• C Novo mesto
  • 23:32
  • Pon, 18.10.2021

5 zdravih živil, ki uničujejo vaše zobe

Vsi vemo, da so na primer sladki prigrizki nezdravo živilo in poleg tega, da škodijo našemu zdravju, negativno vplivajo tudi na naše zobe. Ampak ali ste kdaj pomislili, da bi lahko imela tudi živila, ki sicer veljajo za zdrava, slab vpliv na zobe? Verjetno temu niste posvečali veliko svojega časa, saj je samoumevno, da je zdrava živila priporočljivo jesti v velikih količinah. Pa je res tako? Katera živila, ki so sicer odlična za zdravje, slabo vplivajo na zobe? Sedaj, ko boste izvedeli, ste lahko bolj previdni pri izbiri in poskrbite, da si po tem, ko pojeste nekaj od spodaj naštetega vsaj splaknete usta, če že ne celovito umijete zobe.

Kurkuma

Kurkuma je čudežna začimba, ki deluje protivnetno in krepi imunski sistem. Čeprav so njeni učinki na telo zelo pozitivni, pa ima eno negativno lastnost – zaradi svoje živo rumene barve je nagnjena k temu, da močno barva zobe. Svetujemo vam, da si po uživanju kurkume vsakič umijete zobe ali pa vsaj splaknete z vodo.

Zeleni, črni in zeliščni čaj

To so vrste čajev, ki imajo sicer cel kup koristnih učinkov na naše telo. Če ste ljubitelji čajev, vas moramo opozoriti, da vas bo tole malce vrglo iz tira. Več raziskav je pokazalo, da imajo zeleni, črni in zeliščni čaji enako slab vpliv na zobe kot kokakola, sladki sokovi in rdeče vino. Vse našteto namreč močno barva zobe. Če občasno spijete kakšno skodelico zelenega čaja, se vam to seveda ne bo takoj poznalo, če to počnete redno, pa se zna slej ko prej zgoditi, da boste opazili razliko.

Citrusi

Tudi citrusi so znani po tem, da vsebujejo ogromno vitaminov in krepijo imunski sistem. Glavni problem je kislost takšnega sadja, ki lahko močno načne in poškoduje zobno sklenino. Najnižjo pH vrednost ima limona, sledi grenivka in nato pomaranča.

Suho sadje

Suho sadje je prava nočna mora za zobozdravnike. Čeprav se zdi na prvi pogled povsem zdrav prigrizek (zagotovo je bolje, da si za posladek privoščite suho sadje kot pa mlečno čokolado), v resnici vsebuje ogromno sladkorja, poleg tega pa se še lepi na zobe. Zobozdravniki priporočajo, da suho sadje uživate v kombinaciji z drugimi živili, tako da povečate proizvajanje sline, ki čisti zobe. Na primer brusnice zamešajte v solato.

Kava

Tudi za kavo velja, da na dolgi rok močno barva zobe. Ker si marsikdo rad okus kave popestri še s sladkorjem, pa to še dodatno uničuje zobe.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash