• C Novo mesto
  • 00:20
  • Pon, 18.10.2021

5 znakov, da nekdo manipulira z vami

Ste kdaj dobili občutek, da je nekdo manipuliral z vami, vas izkoriščal za zadovoljitev lastnih interesov in vam dajal občutek, da je vse, kar ste storili, narobe? V spodnjem članku preverite znake, da nekdo, ki vam je blizu, manipulira z vami. Morda je še čas, da vse to preprečite, morda je čas, da svoje trpljenje takoj prekinete. Če se najdete v večini spodnjih znakov, potem je vredno razmisliti o odnosu s to osebo in nemudoma ukrepati.

Vzbuja vam občutek krivde

Ko nekdo manipulira z vami, bo naredil vse, da obdrži svojo moč in vas naredi zmedene in šibke. Pogosto bo iz vas skušal izvabiti opravičila za nekaj, za kar v resnici sploh niste krivi ali pa vam vzbujati slabo vest in občutek krivde za stvari, na katere nimate vpliva. Manipulator namreč ne zna sprejeti odgovornosti za svoja dejanja, zato bo poskusil najti način, da krivdo prevali na drugega.

Ignorira vse, kar ni v skladu z njegovimi idejami

Če nekdo manipulira z vami, vas bo na vse načine skušal prepričati, da je njegovo mnenje edino pravilno. Če imate vi drugačno mnenje, bo to na začetku ignoriral, potem pa začel vse skupaj obračati proti svojim idejam, dokler ne boste na koncu prepričani, da je njegova ideja najbolj smiselna.

Pri sprejemanju odločitev vam ne daje veliko časa za razmislek

Pred sprejemanjem resnejših odločitev bi si morali vsi vzeti čas za temeljit razmislek, vendar manipulatorji tega ne počnejo. Zato bodo to onemogočili tudi vam. Tako bodo lažje izkoristili vašo neodločnost in vas prepričali v nekaj, kar si v resnici želijo oni sami.

Ne trudi se reševati problemov

Nerazrešeni konflikti in problemi so zelo pogosti v toksičnih odnosih, predvsem zato, ker so zelo priročni za izsiljevanje in manipulacijo. Če vas prepir izpred nekaj dni, tednov , mesecev ali celo let še vedno muči – kljub temu, da ste se z osebo na drugi strani o tem pogovorili – je zelo možno, da vas je ta oseba zmanipulirala in vam dala občutek, da je vajin problem razrešen, čeprav v resnici ni.

Večkrat vas kaznuje s tišino in ignoriranjem

Ignoriranje je stvar, ki jo manipulatorji zelo radi počnejo. S tem vas v bistvu izsiljujejo in izražajo svojo moč. Slej ko prej se boste namreč morali opravičiti, če boste želeli normalno komunicirati naprej. S tem, ko ste vi tisti, ki ste prvi popustili, dobi manipulator še večji občutek moči.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels