• 5.38C Novo mesto
 • 23:14
 • Pon, 06.04.2020

10 nasvetov za varčevanje z elektriko

Predstavljamo vam 10 načinov, kako varčevati z električno energijo:

 

 1. Uporabljate varčne sijalke, saj v povprečju porabijo 80 % manj električne energije kot klasične žarnice z nitko z enako močno svetilnostjo. Imejte v mislih, da klasična žarnica porabi le 20 % električne energije za svetilnost, vse ostalo porabi za toploto. Medtem ko varčna sijalka za svetilnost porabi med 90 in 95 odstotki, le 5 do 10 odstotkov pa za toploto.
 2. Ugašajte naprave, ki se napajajo z električno energijo, ko jih ne uporabljate. Nima smisla, da je »v ozadju« prižgana televizija, če je nihče ne gleda. Ravno tako ugašajte računalnik, če ga nekaj časa ne boste uporabljali.
 3. Če pri vašem distributerju uporabljate dvotarifno merjenje električne energije, v času nizke tarife uporabljajte naprave, ki porabijo več električne energije. Takrat je cena električne energije nižja od 30 do 50 odstotkov (odvisno od dobavitelja in paketov). Nizka tarifa traja od ponedeljka do petka med 22. in 6. uro, cel dan v soboto in nedeljo ter med prazniki. Visoka tarifa pa od ponedeljka do petke med 6. in 22. uro.
 4. Pri likanju poskusite vsa oblačila likati naenkrat, saj boste na ta način privarčevali več energije. Likalnik namreč največ energije potroši ravno pri začetnem ogrevanju.
 5. Zamenjajte stare aparate (hladilnik, zamrzovalna skrinja, pralni, pomivalni in sušilni stroj itd.) z novejšimi, ki porabljajo bistveno manj električne energije. Velikokrat se namreč zgodi, da se vam investicija v nove aparate pokrije že s tem, da boste plačevali manj električne energije. Ob tem imate konec koncev tudi nov aparat.
 6. Kuhajte v posodi s pokrovom, saj tako toplotna energija bistveno počasneje izhaja iz posode. To pomeni tudi, da boste porabili manj energije za ustvarjanje toplote. Dokazano je, da sicer najmanj energije porabijo lonci na pritisk (ekonom lonec).
 7. Pri pranju perila porabite bistveno več energije, če perete na 90˚ C, kot pa pri 60˚ C. Če perete na 60˚ C, lahko podaljšate čas pranja in dosegli boste enak učinek, kot če bi prali pri 90˚ C. Le porabili boste precej manj električne energije, za kar vam bo hvaležna vaša denarnica.
 8. Hladilnik in zamrzovalno skrinjo/omaro imejte odpro čim manj časa, saj tako znižate možnost vstopa toplega zraka. Če uporabljate hladilnik oz. zamrzovalnik brez opcije »No frost«, redno čistite led, ki se nabira v notranjosti. Led je namreč dober izolator, zato naprave potrebujejo več energije, da dosežejo želeno temperaturo.
 9. Kupite napravo, ki meri porabo električne energije posameznih naprav. Na ta način boste ugotovili, katere naprave porabijo največ električne energije, in se boste najprej »lotili« le-teh.
 10. Električno kuhalno ploščo izklopite nekaj minut pred koncem kuhanja. Plošča bo namreč še lep čas oddajala toploto, potrebno za dokončanje kuhanja. Enako velja tudi za pečice pri peki.

 

Vir: Aleš Povše,

direktor Dvojka d.o.o.