• 17.6C Novo mesto
  • 20:22
  • Pet, 13.09.2019

Aktivnosti za otroke in mlade med šolskimi počitnicami

Mnogi starši mlajših osnovnošolskih otrok se sredi pomladi začnejo spraševati, kako bodo organizirali varstvo otrok med poletnimi počitnicami.

Počitnice trajajo deset tednov in toliko dopusta nimamo, pa tudi izdatnejše pomoči babic nima vsak. Otroke bi morda radi vsaj za kakšen teden ali dva poslali na tabor, vpisali v tečaj ali športno poletno šolo. Izbira je vsaj v večjih krajih iz leta v leto pestrejša, nekatere ponudbe predstavljamo tudi v tem prispevku. Zbrali smo tudi cene za takšno varstvo, da boste lažje presodili, kaj (in če sploh) si lahko privoščite.

Mladi starši otrok, ki so še v vrtcu, težav z varstvom med poletnimi počitnicami nimajo, saj so vrtci odprti tudi v poletnih mesecih. Ko pa otrok prestopi šolski prag, se julija in avgusta zanj zaprejo tudi šolska vrata. Če obiskuje nižji razred osnovne šole, ga ne morete pustiti samega doma, ampak morate zanj poiskati varstvo. Najlažja rešitev je, če vam na pomoč priskočijo babice in dedki, če pa to ni mogoče, morate poiskati druge rešitve.

Na trgu je veliko različnih ponudnikov, ki organizirajo počitniško varstvo otrok. Otroka lahko vključite v jezikovne in umetniške tečaje, udeleži se lahko različnih tematskih delavnic, poletne šole in različnih taborov, vpišete ga lahko v plavalni tečaj itd. Izberete lahko možnost, ko so otroci vključeni v počitniške dejavnosti le, ko ste v službi, lahko pa se od doma poslovijo za nekaj dni. Za katero možnost se boste odločili, je seveda odvisno od starosti in želja otroka, njegove samostojnosti in vaših finančnih zmožnosti.

Nekateri starši so nas opozorili, da ponudbe za varstvo oz. poletne dejavnosti v manjših krajih ni in da imajo velike težave s »poletno organizacijo« varstva. Vožnja otrok v večji kraj se jim časovno ne izide, tako da so prepuščeni lastni iznajdljivosti.

Govorili smo z g. Tonijem iz Jahalne šole Viktorija, ki organizira otroške poletne tabore. Pravi, da imajo termine za celotno poletje zasedene. Tudi na CŠOD Čatež pravijo, da imajo vse termine zasedene in sicer za Eko angleške počitnice. Društvo prijateljev mladine “Mojca” Novo mesto pa organizira Vesele angleške počitnice.

V mesecu juliju in avgustu pa so v teku:

– Otroški svet: aktivnosti v parku pred Kulturnim centrom Janeza Trdine (Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, med 10. in 12. uro);

– Gripovi aktivni tedni mladih;

– Poletni športni dnevi v Športni parku pri CIK Trebnje (ni organiziranega varstva);

– Počitniške delavnice za otroke, 11. in 13. 8. med 10. in 13. uro, Knjižnica Škocjan;

– Branje pod krošnjami: 31. julij, 7. avgust, od 9. do 10. ure, Knjižnica Šentjernej;

– Počitniške prireditve in dejavnosti – Čarobne kitajske počitnice, v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, 17. – 27. 8. od 7.30 do 16. ure;

– Počitniško varstvo, Salezijanski mladinski center Sevnica;

–  Ustvarjalni četrtki na Bazenu Sevnica, od 16. do 19. ure …

– Etnobotanične flancarije, delavnice in tečaj angleškega jezika za otroke, v Deželi kozolcev Šentrupert, 10. -14.8.2015, 8.00 – 15.00

 

Preden izberete ponudnika za poletne dejavnosti, preverite, kdo varuje otroka, ali so vaditelji usposobljeni, kaj se zgodi, če otrok zboli pred začetkom dejavnosti.

Lepe počitnice želimo!

Vir: ZPS  in P. U.