• C Novo mesto
  • 08:52
  • Pet, 27.01.2023

5 dejstev o vagini, ki jih zagotovo niste vedeli

V znanju je moč, kar še posebej velja za spolnost. O vaginah kroži kar precej napačnih informacij, kar močno vpliva na predstavo o njih pred prvim stikom s spolnostjo. O njih že tekom odraščanja slišimo veliko – kakšen vonj imajo, koliko se lahko raztegnejo ipd. In ne samo, da so informacije pogosto nepravilne, pogosto lahko tudi negativno vplivajo na nas in nas navdajajo s sramom in stresom.

  1. Večina žensk ne more doživeti orgazma zgolj z vaginalno penetracijo

Zgolj 18% žensk pravi, da lahko doživijo orgazem le s pomočjo vaginalne penetracije. Za ostalih 82% pa je glavna stimulacija klitorisa. Nekatere lahko doživijo klitoralni in vaginalni orgazem hkrati, kar ni tako nedostopno, kot se morda sliši.

  1. Niso vse osebe z vagino ženskega spola

Spolovila niso edini indikator spola in pomembno je, da se tega zavedamo. Na svetu je mnogo oseb, ki so rojene z vagino, vendar pa niso ženske. Prav tako pa obstaja kar nekaj žensk, ki so rojene brez vagine.

  1. Vagina se med porodom ne raztrga, če pa se, pa ni to nič nenavadnega

Raztrganine porodnega kanala med porodom so normalen del poroda in naše telo je zgrajeno tako, da si po teh poškodbah hitro opomore Približno 80% vaginalnih porodov med porodom potrebuje incizijo, ki jo izvede porodničar oziroma za to usposobljen zdravnik. To se naredi na primer v primeru, ko je otrok obrnjen z nogami navzdol in mora porod steči hitreje.

  1. Klitoris je kot vrh ledene gore

Zgodovinsko je klitoris smatran kot za grahovo zrno velik skupek živčnih končičev, ki se nahaja pod kožo nekje v vulvi. Pravijo, da ga je težko najti, vendar pa ga boste s pozornim tipanjem hitro našli. Ob tem vam bo pomagal tudi izraz užitka vaše partnerke. Klitoris ima 2x več živčnih končičev kot penis, zato je 2x bolj občutljiv na stimulacijo.

  1. Vagina ima značilen vonj

To bi moralo biti splošno znano, vendar žal ni. V vagini se nahaja zelo specifična mikroflora, ki skrbi za uravnavanje kislosti vaginalnega kanala. In kot vsaka mikroflora ima tudi vaginalna svoj značilen vonj. To je povsem normalno in nikakor se ne trudite tega zakriti z različnimi parfumi ali mili, saj ne bodo spremenili ničesar.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels