• 0.78C Novo mesto
  • 22:58
  • Sre, 29.01.2020

16 zanimivih dejstev o Igri prestolov, ki jih (verjetno) niste vedeli

Vsega lepega je enkrat konec in tako se je zgodilo tudi s priljubljeno serijo Igra prestolov, ki smo jo spremljali kar 8 let. Za vas smo tokrat pripravili 16 zanimivih dejstev, ki jih o seriji (zagotovo) niste vedeli.

1. Vsi te sovražijo!

Jack Gleeson (Joffrey Baratheon) je po prvih predvajanih delih prejel pismo pisatelja George R. R. Martina, kjer je zapisal: “Čestitam za tvojo čudovito igro. Vsi te sovražijo!”

via GIPHY

2. Žena bi ga zapustila

Žena George R. R. Martina je nekoč izjavila, da ga bo zapustila, če bo kadarkoli v knjigah ubil Aryo ali Sanso.

via GIPHY

3. Ženka!

Ko je Jason Momoa (Khal Drogo) prvič srečal Emilio Clarke (Daenerys Targaryen) v hotelu v Belfastu jo je zrušil na tla in zavpil: “ŽENKA!”

via GIPHY

4. Tetovaža

Po zaključku snemanja zadnje sezone si je Emilia Clark na zapestje dala tetovirati tri zmaje.

5. Rdeča poroka

George R. R. Martin je v intervjuju priznal, da je bila “Rdeča poroka” zanj najtežje poglavje, ki ga je napisal v knjigi Vihra mečev. Ker je bil tako čustveno povezan z liki, je najprej napisal preostanek knjige, poglavje “Rdeča poroka” pa je napisal nazadnje.

via GIPHY

6. S svojo glavo igral nogomet

Po zaključki snemanja svoje scene, kjer so ga usmrtili, je Sean Bean (Ned Stark) igral nogomet z repliko svoje glave.

via GIPHY

7. Posvojila svojo krvovolkinjo

Sophie Turner (Sansa Stark) se je tako navezala na psičko Zunni (pasma severni Inuit), ki je v Igri prestolov igrala Sansinega volka, da jo je po končanem snemanju Sophie posvojila.

8. Brez spoilerjev!

Natalie Dormer (Margaery Tyrell) je razkrila, da je prebrala le svoje dele, ko je prejela scenarij, da bi lahko uživala (brez spoilerjev) ob ogledu epizod, ki so bile na sporedu po televiziji.

via GIPHY

9. Dan, ki jima je spremenil življenje

Maisie Williams (Arya Stark) in Sophie Turner (Sansa Stark) sta v televizijskem intervjuju razkrili, da sta si leta 2016 dali izdelati enak tatu z datutom 07.08.09. To je bil dan, ko sta Maisie in Sophie izvedeli, da sta bili izbrani za vlogi Sanse in Arye.

10. V Španiji zmedli oboževalce

Ko so v Španiji snemali zadnjo osmo sezono serije so ustvarjalci (da bi zmedli oboževalce serije in paparace) na snemanje povabili tudi Vladimirja Furdika (Nočni Kralj), Toma Wlaschiha (Jaqen H’ghar) ter Faye Marsay (Sirotica).

11. Snemano po celem svetu

Serijo Igro prestolov so snemali kar v desetih državah, vključno z Severno Irsko, republiko Irsko, Marokom, Malto, Španijo, Hrvaško, Islandijo, ZDA, Kanado in Škotsko.

12. Jon in Ygritte le dočakala srečen konec

23.6.2018 sta si Kit Harington (Jon Snow) in Rose Leslie (Ygritte) obljubila večno zvestobo. Kit in Rose sta se spoznala prav med snemanjem Igre prestolov.

via GIPHY

13. Maester Aemon je bil slep

Maester Aemon Targaryen iz Nočne straže je bil tako v romanih kot tudi v seriji slep. Delno slep pa je bil igralec Peter Vaughan, ki je v seriji upodobil ta lik.

via GIPHY

14. Navdušeni nad Carice van Houten

Vloga kraljice Cersei Lanister je bila prvotno ponujena Carice van Houten, ki pa je zaradi snemanja filma Vsiljivci vlogo odklonila. Ker so bili ustvarjalci serije nad njo tako navdušeni so ji v drugi sezoni ponudili vlogo Melisandre.

via GIPHY

15. Igra prestolov temelji na resničnih zgodovinskih dogodkih

George R. R. Martin je veliko idej črpal iz zgodovine. Boj med Lannisterji in Starki je pravzaprav skoraj zrcalna verzija vojne med plemiškima družinama Lancaster in York za angleški prestol. Tudi šokatna Rdeča poroka se je res zgodila. Na poročno noč princese Margot so v Parizu poklali tisoče hugenotov, ki so se 24. avgusta 1572 udeželili poroke.

16. Bilo ji je slabo

Konjsko srce, ki ga je morala Emilia Clark pojesti v prvi sezoni pred Khal Drogom je bil v resnici iz želatine ter prekrit z veliko lažne krvi, kar je povzročilo, da je med odmorom zaradi slabosti Emilia za nekaj časa obtičala na stranišču.

via GIPHY

Pripravil: Nejc T.