• C Novo mesto
  • 02:47
  • Tor, 18.01.2022

6 značilnosti, ki veljajo predvsem za otroke edince

”Potrebuje bratca, s katerim se bo lahko igral!”, ”Ves čas bo sam, sploh se ne bo mogel vklopiti v družbo drugih otrok!”, Zagotovo bo zelo problematičen in vase zagledan, ko bo enkrat odrasel!”.

Otroci edinci so pogosto tarča kritičnih opazk in se jih vse meče v isti koš. Če ste starši samo enemu otroku, ste se zagotovo že srečali z vsaj enim izmed zgoraj napisanih stavkov. Okolica je do edincev velikokrat kritična, da nimajo družbe, so bolj nesrečni in nesocialni. Temu seveda ni vedno tako.

V nasprotju z drugimi otroci, ki imajo sorojence, so edinci posebni z marsikaterega vidika. Njihovo obnašanje in karakter nista odvisna od tega, da so edinci, temveč od vzgoje, ki so je deležni doma. Ni nujno, da so edinci razvajeni, egoistični in ukazovalni, prav nasprotno – imajo veliko pozitivnih značilnosti, ki veljajo predvsem za njih. Katere so?

So bolj ustvarjalni

Že samo dejstvo, da praviloma s starši preživijo več časa jih sili k temu, da so pri svojem razmišljanju bolj izvirni in kreativni, saj več časa preživijo v družbi odraslih kot otrok. Pri družinah z več otroki se pozornost staršev razdeli na več strani, starši edincev pa se v celoti posvetijo samo enemu otroku, zato so ti tudi bolj ustvarjalni.

So bolj radodarni

Edinci večinoma ne rabijo deliti svojih stvari z ostalimi in se ”boriti” za svoj prav, zato so po naravi velikokrat bolj radodarni kot ostali otroci.

Uživajo v samoti

Hitro se naučijo avtonomnosti in neodvisnosti od drugih, saj veliko več časa preživijo sami. To velja zanje tudi takrat, ko odrastejo in ostarijo.

So bolj samostojni

Ker nimajo starejših bratov ali sester, ki bi jih v določenih trenutkih ”zastopali”, so edinci že od malega veliko bolj samostojni in se znajo postaviti zase.

Imajo boljšo samozavest

Edincev starši nimajo s kom primerjati (vsaj ne z brati ali sestrami), zato niso pod konstantnim pritiskom in se ne rabijo stalno dokazovati. Njihovi dosežki so za starše vedno najboljši, zato tudi imajo boljšo samozavest.

So bolj odgovorni

Že samo dejstvo, da so doma obkroženi samo z odraslimi osebami, jasno govori, da edinci prej dozorijo in so zato tudi bolj odgovorni, predvsem za svoja dejanja. Vse je seveda odvisno od njihovih staršev in vzgoje, ki so je doma deležni.    

 Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels