• C Novo mesto
  • 21:22
  • Sob, 04.12.2021

5 navad, ki vam vsakodnevno poberejo veliko energije

Se tudi vam pogosto dogaja, da pridete iz službe popolnoma izčrpani in brez energije? Normalno je, da ste po dolgem dnevu utrujeni in je edina stvar, ki jo vidite ob prihodu domov vaš kavč ali postelja.

Zraven stresnih služb in dolgih delovnikov pa nam veliko energije poberejo tudi navade, ki jih nezavedno vsak dan znova ponavljamo in s tem še dodatno obtežimo svoje glave. Marsikatere se sploh ne zavedamo in posledično ne opazimo, da nas dodatno utrujajo. Katere so te navade, ki nam vsakodnevno poberejo veliko energije?

Preskočimo najpomembnejši obrok dneva – zajtrk

Prva velika napaka, ki jo počne veliko ljudi, je ta, da si zjutraj ne vzamejo časa za zajtrk. To je obrok, s katerim začnemo dan, in nas že zjutraj napolni z energijo, da še z večjo vnemo začnemo nov delovni dan. Če zjutraj izpustimo zajtrk, začne naše telo črpati svoje lastne zaloge in s tem porablja energijo, ki bi jo sicer lahko usmerili v druge aktivnosti.

Neaktiven življenjski slog

Se včasih sprašujete, zakaj ste v ponedeljek tako utrujeni, če ste pa celi vikend preležali pred televizijo? Z vsakodnevnim aktivnim delovanjem pospešimo naš metabolizem, krepimo imunski sistem in ohranjamo zdrav duh v našem telesu. Čeprav se marsikomu to ne zdi logično, nam šport pomaga pri tem, da ostanemo dlje časa budni in polni energije. Zadostuje že polurni sprehod na dan.

Ne znamo reči ”ne”

Kar hitro se nam lahko nabere preveč stvari naenkrat, če nismo dovolj dosledni pri izbiri naših aktivnosti. Za ohranjanje pozitivne energije moramo reči ”ne” aktivnostim, ki nas ne samo časovno omejujejo, ampak nam tudi jemljejo veliko energije. Bodimo izbirčni in odločni.

Pretirana uporaba mobilnega telefona in socialnih omrežij

Socialna omrežja so ‘prostor’, kjer preživimo največ svojega prostega časa in posledično porabimo največ energije. Pretirana uporaba tehnologije škodi našim očem in izjemno vpliva na naše počutje. Čas, ki ga preživimo na mobilnem telefonu raje izkoristimo za skok v naravo. Naša energija nam bo hvaležna. 

Preveč izgovorov, premalo spanja

Ob veliki obremenjenosti in zasedenosti je najlažje izločiti stvar, ki nam vzame največ časa – spanec. Naše telo je sicer sposobno zdržati brez vsakodnevnega 8-urnega spanca, ampak na dolgi rok to seveda ni priporočljivo ali zdravo. Utrujeno telo ni sposobno normalno funkcionirati, saj za svoje delovanje potrebuje energijo, ki pa nam jo kratki spanec krade in porablja.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels