoštovanju in sprejemanju drugačnosti. Gre za univerzalno idejo, v kateri ni poražencev, temveč je vsak športnik zmagovalec.

Slogan 21. regijskih iger SOS je: »Dober, boljši, JAZ«!

Osrednjo prireditev, ki je potekala na stadionu Portoval, je vodil Robert Erjavec ob sodelovanju Jasne Kuljaj. Otvoritveno slovesnost so popestrile mažoretke Mažoretnega kluba Takt. Prisotne je pozdravila direktorica VDC-ja Novo mesto Romana Trpin. Tudi župan mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je varovancem zaželel veliko športnih uspehov. S plesom gangam style so se predstavili varovanci VDC-ja Novo mesto. Prisotne je pozdravil predstavnik SOS Domen Pociecha. Veliko sreče je varovancem zaželela predsednica Zveze Sožitja prof. dr. Katja Vadnal. Gospod Andrej Ažman je zapel slovensko himno. Sledil je dvig zastave ob himni Specialne olimpiade. Polona Komljanec je prebrala slavnostno zaprisego SOS: »Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu«. Zaprisego sodnikov je podala Bojana Kmet. Romana Trpin je proglasila igre za odprte.

Tekmovalo je 21 ekip: CJL DEČKOVA-LEVSTIKOV TRG, CJL OVI JARŠE, CUDV DRAGA, DUO IMPOLJCA, DZC JANEZA LEVCA, OŠ IVANA CANKARJA VRHNIKA, OŠ LITIJA IN SOŽITJE LITIJA IN ŠMARTNO PRI LITIJI, OŠ MIHAJLA ROSTOHARJA KRŠKO, OŠ ROJE, SOŽITJE HRASTNIK, SOŽITJE ZAGORJE, VDC ČRNOMELJ, VDC KRŠKO­­­­­­-LESKOVEC, VDC NOVO MESTO, VDC NOVO MESTO ENOTA TREBNJE, VDC RIBNICA, VDC TONČKE HOČEVAR, VDC VRHNIKA-IDRIJA ENOTA VRHNIKA, VDC VI-EN IDRIJA, VDC ZAGORJE IN VDC ŽELVA.

Tekmovalci so na stadionu Portoval tekmovali v tekih na 50 m, 100 m, 200 m, 400 m, štafeti 4 x 100m, metu žogice, skoku v daljino z mesta, skoku v daljino z zaletom, suvanju krogle.

V Športnem centru Košenice so potekala tekmovanja v elementih košarke in namiznem tenisu.

Kljub vročini so bili tekmovalci borbeni in so na koncu ponosno stopali na stopničke, kjer so prejemali medalje, ki so jih podeljevale znane osebnosti: Tadeja Brankovič Likozar, Rok Perko, Igor Primc in Jasna Kuljaj.

Po tekmovalnem delu je sledil zabavni program v Gostišču Prepih, kjer so se tekmovalci okrepčali s hrano in pijačo ter zaplesali ob zvokih ansambla Dolenjski zvoki.

Igre so potekale v tekmovalnem duhu, predvsem pa z občutki sreče ob doseganju zmag. Pomembno je predvsem biti del množice, ki posamezniku omogoča, da tekmuje, se izkaže in je srečen ob doseženem uspehu, hkrati pa ga vzpodbujati, da je še boljši …

Prostovoljci, ki so sodelovali pri izvedbi iger:
– Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto
– Namiznoteniški klub Krka Novo mesto
– Vojašnica Franca Uršiča Novo mesto
– Mažoretni klub Takt Novo mesto
– znane osebnosti: Tadeja Brankovič Likozar, Rok Perko, Igorj Primc, Jasna Kuljaj, Robi Erjavec, Rok Biček
– Matej Rajk

Igre so izvedli s pomočjo sponzorjev:

ARMAT D.O.O. KRMELJ, AVTOMATI ŽURA ALEŠ ŽURA S.P., BUKOVEC MAJDA, DROGERIA MULLER PE NOVO MESTO, DRUŠTVO MALI PRINC, DRUŠTVO SOS, ENERGY INŽENIRING D.O.O., GOSTIŠČE MRHAR, GRAN NOVO MESTO D.O.O., KMETIJSKA ŠOLA GRM NOVO MESTO, KOLESARSKO DRUŠTVO SPRINT NOVO MESTO, KRKA D.D., KZ KRKA NOVO MESTO, LEKARNA MAČKOVEC, LEKARNA NOVAK, LIONS KLUB NOVO MESTO, MERCATOR D.D., MESTNA OBČINA NOVO MESTO, MTI PAVLIČ D.O.O., NEOPLAN D.O.O. NOVO MESTO, NLB LEASING, OBČINA BREŽICE, OBČINA DOLENJSKE TOPLICE, OBČINA STRAŽA, OBČINA ŠKOCJAN, OŠTARIJA RUDOLFSWERTH BLAŽ MRHAR S.P. NOVO MESTO, PLASTOFORM ŠMARJETA D.O.O., SLOREST, ŠPORTNI CENTER KOŠENICE, VAŠ KANAL, VINI D.O.O., ZAVAROVALNICA TILIA D.D., ZAVAROVALNICA TRIGLAV D.D., ZAVOD ZA TURIZEM.

Lepo je, ko se združijo dobri ljudje in narišejo nasmeh ter izvabijo iskre v očeh ljudem, ki so ponosni na svoje majhne in velike športne uspehe.

Hvala vsem, ki ste bili sponzorji in prostovoljci na 21. regijskih igrah SOS!

Andreja Klobučar, strokovna delavka v VDC-ju Novo mesto
(Foto: VDC Novo mesto)

bee queen