• C Novo mesto
  • 08:46
  • Ned, 26.06.2022

9 stvari, ki jih zagotovo ne veste o ženskih prsih

Kako dobro v resnici poznate svoje prsi? Preverite, ali ste seznanjeni s spodnjimi zanimivimi dejstvi.

Največje naravne prsi na svetu pripadajo Annie Hawkins-Turner, ki trpi za gigantomastijo (hipermastijo oziroma makromastijo), počasno, a enakomerno rast prsi in maščobnega tkiva. Bolezen se ponavadi pojavi med puberteto ali nosečnostjo, vzrok je ponavadi hormonsko neravnovesje.

Čeprav se okus materinega mleka razlikuje od ženske do ženske, je njegov okus načeloma sladkast, to je posledica visoke vsebnosti laktoze.

Kajenje ima zelo slab vpliv na prsi. Snovi, ki jih vsebujejo cigareti, ob izgorevanju sproščajo nevarne snovi, ki so slabe za splošno zdravje in za prsi. Prsi so posledično manj elastične in bolj povešene.

Obstaja pet držav, kjer je ženskam dovoljeno, da naokrog hodijo zgoraj brez: to so New York, Havaji, Teksas, Ohio in Maine.

Med vsemi sesalci imajo samo ženske stalno velike prsi. Živalim dojke narastejo samo za potrebe hranjenja svojih mladičev.

Nekatere ženske lahko doživijo orgazem zgolj s stimulacijo bradavičk. Študija, objavljena v Journal od Sexual Medicine, razkriva, da lahko redke srečnice doživijo orgazem zgolj s stimulacijo bradavičk, pri čemer ni potrebna vključitev spolnega organa.

Velikost prsi ni skozi vse življenje enaka. Na velikost vpliva več dejavnikov, med drugim pridobivanje ali izgubljanje telesne teže, nosečnost, hormonske spremembe, bolezen, starost … Raziskave so pokazale celo, da lahko prsi pri nekaterih pred menstruacijo zrastejo kar za celo košarico. Nenehno se torej večajo in manjšajo, odvisno od hormonskih sprememb.

Dojki nista nikdar povsem simetrični. Pri nekaterih je to bolj opazno, pri drugih manj, vse ženske pa imajo eno dojko malo večjo od druge. To je popolnoma običajno, zato nič ne skrbite. Zanimivo dejstvo je, da ima kar 65 % žensk levo dojko večjo od desne.

So del telesa, kjer se najhitreje pojavi suha koža. Koža na ženskih prsih je tanjša od kože na preostalih delih telesa, razen nekaj manjših izjem. Ravno zato so prsi nagnjene k nastajanju suhe kože, zato je pomembno, da redno skrbite za vlaženje kože.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

dolenjske toplice