• C Novo mesto
  • 23:55
  • Sob, 01.10.2022

Alfi Nipič: legenda narodnozabavne glasbe in ljubljenec slovenskih src

Slovenski pevec zabavne in narodno zabavne glasbe Alfi Nipič velja za izjemno priljubljenega in cenjenega glasbenika pri nas. Rodil se je 17. septembra 1944 v Mariboru, trenutno pa živi v Jarenini. Kljub svojim sedeminsedemdesetim letom je še zmeraj dokaj aktiven in se rad pojavlja na glasbenih ali drugih dogodkih, kjer je zmeraj deležen bučnih aplavzov in navdušenih vzklikov obiskovalcev.

Alfi je najbolj poznan po svojem največjem hitu Silvestrski poljub, pesmi, ki nas vsako leto popelje iz starega v novo leto. Pravzaprav si je brez njegove uspešnice težko sploh predstavljati, da bi praznovali silvestrski večer. Silvestrski poljub je izšel daljnega leta 1971 in še do danes ni izgubil svojega čara in pomembnosti.

Decembra letos bo Alfi Nipič praznoval že 58. obletnico neprekinjenega glasbenega delovanja. Zavidanja vreden dosežek ga uvršča med najbolj poznane slovenske glasbene ustvarjalce, zaradi česar je tudi tako priljubljen. Velja za izjemnega veseljaka in človeka, ki s svojo prisotnostjo pričara nasmehe na obraze in na noge dvigne obiskovalce glasbenih prireditev.

Alfi Nipič namerava ob 60. letnici glasbenega delovanja izdati avtobiografijo

Priljubljeni glasbenik je svojo kariero začel že davnega leta 1964. Vse od takrat je izdal veliko pesmi, ki so postali pravi hiti in ne manjkajo na prav nobeni veselici. Med njegovimi najbolj poznanimi uspešnicami so tako pesmi Ostal bom muzikant, Mladi kot smo nocoj, Tu bom vedno doma, Hej, dekle, Silvestrski poljub, Muzika muzika, V štajerski kleti, Se Pohorje vidi, Valček s teboj in Poljane, dom prelepih dni.

Ob izbruhu korona virusa, zaradi katerega je Alfi Nipič kar nekaj časa preživel tudi v bolnišnici, se je slovenski pevec vedno bolj odmikal očem javnosti in večino svojega časa preživel v svojem domu v Jarenini. Tam se mu je porodila ideja, da bi začel pisati svojo lastno avtobiografijo, v katero bi strnil svoje občutke od začetka njegove kariere pa vse do danes.

Avtobiografija bo izšla skupaj z novo ploščo ob 60. obletnici začetka pevčeve glasbene kariere. Na novi plošči bo tako 24 skladb narodnozabavne glasbe, ob spremljavi drugih znanih slovenskih ansamblov. Kot je pod objavo na družbenem omrežju Facebook pripisal Alfi, bo na plošči vsekakor tudi sodelovanje z njim in fanti njegovega ansambla.

Pravi, da je življenje glasbenika včasih bilo drugače, kot danes

Alfi Nipič se rad spominja časov, ko je kot mlad fant začel s svojo glasbeno kariero in začel peti v različnih mariborskih kavarnah. Takrat je obiskoval glasbeno šolo in popoldneve preživljal v mestnih kavarnah kot so Astoria, Slavija, Velika kavarna in pa tudi v ljubljanskem Slonu in Levu.

V enem izmed pogovorov je Alfi povedal tudi, da ga je takratni ravnatelj glasbene šole, ki jo je obiskoval v Mariboru, poklical v pisarno na zagovor, saj naj bi bil proti temu, da njihov učenec nastopa kot ulični pevec v kavarnah. Ker je Alfi takrat od petja živel in si s tem služil svoj kruh, je tako nadaljeval z nastopanjem in bil posledično tudi izključen iz glasbene šole. Je pa do takrat nabral dovolj glasbenega znanja, ki mu je v prihodnosti očitno več kot pomagalo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danica Lovenjak (@danicalovenjak)

Po njegovih besedah je včasih vsak hotel od Kopra do Dubrovnika imel svojo teraso, na kateri se je pela živa glasba. To je bilo tako za glasbenike kot za poslušalce svojevrsten dogodek, ko so vsi pozabili na svoje skrbi in se prepustili ritmom žive glasbe. Sam je večkrat poudaril, da mu v Sloveniji, še posebej v rodnem Mariboru, manjka oder v centru mesta, kjer bi nastopali slovenski izvajalci in zabavali ljudi, ki posedajo v bližnjih kavarnah.

Če bi sam imel to možnost, bi oder nedvomno postavil v čisti center, nasproti Astorie, pa tudi pred hotel Bellevue na Pohorju in pri Mariborski koči, še posebej v poletnih mesecih. Takrat mesto živi in ljudje potrebujejo takšne dogodke, da lahko ob posedanju na terasah uživajo v melodijah slovenskih izvajalcev. Kot je še Alfi povedal za časnik Maribor24, ima Slovenija toliko možnosti, da bi podprla mlade slovenske pevce in jim omogočila razvoj njihovih glasbenih karier, ampak tega enostavno ne zna izkoristiti.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram, Facebook      

 

bloke