• C Novo mesto
 • 03:47
 • Ned, 27.11.2022

10 idej, kaj početi in kam se odpraviti med poletnimi počitnicami

Pripravili smo nekaj idej za naše bralce, kam bi se lahko podali na oddih v vročih poletnih dneh.

 • Izlet ob Krki ali Kolpi

Sposodite si lokalni turistični vodnik, preglejte podroben zemljevid v bližini doma ali poglejte na internetu na google maps, kje v bližini vašega doma je turistična, kultura ali zgodovinsko zanimiva točka, najsi bo to grad, razgledna točka ali hrib, kamor se lahko odpravite na izlet. V nahrbtniku si pripravite pijačo in jedačo ter se za en dan odpravite na potep v neznano. Vzemite še odejico in povabite svoje prijatelje. Pred vami je zagotovo nepozaben dan, vendar predhodno preverite vremensko napoved.

 • Taborjenje

Taborniški rodovi po celi Sloveniji v poletnih počitnicah organizirajo taborjenja za različne starostne skupine. Pozanimajte se, kateri taborniški rod (skupina) vam je najbližji. Na Dolenjskem so taborniki v Novem mestu, Mirni, Leskovcu in v Trebnjem. Vas zanima, kaj boste počeli na taborjenju? Ste že spali v šotoru? Kurili taborniški ogenj in zvečer prepevali ob kitari? Se igrali Indijance in si skuhali golaž? Šli na bivak, si spekli kobilice v vročem olju in se peljali s kanujem? Taborniško življenje ima svoj čar in poleg uživanja v naravi se boste marsičesa novega naučili in spoznali nove prijatelje.

taborjenje

 • Na izlet s kolesom

Poiščite zanimivo destinacijo ali neprometno pot, ki bi bila primerna za kolesarjenje in si privoščite športni dan s kolesom. Lahko si pomagate s kolesarskim vodnikom, kjer najdete ideje za enosmerne ali krožne ture. Opisani so poteki poti, višinske razlike, zanimivosti ob poti. Kolesarski vodnik najdete tudi na svetovnem spletu pod naslovom S kolesom po srcu Slovenije. Ne pozabite na kolesarsko čelado, kolesarske rokavice in nekaj vode, ki vam bo med vožnjo zagotovo prišla prav.

 • Na bazen ali v toplice

V poletni vročini morja ali jezera niso vedno dovolj blizu, zato se lahko odločite za obisk bazena ali toplic. Ne pozabite na pijačo in dovolj dobro zaščito pred soncem. Zraven lahko vzamete žogo za igre v vodi, karte za kratkočasenje med poležavanjem na soncu ali križanko, ki je še niste rešili.

 • Festivali, ustvarjalne delavnice

Poleti se veliko dogaja tudi na ustvarjalnem in kulturnem področju. Veliko je ustvarjalnih, likovnih in eko delavnic  v obliki enodnevnih ali večdnevnih srečanjih. Likovna kolonija, risanje z različnimi tehnikami, oblikovanje z glino, bodypainting itd. V večjih središčih zagotovo organizirajo zanimivo delavnico z najrazličnejših umetniških področij. Pozanimajte se pri lokalnem kulturnem domu ali društvu umetnikov.

 • Branje knjig

Med počitnicami je dovolj časa, da si nekaj ur na dan rezervirate za branje knjig. Pojdite v knjižnico in vprašajte knjižničarja/ko za nasvet. Napeta detektivka ali kriminalka, ljubezenski roman, potopis ali otroške zgodbe, kar koli boste izbrali, bo v redu. V senci v udobnem naslonjaču ob lahnem vetriču boste vrstice požirali eno za drugo. Sposodite si več knjig in priporočite vašo najljubšo prijateljem. Potem ko vas več pozna določeno knjigo, lahko načnete zanimivo debato in si poveste, kaj vam je bilo pri zgodbi najbolj všeč.

 • Naučite se igrati instrument

Ste že pomislili, da bi se naučili igrati instrument? Praktično je, če izberete kitaro, frulico ali violino, ki so enostavno prenosljivi in jih brez težav prinesete na družabni večer s prijatelji. Na strani www.youtube.com najdete lekcije, kako se naučiti igrati instrument. Če ne poznate niti osnov, se prav tako na svetovnem medmrežju najdejo strani, kjer se vsega lahko naučite. Za razumevanje osnovnih not, akordov pa lahko povprašate tudi svojega izkušenega prijatelja ali znanca za nasvet. Za vas bo zagotovo zabavno in poučno, če si izberete eno od priljubljenih pesmi in se je poskušate naučiti.

 • Večer družabnih iger

Organizirajte večer družabnih iger za svoje prijatelje. Človek ne jezi se, Naseljenci, tarok ali remi, Pictionary, Boogle, Monopoli in mnoge druge. Izberite primeren prostor, vsak lahko prinese nekaj za pod zob in zagotovo boste imeli čudovit večer. Med družabne igre spadajo tudi uganjevanje oseb, živali, držav, igre vlog in mnoge druge, ki jih najdete na spletu ali v knjižnici v priročniku z igrami.

 • Opazovanje nočnega neba

V knjižnici si lahko sposodite knjigo o zvezdah in ozvezdjih ter jih poskušate na nočnem nebu poiskati. Severnico, mali in veliki voz je dobro poznati že zaradi orientacije. Orion, ki je viden poleti, in veliki poletni trikotnik je prav tako mogoče dokaj enostavno najti na nebu.  Poiščite travnik daleč stran od mestih luči, kjer ni svetlobnega onesnaženja, in opazujete utrinke. V jasnih nočeh jih je na nebu ogromno.

zvezde

 • Kuharsko popoldne

V kuhinji, ki jo vaše mame za nekaj ur ne potrebujejo, lahko ustvariti celo paleto različnih jedi. Ste poskusili narediti domači sladoled? Ali speči muffine? Ste že naredili domačo pico in nanjo položili vaše najljubše dodatke? Skupaj s prijatelji kupite sestavine in se odločite, kaj bi lahko pripravili. Lahko presenetite svoje mame ter jim enkrat za spremembo vi pripravite nekaj dobrega in okusnega po vašem izboru.

 

Vir: Špela Zmrzlikar