• 14.72C Novo mesto
  • 23:17
  • Pet, 13.09.2019

Airbnb

V zadnjem času je v svetu postal popularen trend oddajanja nepremičnine preko svetovno znanega portala Airbnb. Ta trend je prišel tudi v Slovenijo. Vas zanima, kdo vse lahko oddaja preko portala Airbnb in zakaj lahko ob tem tudi dobro zaslužite? Razkrivamo v današnjem članku, zato berite naprej!

Airbnb

Če iščete pot do dodatnega zaslužka, potrebujete le lepo urejeno nepremičnino in nekaj svojega dragocenega časa za registracijo na portal Airbnb. Ta portal ima poseben način oddajanja, ki omogoča, da lahko svojo nepremičnino oddajate po višji ceni, kot bi jo sicer oddajali. Naj navedemo primer: trisobno stanovanje lahko oddate za kar 100 € na dan, kar vam v mesecu prinese 3000 €. Če torej nimate nobenih zadržkov, da bi svojo nepremičnino oddali tuji osebi (popotniku, turistu, poslovnežu, …), je Airbnb vaša odlična priložnost.

Kaj sploh je Airbnb in zakaj postaja vedno bolj priljubljen?

Airbnb je, kot smo že omenili, svetovni portal, ki vam ponuja več kot milijon zasebnih domovanj iz celega sveta. Pri tem je odlična novica prav to, da postaja Slovenija za turiste in podjetnike vedno bolj zanimiva. Svojo priljubljenost je Airbnb dosegel z dejstvom, da ljudje na svojih potovanjih raje bivajo v zasebnih domovih kot v hotelskih sobah. V zasebnih stanovanjih in hišah se pač vsakdo počuti bolj domače in sproščeno, prav tako pa ima človek veliko možnosti za stik z lokalno kulturo in prebivalci. Portal pa postaja vedno bolj zanimiv tudi za podjetnike, ki v Sloveniji ostanejo po več mesecev.

Vse prednosti oddajanja nepremičnine preko Airbnb

  • Airbnb je odličen sistem, ki bo poskrbel, da popotniki, turisti in podjetniki pridejo do vas in vaše nepremičnine. Oddajate lahko sobo, vrt, lopo, vikend, stanovanje, hišo, pa tudi jadrnico, čoln, šotor avtodom in tako naprej. Na ta način lahko zaslužite več denarja, kot če bi to oddali enemu najemniku za dalj časa.

    Airbnb

  • Vse, kar morate storiti, je poskrbeti za namestitev gostov. Airbnb pa sam poskrbi za vaše redno plačilo.
  • Včasih pride tudi do različnih neprijetnosti … pri tem mislimo na to, da vam gostje napravijo škodo na vaši lastnini ali pa vam kakšno stvar tudi ukradejo. Airbnb povrne materialno škodo do višine enega milijona evrov.

Airbnb portal lahko izkoristite tudi za to, da medtem, ko prodajate nepremičnino, svoj dom tudi oddajate. Tako lahko še dodatno zaslužite. Dobro je znano, da se postopek prodaje nepremičnine ne zgodi kar čez noč. Medtem ko čakate na primernega kupca, oddajte svojo nepremičnino. Airbnb je odličen tudi za ljudi, ki so se izselili iz Slovenije, svoje nepremičnine pa niso prodali.

Kako zakonito oddajati preko Airbnb?

Finančna uprava Slovenije opozarja, da je oddajanje preko Airbnb dejavnost, ki jo je potrebno registrirati in plačati davek. V nasprotnem primeru gre za delo na črno, pri čemer sledijo kazni.

Fizične osebe, ki želijo oddajati nepremičnino, lahko to opravijo na dva načina. Prvi način je ta, da postanejo samostojni podjetniki, ki so registrirani za opravljanje gostinske dejavnosti. Drugi način pa je ta, da so registrirani kot sobodajalci. Slednji lahko nepremičnino preko Airbnb oddajajo le občasno, se pravi ne več kot 5 mesecev v letu, gostom lahko ponudijo do 15 ležišč in so vpisani v poslovni register.

Airbnb

Registrirani sobodajalec mora seveda dokazati lastniško ali razpolagalno pravico do stanovanja ali hiše, ki ju bo oddajal. Če je objekt večstanovanjski, mora imeti vsaj 75-odstotno soglasje sosedov. Stanovanje mora urediti v skladu s pravili o kategorizaciji, goste mora prijaviti policiji, voditi evidenco gostov in tako naprej.

Airbnb in vpis v Poslovni register Slovenije

Vsaka fizična oseba, ki želi oddajati nepremičnino preko Airbnb, se mora vpisati v Poslovni register Slovenije. Prijavo vložite pri Ajpesu, ki vam bo izdal potrdilo o vpisu. Za sedež opravljanja dejavnosti se določi stalno bivališče sobodajalca. Dohodek iz oddajanja premoženja v najem, ki ga fizična oseba dosega v okviru organizirane dejavnosti, je obdavčen po III. 3. pooglavju Zdoh-2 kot dohodek iz dejavnosti. Davčna osnova od dohodka iz dejavnosti, ki je dobiček, se ugotavlja z upoštevanjem dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov ali pa z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov v višini 80 odstotkov prihodkov, če so izpolnjeni z zakonom določeni materialni in postopkovni pogoji.

Pripravila: Monika Mrše

Airbnb
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.