• C Novo mesto
  • 02:21
  • Tor, 21.05.2024

Prosenik na stopničkah

Pretekli vikend, 30. in 31.5.2015, sta se na Madžarskem dirkališču Panoniaring odvijali 3. in 4. dirka za prvenstvo Alpe Adria in Državno prvenstvo Slovenije. Tudi tokrat nam je vikend postregel z veliko adrenalina in napetosti.
Prosenik Janez (BMW AMD Trebnje) je svoj dirkaški vikend začel po najslabšem možnem scenariju. Že takoj na petkovih prostih treningih je grdo padel pri cca 200km/h in popolnoma razbil svoj novi motor, sam pa jo je kljub letenju po zraku in kotaljenju po tleh odnesel brez večjih poškodb.
Ekipa kar ni vedela kaj bi storila, ko se je na koncu odločila, da bodo poskusili peljati z starim motorjem, saj novega ni bilo mogoče popraviti. Janez je tako vozil še ostale treninge do konca in ugotovil, da bo on zmogel vendar pa ni vedel, kako bi pripravil stari motor, kateri je bil nastavljen za popolnoma druge razmere. Petkove treninge je tako izkoristil za pripravo motorja in nastavitve računalnika motorja, saj je bil računalnik nastavljen za druge pnevmatike.
V soboto zjutraj so se še odvijali prosti treningi in ob poldne 1. kvalifikacije. Na kvalifikacijah se je Janez odrezal odlično in si privozil 3. startno pozicijo od 45.
Prva dirka je bila že v soboto in sicer ob 17.30h. Vreme je bilo idealno in dirka se je začela. Prosenik je začel odlično. V drugem krogu je izgubil 2 mesti, nato se je vrnil na 4. mesto, dohiteval že 3. uvrščenega vendar mu je za stopničke na koncu zmanjkala le sekunda. Od Slovencev je bil na 3. mestu še Marko Jerman, 8. je bil Berto Camlek in 23. Matej Kraljič.
V nedeljo zjutraj so bile še 2. kvalifikacije, katere je Janez Prosenik končal na 5. mestu in tako drugo dirko začel iz 2. štartne vrste.
Tudi drugo dirko je Janez štartal odlično in se že takoj povzpel na 2. mesto. Na drugem mestu se je vozil 2 kroga nato pa ga je prehitel Roland Resch. To mesto pa je brez težav z odlično in konstantno vožnjo zadržal do konca dirke. Pred njim sta bila le še Avstrijec Roland Resch (nekdanji World Superbike tekmovalec) in Čeh Lukas Pesek (nekdanji zmagovalec v GP). Od Slovencev je do cilja prišel le še Berto Camlek.

Izjava Janeza Prosenika:

“Vikend, kateri je za mano je bil na koncu zame zelo zanimiv. Po hudem  padcu preko 200km/h na treningu smo se že skoraj odpravili domov, saj je motor razbit in tudi sam sem bil malo poškodovan. Nato smo rekli, da poskusimo s starim motorjem, na katerem pa ni bilo pravih nastavitev za pnevmatike in podobno, in tudi že nekaj let je star, kar mi ne pomaga pri konkurenci, katera ima nove modele. Ko pa sem že v soboto na kvalifikacija postavil svoj osebni rekord, je bilo res nepričakovano in da sem bil na koncu 3. res nisem pričakoval, saj je bila konkurenca res velika in nas je bilo prvih 10 poponoma na kupu. Sedaj imam pred naslednjo dirko čez 14 dni na Grobniku res veliko dela in upam da mi bo uspelo popraviti nov motor.”

 

REZULTATI

1. DIRKA:

1.Roland Resch (AUT) BMW

2. Pawel Szkopek (POL) Yamaha

3. Marko Jerman (SLO) Yamaha

4. Janez Prosenik (SLO) BMW

 

 

2. DIRKA:

1. Roland Resch (AUT) BMW

2. Luks Pesek (CZ) BMW

3. Janez Prosenik (SLO) BMW

Vir in foto: Občina Trebnje