• C Novo mesto
  • 13:02
  • Sob, 27.11.2021

10 najlepših evropskih plaž in destinacij

Še niste izbrali svojega letošnjega dopusta, ker ne veste, kam bi šli? Sprehodite se z nami s prstom po zemljevidu in si oglejte, katere plaže v Evropi so bralci portala European Best Destination izbrali. 

EVROPA – Naziv najlepša plaža si je priborila Stiniva na otoku Vis, sledile so ji plaže na Korziki, na Portugalskem, Španiji …

1. Stiniva, otok Vis, HrvaškaOtok Vis, 160812. Po mnogima mozda i najljepsa plaza na Jadranu nalazi se u uvali Stiniva na otoku Visu.Pretpostavlja se da je u proslosti nastala urusavanjem stropa spilje i zakonom je zasticen spomenik prirode od 1967 godine.Izuzetno je nepristupacan prilaz s kopnene strane kojom se moze doci polusatnim hodom i to iskljucivo strmom kozjom stazom.Unatoc tome Stiniva svojom ljepotom i neobicnim izgledom privlaci mnogobrojne turiste.Uvala je i omiljena destinacija domacih i stranih vlasnika jahti. Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Potem ko je Zagreb lani prejel priznanje kot najboljše evropsko mesto za obisk med božičnimi in novoletnimi prazniki, februarja letos Zadar za najboljše evropsko turistično mesto, je plaža Stiniva dobila še največ glasov med evropskimi plažami.

Gre za eno manjših plaž na Visu, ki leži na južni strani otoka pod vasjo vasjo Marine Zemlje. Znana je po tem, da jo z morske strani zapirata visoki steni, med katerima je le nekaj metrov širok prehod za plavalce ali čolne. Stene zagotavljajo tudi veliko sence v popoldanskih urah. S kopenske strani je do plaže 20 minut hoje po ozki strmi stezi. Majhna plaža, ki je prepričala uporabnike portala European Best Destination med okoli 300 možnostmi, pa navdušuje tudi s kristalno modrim morjem, ki je idealno za namakanje.

Tossa-de-Mar-32. Tossa del Mar, Costa Brava, Španija

Katalonska plaža se s skritim zalivčkom na Visu težko primerja, saj je v neposredni bližini mesta. Peščena plaža je dolga okoli 380 metrov in široka okoli 60 metrov. Množici obiskovalcem, ki na poletnih razglednicah zgledajo kar strašljivo, pa nudi idiličen pogled na srednjeveško utrdbo.

 

3. Concha, San Sebastian, Španija

The Concha je lahko dostopna, saj se nahaja v neposredni bližini baskovskega mesta San Sebastin na severu polotoka. Le hiter skok iz urbanega življena in že lahko zaplavate v zalivu Concha, ki je nekoliko zaščiten pred vetrovi, zato tudi ogromnih valov, ki bi vas motili, ni.

10

4. Otok Berlanda, Portugalska

Berlanda Grande je del arhipelaga Berlengas, majhnih otočkov, ki se nahajajo zahodno od portugalskega mesta Peniche. Vsi otoki so del naravnega rezervata, največji Berlanda pa je edini naseljen otok. Do otoka, ki se ponaša s številnimi plažami, zalivi in jamami, vozi trajekt. Iz mesta Peniche v sezoni odpluje vsake pol ure.

best-beaches-in-europe-berlenga-island-in-portugal-copyright-inacio-pires

5. Calla Acciarino, otok Lavezzi, Korzika

Bel pesek in turkizno modro morje? Sanjsko. Otok Lavezzi je del arhipelaga med Korziko in Sardinijo ter velja tudi kot raj za potapljače. Arhipelag je zaščiten in na njem ni nobenih hotelov, kavarn ali trgovin, zato tudi vodo prinesite s seboj. Na otoku tudi ni dreves, zato na poležavnje v senci pozabite.

cala

6. Plaža Kavalikefta, otok Lefkas, Grčija

Na čudoviti plaži obdani s klifi velikimi balvani posejani ob obali v največji sezoni nudijo vsaj nekoliko zasebnosti. Do nje se je mogoče pripeljati z avtomobilom, a je cesta zelo ozka in je srečanje z drugimi avtomobili nekoliko neprijetno. Tudi “parkirišča” znajo biti problem.

maxresdefault

7. Plaža Armacao de Pera, Portugalska

Jug Portugalske preprosto navdušuje in ni težko razumeti, zakaj so pogosto tako polne domačih in tujih turistov.201201261155370.Armacao de Pera 3_1437400896__fi_500x500x1x1

8. Plaža Apella, Karpathos, Grčija

Apella je leta 2003 nosila laskavi naziv najlepše plaže v Evropi. Peščena plaža obdana z zelenimi gorami si ta naziv vsekakor tudi zasluži.

1156770836

9. Santa maria Dell’isola, Tropea, Italija

Skoraj na robu italijanskega škornja v Kalabriji ob mestecu Tropea se nahaja plaža z razgledom na neskončno modro morje in samostan na skalnati vzpetini. Samostan si je od leta 2014 po večletni prenovi spet mogoče ogledati.

Santa_Maria_dell'Isola_-_Tropea_-_Calabria_-_Italy_-_July_17th_2013_-_03

10. Plaža Ksamil, Albanija

Idilična naravna peščena plaža, s katere imate razgled na grški Krf, je stara znanka lestvic “najboljših plaž”. Med najboljših 20 počitniških “kupčij”, pa jo je uvrstil tudi britanski Guardian.

6514838979_65e1606c07_b