• 17.14C Novo mesto
  • 11:35
  • Pet, 29.05.2020

Albanija – dežela orlov, mercedesov in bunkerjev

Vlasta Vatovec se je tokrat odpravila v Albanijo. Preberite njeno doživljanje te države.

Ko te vprašajo: »Kam jo pa letos mahnete?« in ti odgovoriš: »V Albanijo«, te vsi malce debelo pogledajo in tvoj odgovor pospremijo z različnimi pripombami, kot so: »Kaj boste pa tam delali? Še ugrabili vaju bodo! V tisto zaostalo deželo gresta?« … In še bi se našlo.

Ampak v resnici je Albanija dežela, kjer padejo čisto vsi stereotipi, dežela, ki se naglo razvija, kajti kapital se iz tujine vrača domov, veliko pa je tudi tujih vlagateljev – od Arabcev naprej. Povsem pozabiš, kje si. »Shqiperia« po albansko, kar pomeni dežela orlov, je poleg tega še dežela bunkerjev, mercedesov, mladih in delovnih ljudi, ljudi, ki jih ni strah poprijeti za vsakršno delo in ki ne poznajo urnika. Kamor seže pogled, rastejo novi objekti kot za stavo, kmetijske površine so urejene.
In kar je najboljše v Albaniji … Cenovno je izredno ugodna destinacija. Za en evro dobiš 138 lekov. Za 138 lekov lahko popiješ kavico, ki stane 100 lekov in zraven poješ burek, ki stane 35 lekov, pa še nekaj malega ti ostane. Pica stane približno dva evra, ravno tako testenine, cene za meso se gibljejo od treh do šestih evrov, odvisno, kaj si želiš. Mogoč je tudi najem avtomobila, cene se gibljejo od 20 pa vse do 150 evrov na dan, cena je odvisna od tvojih želja. Njihov znameniti konjak »skenderbeu« pa stane 70 lekov.

In takšne cene so le ob morju, ko greš v notranjost, je vse skupaj še nekoliko ceneje. Največ turistov prihaja iz Slovaške, Češke, Poljske, celo iz Srbije, BiH in Črne gore. Albanija danes šteje približno 3,600.000 prebivalcev in je bila še v začetku 20. stoletja kraljevina. Njen zadnji kralj je bil Zega.

Ko opravimo v Tirani še zadnje letališke obveznosti, nas mlad in prijazen fant odpelje v mestece Golem, kjer sva bila nameščena v prijetnem hotelu na plaži. Seveda je takoj sledil ogled mesteca. Povsod, prav res povsod so bile različne potujoče prodajalne … Na plaži, na ulici, ob cesti. Tam si lahko kupil skoraj vse … Od kopalk, klobukov, različne bižuterije, ure, obleke. In če slučajno tega, za kar si spraševal, ni bilo, je prodajalec to priskrbel v manj kot desetih minutah.

Golem je predvsem turistično mesto, večina zgradb so hoteli, ki so vsi po vrsti skoraj na plažah. Ob plažah je veliko restavracij in barov, kjer lahko zelo poceni ješ in piješ. Neskončne, peščene plaže se raztezajo vse do Drača z ene strani in skoraj do Vlore z druge strani. Za hoteli je eno samo gradbišče, saj se tam zida »na veliko«. V uličicah najdemo male trgovinice, na njihovih policah so tudi mleko in jogurti Ljubljanskih mlekarn.

Drač je od Golema oddaljen 16 kilometrov in je dosegljiv kar z avtobusom, saj so povezave ugodne tako cenovno kot časovno. Povratna vozovnica stane 120 lekov, torej niti en evro. Da pa vidiš kraj, kjer čakaš avtobus, kot avtobusno postajo, pa moraš seveda imeti kar nekaj domišljije.

Obmorsko mesto Drač je eno najstarejših mest v Albaniji, poleg tega pa ima največje albansko pristanišče, kjer je razen tovornega živahen tudi potniški promet s trajekti, ki vozijo v Italijo. V mestu sta našla svoj prostor tudi Tina Turner in Mick Jagger. Kar nekaj znamenitosti premore Drač: od rimskega amfiteatra, Fatihove mošeje, kantino, kjer proizvajajo svoj znameniti konjak »skenderbeu«, poimenovan po narodnem junaku Gjergju Kastriotiju Skenderbegu, pa kraljevo vilo, Beneško obzidje, zgrajeno v 15. stoletju, spomenik partizanom in urejene mestne ulice ter center mesta s fontanami …

Glavno mesto Albanije, Tirana, ki ima približno milijon prebivalcev, se ravno tako ponaša z marsičem. Je čisto, urejeno mesto, ki pa ima izredno kaotičen promet, nekaj podobnega vidimo na primer v Tuniziji, Egiptu in Indiji. Ne upoštevajo ne semaforjev ne cestnoprometnih predpisov, vendar pa se vseeno vse odvija brez nestrpnosti in živčnosti. In kaj si lahko ogledamo v Tirani? Zelo znani so Skenderbegov trg, mošeja Hadžija Ethem Bey, bivši mavzolej Enverja Hoxhe, urni stolp Sahat Kulla, ki je visok 30 metrov, opera, spomenik njihovega narodnega junaka Gjergja Kastriotija Skenderbega … Seveda to ni vse, marsikaj se še skriva v Tirani. Kot vemo, so Albanci potomci Ilirov, torej visoko razvite kulture.

Nekaj kilometrov od Tirane je Kruja, srednjeveško mesto, kjer je bil rojen ljubljenec albanskih src G. K. Skanderbeg. Mestece je zgrajeno na gori Sari Saltik. In do koder seže pogled, so nasadi oljk.

Berat, mestece tisoč in enega okna, ki je pod Unescovo zaščito, te popolnoma očara. Nad mestom se bohoti staro obzidje, za katerim se skriva mesto Kala, zelo atraktivno, ki privlači na tisoče obiskovalcev. Videli smo veliko nevest, ki so svojo poroko ovekovečile ravno na tej lokaciji. Berat je krščansko mesto, celotno mesto je v bistvu muzej in ima več kot 20 cerkva. Najbolj znana je tudi največja med njimi, in v njej je muzej njihovega velikega slikarja iz 16. stoletja, Onufrija. Zagotovo je to eno najslikovitejših mest v Albaniji.

Albanija je še veliko več od opisanega, to je le njen delček. Vsekakor je Albanija destinacija, ki si jo moraš ogledati, predvsem da pozabiš na vse stereotipe, da vidiš, kako zelo ta dežela napreduje. Poleg tega je tudi cenovno izredno ugodna, vprašanje je le, koliko časa še bo. Vsi se trudijo ujeti kakšen košček pogače, ki jo prinaša turizem, in to na različne načine. Morda je zdaj ravno pravi čas za ogled Albanije, kajti prav kmalu bo tam popolnoma druga slika. Še boljša … Cenovno pa verjetno ne več tako ugodna kot je zdaj.

Vir in foto: Vlasta Vatovec, www.preberite.si